Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

5 technológia, melyre 2020-ban is érdemes figyelni

Lassan túljutunk az idei éven, nyakunkon az új év. 2020-ban, amikor egy új évtizedbe lépünk, a technológia tovább gyorsul. Valószínűleg hatalmas fejlődésnek leszünk szemtanúi, legyen szó az űrutazásról, a kvantumszámításról és a mindennapi életünkkel kapcsolatos szoftverek jelentős terjedéséről.

Modern világunknak szinte minden területe állandó fejlődésben van. Éppen ezért nagyon nehéz megállapítani, mely területekre érdemes odafigyelni. Cikkünkben külföldi szakértői portálok cikkei alapján választottuk ki azt az öt területet, amelyekre 2020-ban a leginkább érdemes lesz odafigyelni.

- Hirdetés -

Automatizáció

Amikor automatizálásról hallunk, egy gyűjtőfogalomra gondolunk, aminek sok részterülete van, de a jelentése nem egyértelmű. Gyakorlati oldalról közelítve az automatizálás kapcsolatban áll szinte mindennel, a felhő alapú programozástól a fejlett robotikán át a big datával kapcsolatos munkafolyamatokig.

A legtöbb szoftvercég számára az automatizálás az üzleti vállalkozásuk legfontosabb technológiai hajtóereje, ezért ez olyan trend, ami várhatóan továbbra is erősen befolyásolja a fejlődést. A bankolás, az automatizált gyártás, vagyis az automatizálás maga végső soron csökkenti az emberi erőfeszítéseket, miközben maximalizálja a profitpotenciált.

5G

Az 5G hálózatok témájának fontosságát jól mutatja, hogy a 2019-es CES-kiállítás nyitóbeszéde is erről szólt. Az 5G nem egyszerűen a gyorsabb internetet jelenti, hanem tulajdonképpen a vezeték nélküli technológia növekedésének mozgatórugója. Az 5G várhatóan 2020-ban fog igazán elterjedni, amikor a legtöbb gyártó már 5G alapú telefonokat ad majd ki, illetve a világ legnagyobb távközlési szolgáltatói megkezdik a terjeszkedést, hogy tartsák a lépést versenytársaikkal. Az 5G bevezetése világszerte nagyobb szélessávú sebességet és megbízhatóbb vezeték nélküli és mobilhálózatokat eredményez. Az 5G hálózatok kiépítése megkönnyíti majd az automata járművek kommunikációját, mivel azok így városszerte képesek lesznek valós idejű információkkal dolgozni.

Az 5G mellett a WiFi 6 fejlesztése és megvalósítása is zajlik. A WiFi 6 képes lesz az adatok letöltési sebességét háromszorosára megnövelni a jelenlegi WiFi 5-ös verzióban. Az új hálózati protokoll lehetővé teszi továbbá az adott hálózathoz több eszköz csatlakoztatását és egyidejű használatát.

Mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia, ahogyan az automatizálás is, részese a többi trendnek, hiszen e kettő képezi a többi alapját. Elég fontos terület azonban ahhoz, hogy önállóan is beszéljünk róla. Ez a technológia évek óta vezeti a technológiai trendek listáját, és valószínűleg az egyik legfontosabb terület lesz a következő évtizedben is.

A mesterséges intelligenciának másrészt van még hova fejlődnie. A jól hangzó kifejezés mögött sokszor a mai napig is manuális adatbevitel, alulfizetett munkások és félautomata rendszerek állnak, azonban ettől függetlenül a technológia hasznossága igen nagy. Jelenlegi helyzete éppen arra világít rá, hogy érdemes nyomon követni a jövőbeni fejlődését, hiszen az elterjedés küszöbén áll. A következő évtizedben valószínűleg egyre több olyan AI-alapú rendszert láthatunk majd, amelyek már nem igényelnek emberi beavatkozást a helyes működéshez – és mivel ez kissé ijesztő is lehet, valószínűleg a nemzetközi szabályozással kapcsolatos hírekben is egyre gyakrabban találkozhatunk majd a témával.

Hang

Az elmúlt években bőven volt alkalmunk látni a hanghoz kötődő technológiák fejlődését, például olyan termékek és szolgáltatások megjelenésének köszönhetően, mint a Siri, az Alexa és mások, ám ezek teljesítménye gyakran elmaradt az emberi elvárásoktól, sőt a mindennapi hasznosságuk is megkérdőjelezhető volt.

Az emberi hang organikus, és szabadon áramlik, ezért nem könnyű lefordítani a digitális technológia nyelvére. Ahogy az AI és a számítógépes tanulási programok fejlődnek, az elkövetkező évtizedben várható, hogy a hangértelmező és a hangot létrehozó szoftverek szintén előrelépnek, és kikerülnek a jelenlegi stagnáló állapotból.

A közeljövőben a hangutasítások és az asszisztensek még használhatóbbak lesznek mindennapi életünkben, eltörölve a határt az ember és a technológia között. A hangtechnika területén az egyik legfontosabb irány a neuro-lingvisztikus (NLP) programozás. Ez lehetővé tenné a számítógépek és a rendszerek számára, hogy megértsék az emberi hangok valódi, tartalmi jelentését. Ez az új programozási nyelv képessé tenné a számítógépeket arra is, hogy kiszűrjék a beszéd mögöttes tartalmát, mint amilyen például a szarkazmus vagy a kétértelműség.

Blockchain

A blockchain (blokklánc) fogalma már az 1980-as évek óta létezik, de a többségünk a bitcoin vagy más digitális fizetőeszköz kapcsán találkozik vele, hiszen a bitcoinnak köszönheti a rá irányuló nagy figyelmet. A blockchain olyan technológia, amely lehetővé teszi a biztonságos és ellenőrizhető kommunikációt.

A mesterséges intelligenciához hasonlóan sokat emlegetett, de kevesek által értett technológia a titkosításban játszhat nagy szerepet. A blockchain jóval több problémára jelenthet megoldást, mint a kriptovaluták szétosztása és a tranzakciók nyomon követése. Jelenleg csak néhány iparágban alkalmazzák, de jó esélye van arra, hogy hamarosan a mindennapi élet számos területén elterjedjen.

Hegyi Heni, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology