Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Villamosenergia vezeték nélkül

Új-Zélandon már a vezeték nélküli villamosenergia bevezetését tervezik – írja cikkében a Popular Mechanics. A kezdeményezés azt jelenti, hogy kábelmentesen áthidalva nagy távolságokat kerül az elektromos energia a felhasználókhoz. Az új-zélandi kormány és az Emrod nevű startup a gyakorlati megvalósítást tervezi.

A bevezetés még várat magára, viszont a Powerco – Új-Zéland második legnagyobb villamosenergia-forgalmazója – 2021-től kezdi tesztelni az Emrod által fejlesztett technológiát. Az együttműködés keretében a prototípusokkal egy 40 méter kiterjedésű területen kísérleteznek, ahol az Emrod rektifikációs antennákat – azaz rektennákat – helyezett el, amelyek az elektromos hullámokat továbbítják egymásnak. A megoldás teljes mértékben illeszkedik az Új-Zélandot jellemző hegyvidéki terephez. A „villanyoszlopokra” speciális négyzet alakú elemeket helyeznek el – ezek leginkább KRESZ-táblákhoz hasonlíthatók –, amelyek továbbítják egymás felé az energiát.

Nikola Tesla az 1890-es években már megálmodta a vezeték nélküli áramellátást, s ehhez megalkotta az úgynevezett „Tesla-tekercset”, amely váltóáramot generált, ám a feltaláló nem tudta bizonyítani, hogy az eszköz képes lenne irányítani az elektromosság hullámait nagy távolságokon keresztül is. Az Emrod ezzel szemben meg tudja tartani az áram fókuszáltságát.

- Hirdetés -

Az Emrod vezeték nélküli antennái olyan közeget teremtenek, mintha kábelt használnánk. A feladatuk ugyanaz, mint a hagyományos vezetőknek, azaz hogy egyszerűen juttassanak energiát a felhasználókhoz. A tervek szerint olyan helyszínekre telepítik az átjátszókészülékeket, ahol a megújuló energiát képesek lesznek majd továbbítani. Az átviteli költségek így csökkenhetnek, s a forrásokhoz egyszerűbben férhetünk hozzá, például a drága tenger alatti kábeleket is leválthatja az új technológia.

„Jelentős kritikára és szkepticizmusra számítunk, hasonlóan  az 5G-vel kapcsolatban kialakult ellenérzésekhez” – magyarázza Greg Kushnir, az Emrod alapítója. „Az emberek tartanak az újabb sugárzástól, amely káros hatást gyakorolhat rájuk, s ez teljes mértékben érthető álláspont. Viszont a megoldásunk nem sugároz, nincs akkora szóródása, mint egy spraynek vagy egy mobiltelefon antennájának; a technológiánk egy vezérelt nyalábot foglal magába.”

A vezeték nélküli energiát ugyanazon a frekvencián továbbítanák, mint a Wi-Fi-t vagy a bluetootht. Ezen felül apró lézerek figyelik a rektennákat, amelyek érzékelik a relépontok közötti akadályokat. Emiatt nincsen külső sugárzás, és az energiaátadásban semmilyen élőlény – például átrepülő madarak – nem szenved kárt.

Némethi Botond, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology