Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Bankolás 4.0 – Élménybankolást mindenkinek

Napi szinten olvashatjuk, láthatjuk a 4.0 jelzővel ellátott szószerkezeteket a médiában, mint Ipar 4.0, tech 4.0 stb. A négyes szám a negyedik ipari forradalmat hivatott jelölni, illetve az ahhoz kapcsolódó folyamatokat, melyek jelenleg is zajlanak és az élet minden területén, és várhatóan a legtöbb iparágban végbemennek idővel. Mint ahogyan a többi ágazatban, úgy a bankolás területén, a bank 4.0-val kapcsolatban is megoszlanak a vélemények arról, milyen változásokat hoz majd ez a „forradalom”.

Brett King ausztrál futurista, a Moven nevű mobilbankos appot megalkotó startup társalapítója és igazgatója számos könyvet írt már a banki folyamatokról, melyekben próbálja megjósolni, milyen lesz a bankszektor jövője. Legutóbb arról írt, hogy két verzió képzelhető el: a ma ismerhető rendszer teljesen megszűnik, és valami egészen más lép a helyébe, vagy pedig a bankok képesek lesznek olyan kényelmi szolgáltatások nyújtására, amelyeknek köszönhetően bárhol, bármilyen helyzetben könnyedén hozzáférhetnek az ügyfelek a számlájukhoz, elvégezhetik a szükséges műveleteket. King szerint ezek a változások a következő húsz évben lezajlanak.

- Hirdetés -

Az egyelőre kérdéses, hogy valójában hány évet fog igénybe venni a bankrendszer teljes átalakulása, néhány trend azonban már most is észrevehető. Ázsiában például sok helyen megvalósult az a háttérrendszer, amelynek köszönhetően az ügyfelek közötti átutalások összege azonnal megjelenik a fogadó fél számláján – akár este, hétvégén vagy szünnapon történik a tranzakció. Hamarosan Magyarországon is bevezetik ezt a rendszert, vagyis előtérbe kerül az ügyfél kényelme. Ez és az ehhez hasonló újítások mind azt a célt szolgálják, hogy a banki szolgáltatás kényelmes, gyors, élményszerű legyen. Az ügyfelek többsége (legalábbis Magyarországon) még manapság is személyesen intézi a banki ügyeit, azaz elmegy a legközelebbi bankfiókba, ott sorszámot húz, megvárja, amíg egy ügyintéző fogadni tudja (néha nem is az, akinek a feladatkörébe tartozik a problémája megoldása), majd – hosszas beszélgetés és különféle nyomtatványok kitöltése után – távozhat.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ezt a módot valószínűleg senki sem szereti, hasonlít ahhoz, mint amikor az ember egy egészségügyi intézménybe kénytelen ellátogatni: fél napot is igénybe vesz, vidéken még szabadnapra is szükség lehet a bank felkereséséhez. Pedig maga a szolgáltatás szinte teljes egészében digitális funkciókon alapuló környezetben megy végbe. A 2019 FIS Performance Against Customer Expectations (PACE) nevű projekt keretén belül több mint 1700 embert kérdeztek meg arról, hogy mi a fontos számukra a banki szolgáltatások kapcsán, és azt kapták eredményül, hogy többnyire a kizárólag digitális formában létező bankok kapták a legjobb értékelést. Ezért igyekeznek a bankok egyre több szolgáltatást beletömöríteni a mobilapplikációikba, és ha mégis szükséges bemenni egy bankfiókba, azt is egyre élvezhetőbbé tenni.

A digitális funkciók körének bővítésén túl a bankok több szolgáltatási területen is változtatásra készülnek. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend például a közösségi bankolás. Ennek alapja az átláthatóság, a tudatos pénzkezelés és az olyan extra funkciók, amelyek egyúttal modern, egyedi atmoszférát kölcsönöznek a banknak. A közösségi bankok általában valamilyen jótékonysági cél érdekében igyekeznek bevonni az ügyfeleiket a pénzügyi döntésekbe: például dönthetnek arról, hogy a bevétel mekkora részét fordítsa a bank egy általuk fontosnak ítélt ügy támogatására. Ezenkívül közösségi programokat, előadásokat, oktatásokat szerveznek a kliensek részére. Ezeket kellemes rendezvényhelyszíneken, kávézókban, klubházakban tartják, ahol az ügyfelek találkozhatnak barátaikkal, munkatársaikkal, és összeköthetik a hasznos tevékenységet a szórakozással. Az ilyen élményszolgáltatások azoknak a szektoroknak kedveznek, amelyeknél a szolgáltatásban nem szerepel konkrét fizikai termék, hanem egy életérzés, egy sajátos hangulat megteremtése segíti a cég pozicionálását.

Hegyi Heni, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology