Barion Pixel

5 alkalmazás a raktártól gyártósorig való szállítás automatizálására

A munkafolyamatok iparáganként változnak, de a MiR rugalmas és alkalmazkodóképes robotjai szinte bármilyen felmerülő szakmai igénynek meg tudnak felelni, mivel ezek a mobil robotok nyitott interfésszel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy testre szabott fedélzeti modulokkal lehet őket ellátni, annak megfelelően, hogy mit követel meg az ügyfél alkalmazása. Bemutatjuk, hogy melyik az öt legjellemzőbb alkalmazás, amely segíthet optimalizálni a vállalatok szállítási folyamatait a raktár és a gyártósor között:

Statikus polcrendszer: a polcegységek népszerű és egyszerű módszerrel automatizálják a raktár és a gyártósor közti szállítást. A polcszerkezetet mindössze négy csavarral csak a robotra kell rögzíteni, és az alkalmazás már készen is áll a munkára. A statikus polcokat leginkább a félautomata megoldások esetén használják, mely során az alkalmazott magához hívja a robotot egy tableten és a robot felhasználói felületén keresztül, megpakolja a robotot áruval és egy gombnyomással útjára küldi azt, majd mikor eléri a végállomását, az árut manuálisan lerakodják róla.

Targonca-rendszer: egy hagyományos alkalmazás, ahol a robotra egy olyan fedélzeti modul van szerelve, amely targoncákat vesz fel, szállít el, majd pedig ad le. A robot a targoncát a raktártól a gyártásig viszi, ahol a teljes, munkadarabokkal teli targoncát leteszi, majd folytatja küldetését, felvesz egy üres targoncát, és visszaviszi a raktárba, vagy egy új teli targoncát szállít egy másik gyártósorra.

- Hirdetés -


 

- Hirdetés -

Karakuri-rendszer: teljesen automata megoldások esetében a vállalatok a Karakuri-rendszert alkalmazzák az AMR-en. Ez a rendszer a gravitáción alapul és mechanikus összeköttetésekkel rendelkezik. Az állvány és a robot között a garvitáció segítségével cserél helyet az áru. A maximális hatékonyság érdekében a Karakuri-rendszer teljes mértékben képes automatizálni a gyártósorra való, és az onnan történő rakodást. Amennyiben a mobil robotot például az ERP rendszerbe integrálják, nincs szükség emberi beavatkozásra, a robot automatikusan megkapja a hívást, rácsatlakozik a rögzített Karakuri-rendszerre, és máris megtörténik az áru be- vagy kipakolása.

Szállítószalagok: amikor az AMR-ekre szállítószalagos fedélzeti modul kerül, a robotok adaptálható összeköttetésként funkcionálhatnak a rögzített szállítószalagok között. Ez többnyire egy teljesen automatizált megoldás része, mely során az AMR alkatrészeket szállít a raktártól a gyártásig, vagy éppen a gyártósorok között. Ez a megoldás sokkal nagyobb rugalmasságot kölcsönöz a logisztikai folyamatoknak a rögzített szállítószalagokhoz képest, valamint agilisabbá is teszi a munkakörnyezetet, mivel az AMR-ek útjait és pozícióit rendkívül könnyű megváltoztatni, miközben a szállítószalagok mozgatása meglehetősen sok időt venne igénybe.

A Stera Technologies egy MiR500-al szállít nehéz alkatrészeket a raktárból a gyártótér robotcelláihoz, így nincs szükség villástargoncákra a gyár területén.

Raklapemelők: nagy tárgyak a raktárból a gyártásig történő szállítása esetén a nagy teherbírású AMR-ek átvehetik a raklapok mozgatását is. A testreszabott raklapemelőkkel és –állványokkal az AMR-ek a raktárban felvehetik, majd elszállíthatják és leadhatják a raklapokat, mindezt önálló módon, hatékony szállítási megoldást biztosítva. A legtöbb gyártóvállalat örül, ha a gyártás területén nem kell biztonsági kockázatot jelentő villás targoncákat használni, az AMR-ek pedig autonóm navigációjuknak köszönhetően biztonságos alternatívát nyújtanak, útjaik során el- és kikerülik az embereket és egyéb akadályokat.

Az anyagmozgatás gyártósorig vezető munkafolyamatainak automatizálására az autonóm mobil robotok tökéletes megoldást jelentenek. Függetlenül attól, hogy gyártóvállalatoknak nehéz tárgyakat, vagy kisebb részegységeket kell mozgatniuk, illetve, hogy teljesen automatizált és integrált, vagy egyszerűbb, félig automatizált megoldásokra van szükségük, a MiR rugalmas és alkalmazkodó mobil robotjai képesek lesznek megoldani a feladatot.

MiR

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!