Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Elemzők: a munkaerőpiacon nincs jele a gazdasági növekedés lassulásának

A munkaerőpiaci adatokban semmi jele annak, hogy a gazdaság más területein már érzékelhetők a növekedés lassulásának első rezdülései, inkább a kicsit távolabbi jövő kérdése, vajon a nyugat-európai gazdaságok lefékeződése mennyiben hat Magyarországon – így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a KSH kedden kiadott legfrissebb foglalkoztatási és  munkanélküliségi adatait.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerőpiaci adatokban még nem láthatók a lassulás első jelei, amelyek azonban már a gazdaság más területein érzékelhetőek, és a felmérések is azt jelzik, hogy a vállalatok későbbi munkaerőigénye mérséklődik.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában arra hívta fel a figyelmet hogy a 20-64 éves korosztály 75,4 százaléka dolgozott a harmadik negyedévben, ami érdemben meghaladja az Európai Unió 73,2 százalékos átlagát, de további erőfeszítésekre van szükség az egyik fő versenytárs, cseh gazdaság 79,9 százalékos rátájának eléréséhez.

- Hirdetés -

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője hangsúlyozta: az aktivitási ráta azt jelzi, hogy továbbra is a teljes foglalkoztatottság állapotában van a magyar gazdaság. Az elkövetkező hónapok kérdése leginkább az, hogy az európai növekedés lassulásának esetleges begyűrűző hatásai érdemben csökkentik-e a magyar munkapiac feszességét. Az Erste Bank  elemzői a növekedési aggodalmak erősödése nyomán látnak kockázatokat arra, hogy a következő negyedévekben a munkanélküliségi ráta is némileg emelkedik.

MTI

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology