Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A fűtési időszakban kiemelt jelentőségű a beltéri levegő minősége

Érdemes példát venni a természetről

Bár jelenleg az energiaválság problémája, és az ezzel összefüggő rezsiárak emelkedése az egyik legégetőbb kérdés a világban, azonban egy a napokban közzétett tanulmány szerint az európaiak legalább ennyire aggódnak a levegőminőség miatt is. Mit tehetünk azért, hogy csökkentsük a vírusok terjedésének kockázatát? Mit tehet a jó minőségű levegő a bőr és a haj szépségéért? Miért fontos a fűtési időszakban kiemelt figyelmet szentelni az otthoni levegőnek?                                                                                                                                                  

A Panasonic adatai szerint naponta átlagosan 1,3 kg élelmiszert fogyasztunk el, a 1,2 kg vizet iszunk meg és 18 kg levegőt lélegzünk be. Akkor mégis miért van az, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az egészséges táplálkozásra és a megfelelő folyadékbevitelre, azonban a minket körülvevő levegő minőségéről hajlamosak vagyunk megfeledkezni? Az egyik legfontosabb dolog, amit az egészségünk érdekében tehetünk, ha megpróbáljuk megőrizni azt. Ez kifejezetten nagy feladat elé állíthat minket az őszi és a téli időszakban, amikor az átlagosnál sokkal több betegség terjed a levegőben. Ha olyan klímaberendezést, vagy klímaberendezést kiegészítő készüléket választunk, amely segít a levegőminőség javításában, bizonyos vírusok és baktériumok közömbösítésében, máris teszünk azért, hogy beltéren is nagyobb biztonságban érezhessük magunkat.

Érdemes példát venni a természetről

- Hirdetés -

Mint oly sok esetben, az otthonunk komfortjának kialakításakor is érdemes a természethez fordulni inspirációért. Ott ugyanis nagy mennyiségben fordulnak elő hidroxilgyökök (vagy más néven OH-gyökök), amelyek képesek közömbösíteni a szennyeződéseket, vírusokat és baktériumokat, így tisztítanak és semlegesítik a szagokat. „Hogyan lehet ezt a folyamatot véghez vinni az otthonunkban? A Panasonic nanoe™ X technológiája képes ezeket az elképesztő előnyöket zárt helyiségekben is előidézni, ezáltal a kemény felületek, a puha bútorzat, illetve maga a beltéri környezet is tisztább és kellemesebb tartózkodási hellyé válik. Legyen szó az otthonunkról, munkahelyről, hotelekről, üzletekről vagy éppen éttermekről” – hívta fel a figyelmet Bánhalmi Zoltán, a Panasonic HVACEU üzletág magyarországi értékesítési vezetője. Ráadásul most úgy is lehetőség van hozzájutni ezekhez az előnyökhöz, ha az otthonunkban található klímaberendezés alapvetően nem rendelkezik levegőminőség javító funkcióval. Az air-e alacsony fogyasztású, önálló, mennyezetre szerelhető nanoe™X generátor októbertől elérhető, és a telepítést követően máris képes a beltéri levegő minőségét javítani. Kis helyet foglal, ráadásul a nagyon csendes, így csak az előnyeit élvezhetjük az otthonunkban.

Mit tehetünk azért, hogy az otthonunkban is nyugodtan lélegezhessünk?

Az európaiak aggódnak a levegőszennyezés egészségügyi és környezeti hatása miatt egy a napokban közzétett Eurobarométer tematikus felmérés szerint, a válaszadók egyértelműen a levegőminőség javítását megcélzó nemzetközi, illetve európai megközelítést támogatják.[1] Felmerül azonban a kérdés, hogy mit tehet az egyén annak érdekében, hogy komfortosabbá és egészségesebbé tegye a levegőt a saját otthonában? „Manapság már számos olyan klímaberendezés elérhető, amely levegőminőség javító funkcióval van felszerelve. Érdemes ezeket a típusokat választani, ugyanis így az otthonunk hűtése és fűtése mellett a minket körülvevő környezet állapotát is javíthatjuk” – emelte ki a Panasonic szakértője.

Fűtés klímával – gazdaságos és egészséges

Egy jó minőségű hűtő-fűtő klíma valóban sokat segíthet a fűtési szezonban, így érdemes beruházni ilyen készülékbe. Szinte valamennyi, fűtésre képes klímával az őszi és tavaszi enyhébb időszak nagy részében sokkal kedvezőbben fűthetünk, mint más megoldásokkal, ami jelenleg kiemelt fontosságú lehet. Az új generációs klímák működési elve alapján a hagyományos fűtéshez mérten, a felvett villamos energiából akár hatszor annyi fűtési energia is nyerhető, vagyis 1 kW felvett villamos áramból akár 6 kW fűtési teljesítmény keletkezik. „Az energiahatékonyság érdekében olyan készüléket érdemes választani, amelyik a legkedvezőbb, A+++ energiaosztályba tartozik. Ezek a készülékek inverteres kompresszorral és ventilátorral és a fejlett szabályzórendszerrel rendelkeznek, így az igényekhez igazodva tudják leadni a szükséges teljesítményt. Ennek az intelligens szabályozásnak köszönhetően sokkal jobb hatékonysággal üzemelnek, és kevesebb energiát használnak fel. Ha teljes értékű fűtést szeretnék klímával megvalósítani a téli időszakban is, akkor olyan hőszivattyús klímaberendezést válasszunk, amelynek működési tartománya a szélsőségesen hideg időjárási környezetre is kiterjed, és elegendő fűtőteljesítmény leadására képes nagy hidegben is. A készülékek termékadatlapjain a fűtési üzemmódra vonatkozó hőmérséklettartományt minden esetben gondosan meg kell vizsgálni. Például a Panasonic Heatcharge berendezés akár -30°C-os külső hőmérsékletnél is képes fűteni. Ezek a berendezések gyorsan és egyszerűen telepíthetőek bármely ingatlanba” – hívta fel a figyelmet Bánhalmi Zoltán. A gázfűtéssel szemben kézenfekvő megoldásnak tűnhet még a hazánkban is számos otthonban megtalálható kandallók és kályhák használata, azonban érdemes odafigyelni arra, hogy ezekből a keletkezett égéstermék a lakótérbe áramolhat. Ezzel szemben a megfelelő klímaberendezés beszereltetése, vagy a már meglévő készülék levegőminőség javító eszközzel való kiegészítése megoldást jelenthet erre a problémára.

A fűtési szezon száraz levegőt hoz magával

Bár a fűtés megoldást jelent az ősszel és téllel együtt járó hideg problémájára, azonban az ennek hatására kialakuló száraz levegő kifejezetten kellemetlen tüneteket válthat ki, amelyek közé tartozik a torokszárazság és a köhögés is. A páratartalom csökkenése irritálja a nyálkahártyát, szárazabb lesz a bőrünk és a hajunk is, illetve ebben a környezetben a légúti fertőzéseket is könnyebben el lehet kapni. A megfelelő páratartalmat párásító berendezésekkel tudjuk biztosítani. „A nanoe™X technológiával felszerelt hőszivattyús klímaberendezések, valamint az air-e levegő minőséget javító készülék ugyan nem párásító berendezések és ezeket nem is tudják helyettesíteni, de működési elvük miatt abban is képesek segíteni, hogy a bőrünk és a hajunk a fűtési szezonban is hidratáltabb maradjon” – mutatott rá a Panasonic szakértője.

[1] Attitudes of Europeans towards Air Quality,  https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2660

Panasonic

- Hirdetés -

NEW technology