Kezdőlap Innováció Miért nem sikerül a lean bevezetése?

Miért nem sikerül a lean bevezetése?

A lean „bevezetésének” sok buktatója van. Az első maga a bevezetés, ugyanis a lean szemlélet alkalmazása a teljes vállalatot átható gondolkodás és hozzáállás változás, transzformáció kell hogy legyen. Ha nem így közelítjük meg a feladatot, akkor csak átmeneti sikereket és részeredményeket tudunk elérni és várható a kezdeményezés lassú elhalása. A vállalatoknál gyakran hallani, hogy volt már nálunk lean meg 5S is, de nem lett megfelelő eredménye, feladták. Nézzünk pár tipikus hibalehetőséget amely akadálya lehet a várt siker elérésének:

A feladatot egy meglévő kollégára bízzuk, aki ezt az eddigi feladatai mellett próbálja ellátni. Valójában nincsen rá ideje, gyakran megfelelő képzettsége és tapasztalata sem. A napi sürgős feladatok elmossák ezt a plusz tevékenységi kört. Mivel a feladat álltalában végighalad a ranglétrán lefelé, a megbízott embernek nem lesz meg a megfelelő jogköre sem a szükséges változások létrehozásához.

Egyszeri projektnek tekintik, mint egy gyártósor indítását. Ebben az esetben figyelmen kívül hagyták, hogy ez egy folyamat, ami követi a változásokat és a változó igényeket, valójában nincs vége mint egy szokásos projektnek, mivel nem projekt.

Csak azért akarják mert divatos, a vevő akarja, a szomszédnak is van, a főnök mondta hogy legyen. Nincs belső motiváció és meggyőződés arról, hogy valóban miért is kell, miért lesz ez hasznos a vállalat és a dolgozók számára egyaránt. Az eszközök alkalmazása önmagában nem elegendő.

Nincs vezetői támogatás és példamutatás. A vezetőnek is részt kell benne vennie és nagyon fontos, hogy ő személyesen sem lehet kivétel. Nem lehet elvárni a dolgozótól a megfelelő rend fenntartását, ha a vezető környezetében nincs rend, ő maga sem tartja be a szabályokat.

Vezessük be rögtön a kanban rendszert! Ha a transzformációt nem a megfelelő lépések szerint végezzük, nem lesz sikeres. A kanban rendszer bevezetése csak akkor következhet, ha egyéb feladatokkal már végeztünk és a folyamatok stabilan működőképesek. Nem lehet a közepén kezdeni a változást.

Csak egy eszköz alkalmazása. A transzformáció során sok eszközt kell alkalmaznunk, nem elegendő egy-egy alkalmazása. Tegyünk ki egy dobozt, az lesz majd az ötletláda! Ha ezt a fontos lépést nem készítjük elő kellőképpen, hamar almacsutkákat találhatunk a ládában. A dolgozói javaslati rendszer előkészítése és működtetése sok időt és energiát igényel, de mindig megtérül.

A lean eszközök és szabályok nagyon merev alkalmazása. Minden vállalt más, ezért a transzformáció során ki kell választanunk azokat az eszközöket amelyek szükségesek, valamint ezeket is vállalatra és területre szabottan kell alkalmaznunk. Jó példa erre az 5S rendszer gyártóhelyi és irodai környezetben történő differenciált alkalmazása.

Elegendő a vezetőket képezni, a dolgozók majd végrehajtják amit kell. A megfelelő eredményt akkor tudunk elérni, ha a dolgozók is megfelelő módon oktatásra és bevonásra kerülnek. A változás a teljes vertikumot át kell járja, minden dolgozónak tudnia kell miről van szó és a maga helyén mit tehet a siker érdekében.

A szemlélet és gondolkodásmód nem kerül átadásra
A feladatokat emberek végzik. Ha nem adjuk át részükre a lean szemléletet, nem fogják érteni a bekövetkező változások okát, félnek majd az újdonságoktól, a transzformációval szemben ellenállás képződik. A másik probléma, hogy nem vesznek részt aktívan a fejlesztésekben, ezzel a vállalat számára elvész egy fontos tudásbázis, a dolgozók gyakorlata és helyi ismeretei.

A fenti példákból látható, hogy nem egy egyszerű dologról van szó, sok a buktatója, a fejlesztési szándék könnyen mellékvágányra kerülhet. Ha nincs megfelelően felkészült kolléga erre a tevékenységre, mindenképpen érdemes külső segítséget igénybe venni, amíg a rendszer kialakításra kerül és önállóan további fejlődésre képes, rugalmasan reagálva a változó körülményekre és igényekre.

Tatai István
lean szakmérnök
Leonardo Group Kft.

Leonardo Group -15 éve Magyarországon

Már 15 éve jelen vagyunk a magyar lean management piacon. Eleinte a gyártási folyamatok fejlesztésére fókuszáltunk, gyártósorokat, anyagellátási rendszereket optimalizáltunk és alakítottunk át. Ma már a lean management teljes spektrumával foglalkozunk. Tapasztalt tanácsadóink nem csak a fizikai megvalósítással foglalkoznak, hanem a sikerhez elengedhetetlen kulturális és vezetési változásokat is irányítják.

Tanácsadói feladatunk kiterjed arra is, hogy vezessük és támogassuk ügyfeleink munkavállalóit a szervezet minden szintjén, a folyamatos fejlesztésben.

Hiszünk benne, hogy ezek a dolgozók igazi szakértők a maguk területén, legyenek operátorok, gépbeállítók, csoportvezetők vagy felsővezetők. A mi tanácsadóink elismerik ezeket a szakértőket és örömmel segítjük őket további fejlődésükben.

Lean management koncepciónk

Az ember fejlesztése
Nézetünk szerint a lean management fontos része, hogy ügyfeleink dolgozóinak tudását és képességeit fejlesszük.

Nem egy kész rendszert, kész megoldást kínálunk. Az az ideális, ha ezzel a felszínre hozott dolgozói tudással és az általunk biztosított lean keretrendszerrel, közösen dolgozzuk a megrendelő számára megfelelő egyedi rendszert.

Széleskörű , 15 éves tapasztalatunkkal segítjük a megoldások kidolgozását, olyan formában, hogy magasra tesszük a lécet és motiváljuk a csapatokat, hogy minél jobb eredményt produkáljanak.

Talán ellentmondásosnak tűnik, de nem a tökéletesre törekszünk, hiszen az igények változására való gyors reagálás kulcsfontosságú. Inkább ma legyen egy kisebb léptékű azonnali változás, mint egy év múlva egy hatalmas lépés.

Bevált módszerünknek köszönhetően, hosszú távon is az átlagnál jobb eredményt érünk el.

Lean management képzések – megvalósítás, elméletek helyett
A képzések során első alapelvünk, hogy a gyakorlat tegye ki a képzési idő legalább 75%át.

Minden lean eszköz és módszer oktatását követően rögtön a gyakorlatban is kipróbáljuk, hogy a résztvevő a továbbiakban könnyedén legyen képes a gyakorlatban alkalmazni azt.

Második alapelvünk, hogy nem elég a technikát, a módszert megtanulni, hanem meg kell változtatnunk a szemléletet is, hogy hogyan látjuk a folyamatainkat.

Megtanítjuk, hogy hogyan ismerjük fel a benne rejlő veszteségeket és milyen módon tudjuk ezeket folyamatosan csökkenteni.

Lean Factory – minden, ami lean!
A lean management koncepció szerves részeként létre jött a Lean Factory, amely bemutató terem és oktató központ is.

Itt a gyakorlatban kipróbálhatóak azok az eszközök, amelyek a modern lean gyárban elengedhetetlenek.

A Lean Factory egy egységes koncepció, ahol mindennek megvan a helye és szerepe. A Leonardo Group publikus képzéseit itt tartjuk, ezért a Lean Factory egyben egy Lean Labor, ahol kockázat mentesen ki lehet próbálni és gyakorolni a lean eszközöket.

A folyamatok elemzéséhez az AVIX szoftvert használjuk, amely lényegesen felgyorsítja a munkánkat, hogy valóban az értékes tudás elsajátításával foglalkozhassunk.

Leonardo Group