Kezdőlap Innováció Új, innovatív iparágakba lép a Tungsram

Új, innovatív iparágakba lép a Tungsram

A beltéri növénytermesztés, valamint a városok működtetését, épületek üzemeltetését támogató okos megoldások piaca az a két fő új terület, ahol a tavaly tavasszal újjászületett Tungsram – a világítástechnikai üzletág erősítése mellett – innovatív termékekkel, szolgáltatásokkal jelenik meg.

Tavaly áprilisi megalakulása óta a Tungsram Csoport jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy az alapvető üzletágát jelentő világítástechnikán kívül új, úgynevezett „jövőt jelentő”, innovatív iparágakban tegye le névjegyét.

Pongrácz Ferenc, a cégcsoport innovációért felelős ügyvezető igazgatója lapunknak két fő területet, a beltéri növénytermesztést (indoor farming), valamint a városok, illetve épületek költséghatékony működtetését biztosító okos megoldások piacát emelte ki, ahol az újjáalakulása óta önmagát startupként meghatározó Tungsram innovatív termékekkel, szolgáltatásokkal jelenik meg.

A két terület közül, a LED alapú mesterséges megvilágítást alkalmazó indoor farming iparág az előrejelzések szerint dinamikus bővülés előtt áll, ugyanis a növekvő globális népesség miatt a jövőben egyre több élelmiszert kell majd termelni, méghozzá a városokhoz közel a minél kisebb környezeti terhelés érdekében.

Az indoor farming erre megoldást nyújthat, mivel egységnyi területen sokkal nagyobb hozamot ad a szabadföldi technológiákhoz képest, és a növények termesztése évszaktól függetlenül akár irodaházakban is megvalósítható.

Hollandiában debütált az Agritech üzletág

A vállalatcsoport precíziós beltéri növénytermesztés területén működő vállalkozásoknak LED- és okos megoldásokat fejlesztő üzletága, a Tungsram Agritech 2018 szeptemberében jött létre, első termékeinek hivatalos világpiaci debütálása pedig éppen a napokban, június közepén történt meg az amszterdami Greentech szakvásáron.

A beltéri növénytermesztés két ága közül a mesterséges megvilágítást kiegészítő megoldásként alkalmazó üvegházi rendszerekhez már kész portfoliója van a Tungsramnak, amit be is mutattak a hollandiai szakvásáron.

„Portfóliónk több felső- és sorközi világítási megoldás kínál. Ezzel teljes – LED-lámpákból álló – világítási portfoliót tudunk nyújtani az üvegházaknak” – emelte ki a Tungsram Agritech vezetője, Sejpes Zoltán. „A LED megvilágítással beállítható az a színhőmérséklet, amely a növények adott életszakaszában a legintenzívebb növekedést, tápanyag-felhalmozódást biztosítja” – tette hozzá.

A tervek szerint az év második felében erre az alapportfolióra olyan okos – szenzorokból, szoftverekből, adatelemző rendszerekből álló – megoldásokat fejlesztenek ki, amelyek révén a gazdálkodók folyamatosan optimalizálni tudják a termesztéshez szükséges világítási feltételeket. Jövőre pedig már a fényen kívüli más termesztési paraméterek, így a tápanyagfelvétel, a hőmérséklet, a páratartalom optimalizálására vonatkozóan is szeretnének okos megoldásokkal megjelenni.

A beltéri növénytermesztés másik ágában, a csak mesterséges megvilágítást alkalmazó úgynevezett vertikális farmok piacán pedig  újszerű megoldással lép majd a piacra a Tungsram Agritech. „Ez a termékünk várhatóan augusztus elejére lesz teljesen kész, az amszterdami vásáron prototípusokat mutattunk be” – mondta Sejpes Zoltán.

Klímaszekrény, a mini beltéri farm

Az amszterdami szakkiállításon a cég egy úgynevezett klímaszekrényt is felvonultatott, amely egy mini beltéri farmnak is felfogható. Az üvegajtós berendezésben ugyanis növénynevelő tálcák vannak beépítve szabályozható lámpákkal, tápanyag-adagoló, öntözési, illetve hőmérsékletszabályozó rendszerekkel kiegészítve.

„Eredetileg ezt demonstrációs eszköznek fejlesztettük ki, amivel tesztelni tudjuk a beltéri növénytermesztést támogató okos megoldásainkat, azonban olyan jól sikerült, hogy Hollandiában bemutatjuk a szakmai közönségnek is” – hangsúlyozta Sejpes Zoltán, aki szerint már nem tekinthető távoli jövőnek, hogy ilyen teljesen automatizált rendszerrel akár a lakásban is lehet majd zöldségeket, gyümölcsöket termeszteni. Terveik szerint jövőre elkészülnek az akár piacra is dobható termékkel.

Régiós kutatóközpontot terveznek

A Tungsram Agritech kutatás-fejlesztési együttműködéseivel kapcsolatban az üzletág vezetője kiemelte: az üvegházak terén a Veresi Paradicsom Kft-vel, illetve a Szent István Egyetemmel működnek együtt.

A közös fejlesztés a világon egyedülállónak számít, mivel spektrális LED alapú mesterséges megvilágításra irányuló, kertészeti célú, ipari méretű K+F-tevékenység sehol másutt nem zajlik a világon. Terveik szerint a Veresi Paradicsom kertészetében az idei nyár végére elkészül a próbainstallációjuk, jövő nyárra pedig ugyanott már egy nagy, kereskedelmi célú üvegházat szerelnek fel az innovatív technológiával.

A vertikális farmok vonatkozásában pedig azt a cél tűzte ki a cég, hogy 2019 végére, 2020 elejére egy olyan, Közép-Kelet-Európában egyedülállónak számító kutatóközpontot hoz létre a Tungsram újpesti telephelyén, amely felsőoktatási intézmények, mezőgazdasági és ipari partnerek részvételével azt kutatná, hogy az egyes növényfajtáknak melyik életciklusban, milyen mennyiségű és összetételű fényre van szükségük az optimális növekedéshez.

„Ez valójában egy komplett nagy vertikális mintafarm lesz, ahol különböző kutatásokat lehet majd végezni” – tette hozzá Pongrácz Ferenc.

Smart city és proptech

Az Agritech üzletághoz hasonlóan a Tungsram tavaly szeptemberben fogott hozzá a Smart Solutions üzletág kiépítéséhez, amely városok, illetve épületek költséghatékony működtetését, üzemeltetését támogató okos megoldások fejlesztését végzi.

„A világítástechnikai üzletágunkban egyaránt megtalálhatók kültéri, illetve beltéri termékek, így a Smart Solutions üzletág kiépítésénél is követtük ezt a felosztást. A kültéri megoldásainkat a smart city koncepcióhoz kapcsolódva, míg a beltéri megoldásainkat a property technology (proptech) elvei mentén fejlesztjük. Utóbbi lényegében arról szól, hogy egy adott épülettől elvárt funkciókat miként lehet informatikai eszközökkel megtámogatni” – emelte ki Zsivola Gabriella, a Smart Solutions üzletág értékesítési vezetője.

A jelenlegi projektjeik közül példaként említette azt a proptech fejlesztést, amely egy adott épületben, helyiségben kameraadatok rögzítése nélkül számolja meg az ott lévő embereket, illetve hőtérképet, adatelemzést is közöl a mozgásukról, ami az áruházak, vagy irodaházakat üzemeltető cégek számára lehet hasznos.

Pongrácz Ferenc ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a szenzorokon alapuló megoldásuk a jelenlegi kamerás rendszerekhez képest jóval olcsóbban lesz működtethető, ami jelentősen elősegítheti majd a technológia elterjedését. A kültérre vonatkozó okos fejlesztéseiket például a forgalommonitoring terén vagy a levegő minőségének mérésénél lehet majd felhasználni. Okos parkolási megoldásuk a parkolóhelyek mobiltelefonos előrefoglalását oldja meg.

Tungsram