Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Létrejött az európai napenergia összefogás

Az EIT InnoEnergy és a SolarPower Europe összefogásával a közelmúltban megszületett az európai napenergia-kezdeményezés (European Solar Initiative, ESI), amely részint az éghajlatváltozást érintő kérdéseket emeli be az európai közgondolkodásba, másrészt az összefogás tagjai a tevékenységükkel segítik a gazdaság fellendülését, valamint hozzájárulnak az európai zöld megállapodás célkitűzéseinek megvalósításához.

Az ESI kimondott célja az erős európai napelemipar megteremtése a kontinens teljes területén. Ennek részeként ki szeretnék építeni az értéklánc valamennyi szintjét, a nyersanyagok előállításától kezdve az újrahasznosításig, hogy biztosítva legyen az az évi 20 GW többlet energiaszükséglet is, amely a jóslatok szerint Európában a következő évtized során igényként fel fog merülni. Nem elhanyagolható ugyanakkor az a tény sem, hogy a napelemipar megerősítésével évi 40 milliárd eurós GDP növekedés, valamint 400 000 közvetlen és közvetett új munkahely létesítése prognosztizálható.

Az összefogás egyik kezdeményezője, Walburga Hemetsberger, a SolarPower Europe vezérigazgatója szerint a napenergia a legalacsonyabb költségekkel rendelkező megújuló technológia, amely alkalmas az európai zöld megállapodás és a zöld helyreállítás céljainak teljesítésére. A most kialakított együttműködés összhangban van az uniós törekvésekkel is. Az EU-ban általános az egyetértés abban, hogy az európai energiarendszer jövőjét a megújuló erőforrások jelentik, ahogy azt is teljes támogatás övezi a tagországok részéről, hogy a zöld energia gyors térhódítása elsősorban az iparági szereplők kölcsönös és szükséges együttműködésre alapozható.

- Hirdetés -

„Az alacsony bekerülési költség, az európai technológiai fejlesztések sikere, valamint az ágazatba történő befektetések megtérülése láttán, elérkezett az idő az európai napenergia ipar újjászületésére. A korábbi európai tapasztalatok alapján, figyelembe véve a zöld megállapodás rendelkezéseit az ebben a területben rejlő potenciál kiaknázásában csupán a mérték és a sebesség lesz a meghatározó faktor.” – hangsúlyozta az ESI elindítása kapcsán Diego Pavia, az EIT InnoEnergy vezérigazgatója.

A tagállamok részéről szintén fokozott érdeklődés mutatkozik a napelemgyártás megerősítése iránt Európában, mert azzal többé – kevésbé ma már mindenki tisztában van, hogy az ilyen kezdeményezések járulhatnak hozzá igazán az ipari ökoszisztéma rugalmasságának növeléséhez, a kritikus függőségek elkerüléséhez és a minőségi munkahelyek megteremtéséhez is.

Magyarországon az EIT InnoEnergy HUB Hungary iroda is felkészülten várja a fejleményeket, és minden segítséget megad a szektor szereplőinek az üzleti lehetőségek kiaknázására, miután hazánkban a megújuló energia részaránya a bruttó végső villamos energia felhasználásban 2030-ra el fogja éri a 21,3 százalékot (40,6 PJ) a Nemzeti Energiastratégia 2030 szerint. A most bejelentett európai napenergia összefogás minden magyarországi, napenergiában érdekelt vállalkozás számára lehetőséget nyújt arra, hogy a következő évtizedek technológiai, energiakereskedelmi és egyéb gazdasági kihívásait képes legyen kezelni.

EIT InnoEnergy

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology