Barion Pixel

Megvan az EU műhold-konstellációjának központja, indul az IRIS² építése

Fontos mérföldkőhöz ért az Európai Unió összekapcsolt világra adott válasza, az IRIS² műhold-konstelláció, ami olyan globális vállalatok nélkül is szavatolná az államszövetség kommunikációs biztonságát, mint az amerikai Starlink és Kuiper. A kitettség kockázataira, vagyis az önálló, saját szatellithálózat szükségességére az orosz-ukrán háború világított rá: a lerohant ország számtalan régiója csak úgy tudott kapcsolatban maradni a külvilággal, hogy ezt Elon Musk magánvállalata lehetővé tette, hiszen az oroszok egyik első dolga az volt, hogy porig rombolják a földi kommunikációs hálózatokat.

Adolfo Urso, Olaszország ipari minisztere hétfőn jelentette be, hogy L’Aquila fontos szerephez jut az Európai Unió műholdkonstellációjának építésében, majd üzemeltetésében, hiszen a város közelében lesz az IRIS² fő irányítóközpontja. A helyszínen ma is működik egy űrközpont, a Fucino, ami a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb, polgári használatra nyitott űrközpontja. Ez kezeli például a Galileo európai műholdas helymeghatározó és navigációs rendszert, illetve otthont ad a COSMO-SkyMed földmegfigyelő műholdkonstelláció irányító- és küldetésközpontjának. Most azonban alaposan kibővítik, hogy az IRIS² irányítási műveleteit ugyancsak képes legyen befogadni.

Az európai szatellithálózat 170 műholdból áll majd, és kifejezett célja az, hogy az Európai Unió kormányai számára biztosítson jobb kommunikációt, de 2025 és 2027 között új, kereskedelmi szélessávú szolgáltatásokat is létrehoznának vele a rossz lefedettséggel rendelkező területeken.

- Hirdetés -

A 21 ezer négyzetméteresre tervezett olaszországi létesítményben a tervek szerint hetente több, egyenként 200 kilogrammos műholdat állítanak majd elő. Franco Ongaro, a Leonardo olasz űrkutatási és védelmi konglomerátum vezetője az IRIS²-t úgy jellemezte, mint „Európa válaszát az alacsony Föld körüli pályán működő konstellációkra, amelyek a távközlés jövőjének letéteményesei”. Úgy véli, a műhold-konstelláció hatékonyan fogja növelni a szélessávú lefedettséget a vidéki területeken, ami az első lépés az európai digitális megosztottság felszámolása felé.

Az EU 30 százalékos támogatást ígér az IRIS² számára, ezzel mintegy 2,4 milliárd euró értékű finanszírozást biztosít űriparban érdekelt, feltörekvő cégeknek.

Gábor János, NEW technology

NEW technology