Barion Pixel

Dubai épületeinek 25%-a 2030-ra már nyomtatva lesz

Az Egyesült Arab Emírségek vezető szerepet kíván betölteni a 3D nyomtatási technológia világában is. Ezt elősegítve megalkották a Dubai 3D nyomtatási stratégiát (Dubai 3D Printing Strategy), amelynek célja, hogy a 3D technológiát még inkább kihasználják az emberiség szolgálatában.

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, az Egyesült Arab Emirátusok alelnöke és miniszterelnöke, a Dubai Emirátus uralkodója elmondta, céljuk az, hogy a terveket átültessék a gyakorlatba. „A jövő minden aspektusa a 3D nyomtatási technológiáktól függ, a lakhatásunktól az utcákon és a járműveken át a viselt ruházatig vagy a fogyasztott élelmiszerig.” Hozzátette továbbá: „Ez a technológia hozzáadott gazdasági értéket teremt a következő időszakban. A technológia átalakítja majd a gazdaságokat, hiszen a szakképzetlen munkaerő alkalmazása csökken, különösen az építőiparban.”

Véleményét megalapozva kiemelte, hogy 2030-ra a dubai épületek felépítésének 25%-a 3D nyomtatási technológián fog alapulni, és ezt az arányt a piaci igényeknek megfelelően növelik majd. Ez a technológia az építőipari munkaerő csökkentésén túl hozzájárul ahhoz is, hogy kevesebb legyen az építkezéseken keletkező hulladék, így a környezetszennyezés is mérséklődik.

Dubai 3D nyomtatási stratégiáját több partner hajtja végre: Dubai önkormányzata, a dubai egészségügyi hatóság és a Dubai Holding, amely globális befektetési holdingtársaságként elsősorban pénzügyi szolgáltatásokra, ingatlanfejlesztésekre összpontosít.

A stratégia szerint 3 területre fognak fókuszálni a megvalósítás során:

Az építőiparban az elektronikai termékekre, az épületgépészetre, a különböző szociális létesítményekre (pl. parkok) és humanitárius épületekre, mobilházakra helyezik a hangsúlyt.

Az egészségügyben a 3D technológiát a fogászatban, csontok, mesterséges szervek és sebészeti eszközök előállításában fogják használni.

A fogyasztói termékek piacára háztartási eszközöket, optikai eszközöket és divatkellékeket gyártanak majd, kiegészítve gyorsételek és gyerekjátékok előállításával.

A folyamatos kutatásoknak és termékfejlesztéseknek köszönhetően a 3D nyomtatás globális piaca 2020-ban eléri a 120 milliárd, 2025-re pedig a 300 milliárd dollár értéket.

Czakó Miklós, NEW technology magazin/ Arch2O.com

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology