Az olcsó ház titka

A 3D nyomtatás korunk egyik legsokszínűbben felhasználható vívmánya. Legyen szó egy új élő szervről, ételről, textíliáról, gépjárműről vagy esetleg egy új házról. A 3D nyomtatással lehetőségünk van szinte bárminek a megalkotására. Ennek az innovációnak köszönhetően teljes mértékben átíródnak a gyártási folyamatok, mindemellett nem igényel ipari környezetet és a megszokotthoz képest olcsóbb is.

A forradalom nyomtatója
Házak felépítésének esetében is előáll a 3D nyomtatás hasznossága. Nem csak költséghatékonyabb, de gyorsabb is, mint a megszokott, hagyományos eljárással készült építmények. Dubajban, ahol óriási támogatásnak örvend az iparág, már egy 250 négyzetméteres házat is felhúztak 17 nap leforgása alatt és fele akkora költséggel, kevesebb, mint 40 millió forintból (140.000 dollár). Ennek a példának az alapján jól látható, milyen forradalmi változást hoz ez a fejlődés. Az új lendület pedig magával ránthat rengeteg iparágat, ezzel beindítva a következő ipari forradalmat.

Hogyan épül fel egy nyomtatott ház?
Oroszországban például 24 óra leforgása alatt képes volt egy nyomtató betonból felépíteni egy 38 négyzetméteres házat. Ehhez természetesen nem elég a hagyományos technika, a képzelőerőre is szükség van. Egy speciális nyomtatódaru és mindössze két ember felügyelete kell az egész procedúrához (nagyobb építmény esetében többre). Képzeljen el egy darut, amely a megfelelő mennyiségű betont adagolja folyamatosan, mindeközben körbe-körbe mozog tengelye körül, valamint az adagoló fej pedig a rögzített síkon, ezzel építve a külső és belső falakat – mint egy nyomtató, csupán nem tintával, hanem betonnal dolgozik. Természetesen ez a robotkar előre programozott módon tevékenykedik és adagolja a megfelelő mennyiségű építőanyagot. Gondoljunk bele: szükségünk van egy házra, felhívjuk az ezzel foglalkozó céget, néhány nap leforgása alatt pedig már be is költözhetünk új otthonunkba.

A fejlesztés lehetővé teszi a precíz és gyors munkavégzést, mindezt meglehetősen olcsóbban, mint a hagyományos eszközökkel. A jövőben várhatóan még több és sokszínűbb lakhatást biztosítva az emberiség számára.

A népszerűség fellendülése
Mindez talán kisebb értékkel bírna, ha fel nem figyel erre a lehetőségre minél több szakma tehetsége és tenné hozzá a maga szakértelmét. A közelmúltban a CLS Architetti építész vállalat neves alakja Massimiliano Locatelli is megtervezte első 3D nyomtatott házát. Ez a lakhely 35 modulból áll, amelyek külön-külön 60-90 perc építési időt igényeltek és 48 órán belül el is készült. A tervek szerint 100 négyzetméteres lakhelyet húztak fel, de természetesen szükség esetén átalakítható, bővíthető.

Számunkra azért lehet érdekes ezeknek a házaknak a megjelenése és terjedése, mert az építőiparban olyan változást hozna, amely alapjaiban változtatja meg a rendszer struktúráját. Nem csak olcsóbban és gyorsabban építhetjük meg álmaink otthonát, hanem környezetbarát, jó minőségű szerkezettel rendelkezhetünk.

Mintha egy bútort szerelne össze
Egy nagyobb ház felépítéséhez viszont óriási nyomtatóra lenne szükség. Zachary Schoch és tervezőtársa Eugene Lee megalkotta az első panelekből készült minta épületét. Ezt gyorsan összeilleszthető elemekből kivitelezték, körülbelül mintha egy legó házat húztak volna fel. A jövőben a bútorok otthoni összeszerelése mellett már a lakhelyünket is könnyedén megépíthetjük, csupán 3D nyomtatott elemek igénybevételével.

Az összes, ezzel a módszerrel felépített lakóhely bővítése, átalakítása lehetőséget biztosít számunkra, ha esetleg változtatni szeretnénk a struktúráján, vagy kicserélni egy-egy rossz elemet. Ez immár nem csak egy vízió lehet, komoly tervezéssel és munkával, ezt sokkal gyorsabban és egyszerűbben megtehetjük. Az elemek pedig minden esetben üregesek, az elektronika, csövek és szellőzők egyszerűen installálhatók bennük.

Elképzelhető, hogy a jövő házát, mint egy szekrényt, vagy komódot, össze tudjuk állítani akár saját kezünkkel, minimális gépigénnyel.

Magyar vonatkozás
Magyarországon is egyre elterjedtebb technológia a 3D nyomtatás. Bár házat itthon még nem építettek ezzel az eljárással, viszont számos más iparág sikeresen integrálta és használja. Minden precíz aprólékos munkát kifogástalanul abszolválni képes, ezért is aratott ekkora sikert annyi ágazatban. Magyarországon is elterjedő technológiának számít, több vállalkozás is épül már a 3D nyomtatásra. Ez a terjeszkedés még számottevőnek ugyan nem mondható, de a fejlődés útjának semmi sem veheti akadályát.
A jövő vállalkozása három dimenziósan épül.

A jövő ingatlanpiaca
Ahogy az ipar szegmenseit, úgy az ingatlanpiacot is meg fogja rengetni az új innováció. Rengeteg vállalkozás, start up kezdett el foglalkozni a 3D nyomtatott házak építésével. Különböző lehetőségeket számba véve, a vásárló válogatni tud, hogy melyik a számára a legmegfelelőbb. Ezek a házak így is sok mindenben előnyösebbek hagyományos társaiknál, de mi lesz akkor, ha a piaci versennyel kiszélesednek az alternatívák és bővebb kínálatból, különböző árakból választhatunk. A moderné válás már egészen biztos, a jövő otthonát nyomtatóval készítik. A kérdés az marad, hogy a jelen ingatlanpiaca vajon felkészült a változásra?

Az ipar 5.0 az ajtóban áll. A 3D nyomtatással elkezdődött egy még újabb, még precízebb és még olcsóbb folyamat, amely gyökereiben változtathatja meg a legtöbb ágazat életét.

Némethi Botond, NEW technology magazin