Barion Pixel

A drónok időben figyelmeztetnek a futótűzre

A szimulációk szerint 99 százalékos pontossággal veszik észre a kisebb kiterjedésű, könnyen oltható tűzfészkeket, amelyek amúgy katasztrófát is okozhatnának.

A futótüzek egészen horrorisztikus gyorsasággal képesek letarolni egy egész országnyi területet, ezért a kialakulásuk észlelése életeket menthet, hiszen gyorsabban és pontosabban reagálhatnak rá a tűzoltók vagy az evakuálást végző hatóságok. A futótüzeket jellemzően műholdakról figyelik, ami felhős égbolt esetén finoman szólva sem ideális, ráadásul csak 18,4 négyzetkilométeresnél nagyobb tűzfészket képesek észlelni.

A korai jelzéshez inkább IoT-módszereket javasolnak a tudósok: szerintük érzékelők, drónflották és más légi járművek (UAV) segítségével sokkal sikeresebb lehetne a védekezés. Az igazukat szimulációval bizonyították: ezeknek az eszközöknek a „bevetésével” már 2,5 négyzetkilométeres futótüzet is 99 százalékos pontossággal észlelnek. A felfedezésük több mint időszerű, tudatában a tavalyi ausztrál és amerikai természeti katasztrófáknak, amelyekből a klímaváltozás miatt szinte biztos, hogy csak egyre több lesz.

- Hirdetés -

Az Abu-Dzabi Autonóm Robotikai Kutató Központban készült modellezésről Osama Bushnaq vezető kutató azt mondta, hogy a ma létező egyetlen hatékony megoldás a futótüzek elfojtására az lenne, ha idejekorán sikerülne jelezni a kialakulásukat. Elképzelése szerint minden olyan nemzeti parkot és erdőséget IoT-eszközökkel kellene behálózni, amely emberek lakta települések közelében terül el. A keletkezett tűzfészket a szenzorok azonnal észlelik, majd az adatokat automatikusan továbbítják egy járőröző UAV-nek, hogy az értesítse a legközelebbi tűzoltó-parancsnokságot.

A tudósok modelljével sikerült megtalálni az IoT-eszközök legideálisabb kombinációját is: e szerint 18 UAV-vel 400 négyzetkilométernyi erdőt lehet folyamatosan szemmel tartani, igaz, a teljes sikerhez négyzetkilométerenként 420 szenzor telepítésére is szükség van. Ha ez megvalósul, akkor elérhető a fentebb írt, szinte tökéletes, több mint 99 százalékos pontosságú észlelés. A rendszer egyébként a 2,5-nél jóval kisebb, fél négyzetkilométeres területre vetítve sem vizsgázott rosszul: egy ekkora tűzfészket 69 százalékos pontossággal vesz észre.

Gábor János, NEW technology

Forrás: IEEE Spectrum

NEW technology