Barion Pixel

A gyors és pontos leltározás már egyszerűen elérhető

Tóthné Komlósi Erzsébet

Hogyan lehet gyors és pontos a leltározás? A kérdésre a válasz egyszerűnek hangozhat: RFID technológia segítségével. De mit is jelent pontosan ez a fogalom, hogy működik, és mire kell odafigyelnie azoknak, akik ilyen irányba kívánnak fejleszteni? Többek között ezeket a kérdéseket válaszolta meg Tóthné Komlósi Erzsébet, a Vonalkód Rendszerház Kft. division managere.

A vállalkozásoknak minden év végén fel kell mérnie a vagyontárgyait és készleteit, ami nemcsak törvényi kötelezettségük, a mérleg elkészítéséhez szükséges művelet, hanem üzleti érdek is fűződik hozzá. A gyors és pontos leltár elvégzéséhez viszont olyan digitális megoldás szükséges, amely rengeteg időt megtakarít a vállalatoknak.

A különböző tárgyak RFID (rádiófrekvenciás) azonosító tageket kapnak, amelyeket RFID adatgyűjtővel olvashatnak le. A technológia nem igényel közvetlen rálátást a tételre, elég csupán a helyiségben elvégezni az információgyűjtési műveletet.

A leltárazás gyakorlati megközelítése

„A leltárfelvétel során UHF technológiát alkalmazunk, ami közép-hatótávolságról – egy-másfél méter – képes beolvasni a kódokat. Ezzel szemben a HF koncepció csupán 10-20 centiméterről érzékeli a tageket, ami kevésbé hatékony megoldás. A korszerű leltárazás úgy történik, hogy az RFID címkék felkerülnek az eszközökre, például: székre, asztalra, szekrényre, számítástechnikai eszközökre, mosogatógépre, azaz bármilyen irodai környezetben megtalálható tárgyra. Ezen egyszerű művelet által a leltárazás rendkívüli módon felgyorsul és pontosabbá válik, ugyanis a kódokat csak le kell olvasni egy erre alkalmas eszközzel” – részletezi Tóthné Komlósi Erzsébet.

A leltározott tárgyak kiértékelésében szintén támogatást nyújt a Vonalkód Rendszerház, az erre alkalmas szoftveres megoldásával. Az eredmények egyszerűen, elektronikus formában kerülhetnek át a könyvelési vagy vállalatirányítási rendszernek. A technológia által az emberi hibázás lehetősége kizárt, így pontosabb adatok állnak rendelkezésre a vállalatok számára.

„Örök életű” RFID tagek

„A Vonalkód Rendszerház passzív tageket használ. Az aktív tag azt jelenti, hogy akkumulátorral látták el azokat, amelyek segítségével sugározzák a jelet. Ezzel szemben az általunk applikált tagekben nincs erőforrás, azaz rendkívül sokáig használhatók – magyarázza Tóthné Komlósi Erzsébet.

A passzív RFID tagek számára az olvasó által kibocsátott rádiófrekvenciás jel biztosítja az energiát, azaz a „megszólítása” során feléled, és választ küld az adatkérésre. Hatótávolságuk eltérő, az egészen alacsony két millimétertől egy-két méterig terjed.

Hogyan kell beállítani, hogy hatékony legyen?

„A rendszer installálása mindig komoly tervezési munkát igényel. Ekkor határozzuk meg, hogy milyen távolságból lehessen megszólítani az RFID tageket. A szoftveres megoldás kialakításánál szabjuk meg az olvasási távolságot. Raktárak esetében a nagyobb hatótávot irányozzuk elő.

Számos struktúrát alkottunk meg, amelyek között megtalálható a hibrid rendszer is, azaz a vonalkódos azonosítás mellé RFID címkét helyeztünk, a vonalkódos azonosítót pedig beírtuk az RFID címkébe. Ezáltal a régi rendszer megmaradhat, de korszerűbb technológiát kapunk” – mondja Tóthné Komlósi Erzsébet.

Tervezés és kivitelezés egy kézben

„Az első körben egyeztetjük a partnerünkkel, hogy hány darab eszközt kívánnak leltárazni RFID technológiával” – mutatja be a működési mechanizmusukat Tóthné Komlósi Erzsébet. „Ezt követően az előkészítési fázisban rögzítjük a törzsadatokat, és azokat az adatokat, melyeket rögzíteni kell az eszközökről. Majd a felmérési szakaszban megtörténik a leltárfelvétel metódusa, amikor kimegyünk az adott területre, és miközben végig megyünk a szobákon, felcímkézzük az eszközöket, rögzítjük az eszközök tulajdonságait, illetve melyik eszköz hol található. A leltár felvételt követően elkészül egy eltéréslista, amely kimutatja, mi került felvételezésre, illetve minek kellene szerepelnie még. Ennek elkészítésében szintén támogatást nyújt a Vonalkód Rendszerház. Teljes körű szolgáltatást nyújtunk a leltárfelvételben, és annak kiértékelésésben.”

Az RFID technológiával végzett leltározás minden olyan vállalatnak kiváló lehetőséget biztosít, ahol az egy helyiségben lévő tárgyi eszközök száma nagy, s ezek nehezen megközelíthetők, vagyis magas vagy éppen eldugott helyen találhatók. A leltárazás hatékonysága növelhető azzal, hogy a felvétel ideje lecsökken. Az RFID technológiával végzett műveletek során az olvasóegységnek nem kell rálátnia a keresett eszközre, illetve egyszerre több tárgy megszólítására képes. A címkék tetszőleges adatokat tartalmazhatnak, de igény esetén akár újraírhatók.

Némethi Botond, NEW technology magazin

 

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology