Barion Pixel

- Hirdetés -

Felcímkézik az ipari forradalmat

Képzeljük el a helyzetet: megérkezik a várva várt új hűtőszekrény! A szállítási védőcsomagolásból kihámozva az első, amit meglátunk, az energiabesorolást jelölő matrica, majd a márka címkéje, amelyen – megnyugtató módon – ugyanazok a termékelőnyök olvashatók, ami alapján az áruházban épp a választott termék mellett döntöttünk, és a garancia ideje is ott van. Eszünkbe is jut, hogy a kapott jótállási jegyet gondosan elcsomagoljuk az erre fenntartott mappába! Majd jöhet a felfedezés: a modern, áttekinthető kezelőpanelek, a szépen kivitelezett logók, a praktikus kis jelölések a polcokon. Vásárlóként talán nem is gondolnánk, mennyi precíz munka és innováció áll a fentiek mögött: most mindenkit bevezetünk a kulisszák mögé!

Hol készül az információ?

Bevallom, sokáig gondoltam, hogy ezeket a hasznos címkéket, jelölőket, dokumentumokat ugyanúgy az elektronikai cég gyártja. Erre azonban a legtöbbeknek nincs kapacitásuk, ezért a világon számos, kemény minőségi sztenderdek alapján dolgozó címkenyomtatásra szakosodott vállalat működik. Ők azok, akik az ügyfelek igényei alapján pontosan elkészítik ezeket az úgynevezett információs-, jelölő- és marketingcímkéket. Bár ezeknek a termékeknek kiemelt célja a fogyasztók tájékoztatása, a címkézésnek rengeteg más, fontos feladata is van.

Mire jó még a címke, és miért olyan fontos?

Amit mi, vásárlók látunk, az valójában csak a jéghegy csúcsa! Ami a címkenyomtatást igazán nélkülözhetetlenné teszi, az a jelölőrendszerek használata. Ezek a komplex szisztémák segítik a gyártás optimalizálását azzal, hogy az első lépéstől az utolsóig egyszerűen követhetővé teszik a folyamatot. Emellett a raktározás, a szállítás, a kereskedelmi forgalomba kerülés során is kiemelt szerepet töltenek be a címkéken jól láthatóan szereplő információk, amelyeket a vonalkód alapú (szakszerűbb kifejezéssel Auto ID, azaz automatikus beazonosításra alkalmas) jelölések segítségével olvasnak le. A minél pontosabb címkézés és gyors folyamatokat elősegítő technológiák szerepe különösen a raktárakban ugrott meg a nyilvánosság számára is észrevehető mértékben az utóbbi években. Ez ugyanis az alapja a mind nagyobb méreteket öltő automatizációnak, nemritkán robotizációnak.

Öntapadós innovációk

“Az ipar megállíthatatlan fejlődésével csak azok a cégek tarthatják a lépést, ahol folyamatos az innováció” – mondta Michał Majnusz, az Etisoft elnöke. A lengyel gyökerekkel rendelkező vállalat 1993 óta foglalkozik Auto ID jelölőrendszerekkel és az ipari technológia fejlesztésével, 2019-ben pedig Magyarországon is kirendeltséget is nyitottak. Példájuk is bizonyítja, hogy az intellingens címkéző rendszerekre mekkora szükség van: ügyfeleik főként az autóipar, a háztartási gép gyártás, az elektronikai ipar és a kutató laboratóriumok szegmenseiből kerülnek ki. A velük együttműködők pedig széles körben hasznosítják az Etisoft termékeit: a termelés, a minőségellenőrzés, a raktározás, a kutatás-fejlesztés és az irodai adminisztráció során is jelentősen megkönnyítik a munkafolyamatok nyomon követését.

4.0-ás győzelem

Hogyan is néz ki a fentebb említett folyamatos innováció? Hogy közelebb kerüljünk a válaszhoz, az ipar 4.0 igényei felől kell közelítenünk, amely egyre inkább a mesterséges intelligenciára épít. Ennek egyik leginkább figyelemre méltó példái a modern intralogisztikai rendszerek, amelyek fejlesztésében az Etisoft élen jár. A robotizáció már nemcsak a raktárak küszöbén áll, hanem át is lépte azt: a targoncákon alapuló önjáró robotoknak (úgynevezett AGV/AMR rendszereknek) köszönhetően a logisztikai folyamatok jelentősen felgyorsultak, egyszerűbben kezelhetővé váltak. Hogy ez megvalósuljon, ahhoz természetesen cégre szabott megoldások szükségesek! “Nálunk nincs raktárról leszállított ipar 4.0 gyártási és raktári rendszer: fejlesztő csapatunk minden ügyfelünk számára egyedileg dolgozza ki a tökéletes megoldást.”– erősítette meg Michał Majnusz.

A jelölőrendszerek és az ipari automatizáció világa tehát izgalmas jövőt tartogat: mi kíváncsian várjuk a fejleményeket!

- Hirdetés -

NEW technology