Barion Pixel

Járványálló a magyar orvostechnológia

A világjárvány alatt is ellátja a hazai lakosságot és új üzleteket köt a 77 Elektronika Kft.

Tavaly ismét növelte exportforgalmát a teljes egészében magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft. Az orvostechnológiai vállalat működését és eredményességét a világjárvány sem törte meg, hiszen alapítása óta Magyarországon fejleszti és gyártja termékeit, ezáltal folyamatosan biztosítani tudja a magyar lakosság vércukormérő és tesztcsík ellátását. Emellett a járvány kitörése óta Oroszország járványkorházait látják el saját fejlesztésű automata vizeletvizsgálóikkal.

Célba vették Afrikát

A több mint 100 országba saját fejlesztésű orvosdiagnosztikai eszközeit exportáló hi-tech cég 24,5 milliárd forint exportforgalmat bonyolított le tavaly. A vállalat az árbevétel átlagosan 6-7 százalékát forgatja vissza minden évben az új termékek és technológiák fejlesztésébe. A világ összes kontinensére szállító vállalat 2019-ben betört Kelet- és Nyugat-Afrikába is, Benint és Djiboutit is célpiaccá téve.

A budapesti és balatonfüredi gyárában több mint 740 főt – köztük több mint 120 fejlesztőmérnököt – foglalkoztató 77 Elektronika Kft. exportjának döntő hányadát a UriSed technológián alapuló vizeletelemző automata rendszereinek értékesítése adja, ami jelentős világpiaci részesedést biztosít a cégnek. A legnagyobb felvevőpiacnak továbbra is az EU, az Egyesült Államok, Kína, Brazília és a Távol-Kelet országai számítanak. Idén került piacra legújabb termékük, a két üledékvizsgálóból és egy kémiai analizátorból álló UriSed Cascade rendszer, ami nagy kapacitása miatt tökéletes megoldást nyújthat a vírus miatt megnövekedett terheltségű kórházak és laborok számára.

- Hirdetés -

Az orosz járványkórházak is magyar laborokkal szerelkeznek fel

„Az elmúlt három hónapban több, mint 70 automata és félautomata készülékre érkezett megrendelés az orosz partnerünktől. Az országban a vírus miatt létrehozott járványkórházak jelentős részét a vállalatunk által gyártott automata vizeletvizsgálókkal szerelik fel a következő hónapokban” – mondta Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika ügyvezető-tulajdonosa.

Mivel a vírus először Kínán söpört végig, a gazdasági mutatók is itt kezdtek elsőként javulni egy rövid átmeneti megtorpanás után. Részben ennek is köszönhetően azonban jelenleg egy hosszútávú megállapodás van kilátásban a 77 Elektronika Kft. és egy piacvezető, nemzetközi vállalat között, ami a következő években több száz automata üledékvizsgáló készülék kínai értékesítését teszi lehetővé – teszi hozzá az ügyvezető.

A vércukor tesztcsík ellátás a járvány felfutó szakaszában is zavartalan volt

A cég a belpiacon is nőni tudott a tavalyi évben, 5 százalékos bővülést realizálva 2018-hoz képest, így a hazai piacon is stabilan tartja piacvezető pozícióját a Dcont® vércukormérők értékesítése területén. A járvány kitörése azonban a belkereskedelemre is hatással volt.

Magyarországon ugyanis közel 1 millió embert érint a cukorbetegség és mint kiderült a társuló krónikus betegségek is jelentős szerepet játszanak a koronavírus okozta betegség lefolyásában, a cukorbetegek így a fokozottan veszélyeztetett csoportok közé tartoznak.

A járvány felfutásakor azt tapasztaltuk, hogy a cukorbetegek attól tartottak, nem fognak hozzájutni olyan a betegség kontrollálásához elengedhetetlen eszközökhöz, mint a tesztcsík vagy a mérő, ezért márciusban és áprilisban kiugróan megnövekedett a kereslet a termékeink iránt. Az emberek elkezdtek bespájzolni. Ez azonban felesleges aggodalom volt, hiszen a 77 Elektronika alapítása óta, közel 35 éve Magyarországon fejleszti, gyártja és forgalmazza termékeit, így nem függünk a külföldi gyártók termékeinek behozatalától, az importkorlátozásoktól, úgy mint az import készülékeket forgalmazó versenytársaink. A járványügyi helyzet ellenére is folyamatos volt a gyártás a cég budapesti központjában” – hívja fel a figyelmet Zettwitz Sándor.

77 Elektronika Kft. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!