Kezdőlap Fémmegmunkálás Belépő szint, magas műszaki tartalommal

Belépő szint, magas műszaki tartalommal

A HSG márka piaci térnyerése: A HSG Kína elsőszámú lézervágó és gravírozó berendezéseket gyártó vállalata. Az egyik legfontosabb célpiacuk Európa melyet jól példáz a már meglévő 8 európai hivatalos HSG képviselet. Sokakban kétely merül fel, ha távol-keleti márkáról van szó, de ma már felelőtlenség beskatulyázni a jelentősebb kínai márkákat az objektív tények vizsgálata nélkül. A HSG hosszú távú célja megfelelni az ipar 4.0 elvárásainak. A hagyományos lézervágó gépek mellett egyre több robotizált berendezést gyártanak, valamint teljesen automata gyártósort is terveznek. Ami pedig a jelent illeti, a HSG gépek műszaki színvonala egyértelműen felveszi a versenyt a piacvezető vállalatok gépeivel megközelítőleg 25 – 40%-os árkülönbség mellett.

G3015C – A legolcsóbb megoldás kisvállalkozásoknak
A G3015C a legkisebb teljesítményű fiber lézervágógép a HSG kínálatában a kisebb méretű vállalkozások számára maximum 10mm szénacél / 5mm rozsdamentes acél vágáshoz.
A gépen a szakavatott szem rögtön észreveszi, hogy burkolattal nem rendelkezik.
Ez a megoldás csökkenti a gép költségeit és helyigényét és továbbra is megfelel a lézergyártmányokra vonatkozó EU és MSZ szabványoknak. Szigorúbb munkavédelmi előírást kell betartani, valamint 1kW-ban maximalizált a választható fiber lézerforrás teljesítménye. A belépő szintű gép műszaki tartalma jóval túlmutat azon a szinten, melyet a 25 M Ft-tól induló árból elsőre gondolnánk.
A gép összes fontosabb fődarabja és alkatrésze neves beszállítóktól érkezik:

• A HSG az IPG stratégiai partnere. A gép lelke, a fiber lézerforrás tehát az egyik világ vezető gyártójától érkezik. Választható teljesítmények: 500 W, 700 W vagy 1000 W.
• A CNC mechanikai fődarabok egy része Alpha Wittenstein illetve HIWIN. A szervomotorok SANYO DENKI, az elektronikai alkatrészek OMRON és Schneider. Az automata élés távolságérzékelős lézerfej alkatrészek Precitec gyártmányok.
A precíz és erős CNC rendszer által impozáns értékekkel rendelkezik a G3015C.
• A nagyteljesítményű szervomotorokkal szerelt fogasléces direkthajtás által a lézerfej akár 100 m/perc sebességre és 1 G gyorsulásra képes. A mechanikai pontosság sem jelent kompromisszumot, hiszen a visszatérési pontosság 0.05 mm/1000 mm.
• A legapróbb láncszem is kihatással lehet egy rendszer stabil működésére, ezért a pneumatikai és a gázköri alkatrészek is a jól ismert Bosch Rexroth-tól érkeznek.
A HSG tudja, hogy a gép hosszú távú megbízhatóságáért nem csak a magas minőségű alkatrészek, hanem a gép váza is felelős.

A gyártás itt rendkívül kritikus és kompromisszum mentes, a precízen hegesztett és CNC megmunkált vázat 4 lépéses hőkezelésnek vetik alá a feszültség mentesítés érdekében. 600 °C fokos hőkezelésnek is alávetik. A váz így 20 évre garantált deformáció mentességgel rendelkezik. Az auto-kollimátoros ellenőrzést követően mehet a 100%-osan precíz váz a gyártás következő szakaszára.

G3015A – A legnépszerűbb a HSG kínálatában
A G3015A típus magasan vezeti az eladási statisztikát a HSG-nél. Míg 2016-ban 800 db került értékesítésre, 2017-ben csak novemberig már 1200 db. A G3015A sikere az ár/érték arányban rejlik.
A G szériánál ismert, fentebb részletezett fejlett műszaki megoldásokat tartalmazza a következő további fejlesztésekkel és lehetőségekkel:

• Alapfelszerelés az asztalváltó. A 2 db munkaasztal cseréje kb. 15 mp-et vesz igénybe. Automata és kézi üzemmódban használható.
• A lézerfej a német Precitec-től érkezik, mely magas minőségi sztenderdet képvisel Bluetooth kapcsolattal lekérdezhető okos funkciókkal.
• Komplett ipari burkolat, mely által a G3015A 1 kWtól 4 kW-ig választható a lézerforrás teljesítménye.
A megnövelt CNC mechanikai komponenseknek köszönhetően a maximális vágási sebesség 120 m/perc 1.5 G gyorsulással. A visszatérési pontosság itt is 0.05 mm/1000 mm, a pozicionálás pedig 0.03 mm-es pontossággal történik. A G3015A szintén IPG lézerforrással érkezik 1 kW-tól 4 kW-ig választható teljesítményekkel.
Szénacél maximum 22 mm, rozsdamentes acél 12 mm vastagságig vágható (4 kW).

Összegzés
A HSG tudja, hogy ebben az ipari szegmensben csak stabil, produktív lézerberendezésekkel tud hosszú távon érvényesülni. Ennek okán kerülnek a legjobb minőségű alkatrészek a gépekbe nagyteljesítményű CNC rendszerekkel. A HSG gépek mindig komplett, azonnal használható rendszerben érkeznek: gép, integrált computer, vágószoftver, valamint gép beüzemeléssel és oktatással.
A világ vezető márkáihoz képest nem minden esetben jelentkezik rendkívüli árkülönbség (a minőségi fődarabok miatt) de így is bátran állítható, hogy a HSG elfogadhatóbb árakkal rendelkezik a magyar kis- és közepes méretű cégeknek. A G széria az optimális középút a teljesítmény/minőség/ár tekintetében.

Szabó Zsombor
hsglaser.hu | info@signdepot.eu