Barion Pixel

Ciklon-szívóegység az érintésmentes megfogásra és szállításra

Anyagmozgatások során gyakran alkalmaznak vákuum-szivattyút, vákuum ejektort és vákuum korongokat. Vannak viszont olyan esetek, ahol a termék fizikai jellege vagy érzékenysége miatt nem használható a hagyományos vákuumos emelés. Cégünk kifejlesztett egy speciális ciklon- szívóegységet, amely lehetővé teszi az ”érintésmentes” megfogást a korábban nehezen kezelhető termékeknél. 

A termékek mozgatási módszerei között az egyik legelterjedtebb technológia a vákuumtechnika. Sok megoldás ismert a vákuum előállítására és felhasználására. A legkritikusabb elem e körben általában az, amely a megfogás során közvetlenül érintkezik a munkadarabbal. A vákuumkorong kiválasztásánál számos kérdés merül fel annak megfelelősége kapcsán. Például anyaga (NBR; Szilikon; Fluoro elasztomer; Poliuretán stb.), kialakítása (lapos; bordázott; harmonika; stb.) és mérete. Mindegyik meghatározó a mozgatni kívánt termék tulajdonságait szem előtt tartva. Előfordulnak olyan speciális anyagú vagy kivitelű munkadarabok is melyeknél a hagyományos korongok közül nem találunk megfelelőt, ez eredhet a termék fizikai jellegéből vagy akár az anyag érzékenységéből.- Hirdetés -

A korábban nehezen kezelhető termékek megfogására ad megoldást az érintés nélküli üzemre képes Ciklon-szívóegysége. Olyan kritikus alkalmazásokban előnyös, ahol az érintkezésből származó lenyomatképződés, karcolódás elkerülendő! Ezt a Ciklon-szívóegység kialakítása és működési elve biztosítja. A vákuum előállítása külön ejektor vagy szivattyú igénybevétele nélkül történik. Nincs benne mozgó, kopó alkatrész és mivel nem szív be levegőt, mint egy hagyományos vákuum ejektornál, így nem is szennyeződik el az egység. Emiatt az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy gyakorlatilag nem igényel karbantartást.

De hogyan is működik a Ciklonszívóegység? Legegyszerűbb példa erre az a környezeti jelenség mely során a hurrikán vagy a trópusi ciklon eléri pusztító szívó hatását és ezzel akár házakat emel a magasba. E légköri képződmény általában több száz kilométer átmérőjű felhő- örvény, melynek szelei elérhetik akár a 240-350 km/órás sebességet. A légnyomás a középpontban a legalacsonyabb és belülről kifelé haladva nő. Ez a nyomáskülönbség hozza létre az emelési szívást. Hasonló fizikai jelenség játszódik le a Ciklon- szívóegység használatakor, csak szerényebb méretekben.

A tápcsatlakozón keresztül bevezetett sűrített levegő a fejegységben radiálisan kivezetett fúvókákon át távozik. Emiatt a korong belsejében légörvény keletkezik, ami ciklon-effektust hoz létre (vákuum). A beállított táplevegő arányának megfelelően megemeli és megtartja a munkadarabot. A táplevegő a korong és a munkadarab között távozik, a Ciklon- korong és a munkadarab között egy légréteg képződik, miáltal a darab érintés nélkül mozgatható. Zárt tér nem szükséges a vákuum felépüléséhez közvetlen a munkadarab és a korong között, így lehetővé teszi nyitott pórusú- porózus anyagok illetve érzékeny munkadarabok érintésmentes szállítását is. Mivel az emelőhatás nagy felületen ébred, így megakadályozza az elgörbülést és a rezgéseket vékonyabb munkadarabok esetén. Teljes mértékben olajmentes kivitel. Köszönhetően az egyedi tervezésnek nagy emelőerő érhető el csekély levegőfogyasztás mellett. További előnye, hogy a hagyományos koronghoz képest már nagy távolságból (5-15 mm) is képes felemelni a darabot. Például 4 bar nyomás használatával 35 N emelőerővel 10 mm magasságból megemelhető a munkadarab.

A Ciklon- szívóegységből létezik jobbos és balos forgásirányú egység is. Ennek oka, hogy bizonyos alkalmazásoknál a munkadarab sajátossága miatt nem elégséges az egyirányú légörvény. Ha például túl könnyű a munkadarab, fennállhat az a veszély, hogy kipördül, elforog vagy megcsúszik a termék a Ciklon egység alatt. Ilyen esetekben jó megoldás, ha egy óramutató járásával megegyező és egy ellentétes irányú szívóegységet használunk a termék megfogására. Ezáltal a termék pozíció tartása is biztosabb. Több szívóegység igénybevételével pedig egészen nagy kiterjedésű terméket is mozgatni tudunk. Ezen kívül több lehetőség is adott a pozíció megfelelő irányának megtartásához melyet néhány kép is illusztrál. Ilyen lehetőség az épített vezeték használata, ha a munkadarab szélein lehetséges az érintés, vagy néhány hagyományos vákuumkoronggal történő rögzítés a termék szélein.

Speciális kivitelként az XT661-es sorozat néven futó termékcsalád egy olyan kialakítás, melyben két ellentétes légörvényű szívóegység található közös táplevegő csatlakozással egy egységbe építve. A szívóegységben található furaton keresztül pedig egy nyomásszenzorral detektálhatjuk a vákuum meglétét.

Bővebb információkat hallhat az SMC munkatársaitól 07.16. 10 órai kezdettel on-line szeminárium keretében.

Jelentkezés és további információ itt.

SMC

- Hirdetés -

NEW technology