Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Szenzoros farmolás: AI-vezérelt robot javítja a termésátlagot

Az okoseszközök elterjedése a mezőgazdaságban annyira nehézkes, mint aratni nyakig érő sárban, pedig egyre több vívmány támogatja a minél hatékonyabb, minél környezetkímélőbb gazdálkodást. A legújabb a sorban a Meropy robotja, ami kis tömegével, rugalmas mozgásával, autonóm navigációjával úgy vizsgálja át a termést, hogy abban semmi kárt nem tesz, viszont elég aprólékos adatokat gyűjt ahhoz, hogy egy sor plusz feladattól és költségtől kímélje meg a gazdákat.

A francia startup fejlesztette SentiV egy AI-vezérelt gazdálkodó robot, ami perem nélküli, küllős kerekeken gurul végig a neki megadott területen és vizsgálja azt át – például kártevők, korai fertőzés, tápanyaghiány vagy például gyomok jelei után kutatva. Az autonóm robot felépítését úgy alakították ki, hogy minél könnyebb legyen (a tömege csupán 15 kilogramm) és minél kevesebb ponton érintkezzen a növényekkel, illetve a talajjal, ezáltal kárt se tegyen bennük.

A SentiV lényegében a manuális ellenőrzéstől és az emberi hibából eredő károktól kíméli meg az élelmiszeriparnak termelő gazdaságokat – írja a Yanko Design. A termésfigyelő robot napi húsz hektárt képes átvizsgálni úgy, hogy a felső kamera segítségével navigál, míg az alsóval tanulmányoz. A képrögzítéssel felvett adatokat egy AI-vezérelt szoftver dolgozza fel, így villámgyorsan képes azonosítani a termésátlagot fenyegető jelenségeket. A kerekek természetesen cserélhetők rajta, ezért különböző magasságokban képes mozogni, hogy eltérő állapotú növényzetet vizsgáljon át.

- Hirdetés -

A Meropy egyelőre nem árazta be a robotot, hiszen az első prototípusok tökéletesítésén dolgoznak, sőt, újabb szenzorok hozzáadását tervezik, hogy még hatékonyabbá tegyék.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology