Barion Pixel

- Hirdetés -

Címke nyomtatása és felhelyezése okosan

A különböző kódok nyomtatása egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Egyrészt azért, mert a termékek felülete a címkék használatakor javarészt lényegtelen. Másrészt pedig technológiailag rendelkezésre áll a legmagasabb és legmegbízhatóbb minőségű nyomtatás. A címkenyomtatás javításáról a Packaging Technology Today írt összefoglaló cikket.

Hogyan hozható ki a legtöbb a technológiából?

A maximális hatékonyság és teljesítmény elérése érdekében a megfelelő méret kiválasztása lényeges kérdés. A címkék és szalagok szabványos hossza 45 centiméter, de érdemesebb a 60 centis kivitelezést választani, ugyanis azzal folyamatosabb a munka. Továbbá ezek a tekercsek nagyobb biztonságot is jelentenek.

- Hirdetés -

Az egységes hosszúságú tekercsek alkalmazása csökkenti az állásidőt. A produktivitás szellemében érdemes a címkéket a szélesebb oldala mentén adagolni, ezáltal felgyorsítható a folyamat. Nézzük meg a gyakorlatban, egy 5×10 centiméteres címkével, amely rávilágít, hogy a széles oldal felőli behelyezéssel majdnem kétszer akkora mennyiség állítható elő ugyanannyi idő alatt. Mindez pedig kevesebb átállási időt eredményez, a hosszabb folyamatidőnek köszönhetően.

A különböző, a folyamatban résztvevő rendszerek összekapcsolása rendkívül fontos. Amíg az egyik nyomtatón eszközcsere, korrekciós művelet vagy időszerű karbantartási munka zajlik, a többi eszköz végzi a munkát. A berendezések között intelligens kapcsolatnak kell lennie ahhoz, hogy az ügymenetek zökkenőmentesen átkerüljenek, amelyhez külső vezérlő (PLC) vagy vezeték nélküli kapcsolat szükséges. Viszont arra oda kell figyelni, hogy a többlet hardver- vagy telepítési költségek ne haladják meg a potenciális előnyöket.

GS1-128 vonalkódok

- Hirdetés -

A GS1-128 vonalkódok iránt megnövekedett a kereslet. A raklapfelosztás optimalizálása, a magasabb automatizáltság megnövelte az igényt az élelmiszer- és egészségügyi cégek GS1-128 vonalkódjai iránt. Ezek a vonalkódok leegyszerűsítik a termékek nyomon követhetőségét, továbbá több információt is tartalmaznak. A nyomatokat érdemes a csomag felületének több oldalára is elhelyezni annak biztosítása érdekében, hogy legalább egy címke olvasható legyen, ha megsérülne a többi.

A vállalatok a GS1-128 vonalkódoknak köszönhetően gyorsabb és pontosabb áruátvételt, a szállítási reklamációk csökkenését, a raktárak és egyéb tárolóhelyek hatékony kihasználását, a termékek naprakész készletnyilvántartását, illetve pontos nyomon követhetőségét érhetik el. Mindezek jelentős megtakarításokhoz vezethetnek.

A fenntarthatóság javítása

A címkézés és a szalagokból keletkező hulladék miatt többen megkérdőjelezték a címkenyomtatás létjogosultságát, mivel komoly környezeti vonatkozással jár. Ennek ellenére az előrejelzések szerint 3-5 százalékos növekedés prognosztizálható globális viszonylatban – beleértve a nyugati „környezettudatos piacokat” is.

A tapasztalatok szerint a vállalatok szívesen beszélnek a fogyasztás és a hulladék csökkentéséről, ám nem minden áron valósítanák meg. A címkenyomtatás növekedését a környezeti aggodalmak erősen befolyásolják, emiatt észlelhető az elmozdulás a technológia fenntarthatóbb változatai felé. A vállalatok éppen ezért egyre inkább keresik az optimális méretű tekercseket és szalagokat, ezzel is igyekeznek megelőzni, hogy nagyobb mennyiségű hulladék keletkezzen, továbbá az üzemidő maximalizálására törekszenek.

A gyártók körében az újrahasznosítható berendezések is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ma már lehetőség van olyan gépeket beszerezni, amelyeknek több mint 95 százaléka újrahasznosítható.

Másik módja a fenntarthatóbb létnek, ha olyan gépet választunk, amelynek az energia- és levegőfelhasználása hatékonyabban történik – s ez nem befolyásolja a teljesítményt.

Némethi Botond, Print&Packtech

- Hirdetés -

NEW technology