Kezdőlap Gyártástechnológia A jövő kulcsa

A jövő kulcsa

A Bosch csoport budapesti épületébe látogathattunk, ahol megismerkedhettünk a Bosch Rexroth ipar 4.0-ás fejlesztéseivel. Egy ilyen alkalom mindig inspiráló tud lenni, hiszen láthatjuk, merre tartanak az innovációk. Mindez kialakítja bennünk a jövő vízióját, ami kiemelt fontossággal bír. A fejlődésben pedig a Bosch csoport egészen biztos, hogy vezető szerepet fog játszani.

Iparági napok

Az Iparági Napok alatt a meghívott közönség megismerkedhetett a különböző fejlesztésekkel. A többnapos eseményen a résztvevők bepillantást nyerhettek olyan iparági fejlesztésekbe, mint a hálózatba kapcsolt hidraulika, a mobil hidraulika, az automatizálás és a vízgépészet.

Sokszor észre sem vesszük egy-egy újítás hatását, hanem az rögtön beépül a mindennapjainkba. A jövő állandóan alakul körülöttünk, ami folyamatos tanulást követel tőlünk. Ebben a témában Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója így fogalmazott: „Mi, a Bosch Rexrothnál, képzéseket indítunk, beszállítói programot állítunk az ipar 4.0 szolgálatába, melyek több ezer képzési órát jelentenek, továbbá olyan megoldásokat vezetünk be, amelyek addig ismeretlenek voltak az országban, innovációs tevékenységeket kezdeményezünk és támogatunk.”

Gyárak a jövőben

A rendezvényen sokféle módon szemléltették a látogatók számára, milyenek lesznek a gyárak a jövőben.

Egy-egy régebbi gép esetében azt mondhatjuk, hogy már nem felel meg a modern követelményeknek, újat kell vásárolni ahhoz, hogy optimalizáljuk a folyamatainkat. A Robert Bosch által tervezett 130 éves esztergapad minden bizonnyal ilyen, inkább csak muzeális értékkel bír. A hidat az ipar 1.0 és a 4.0 között a Rexroth IoT Gateway jelenti. Ezzel a technológiával akár 20 perc alatt hálózatba kapcsolhatjuk régi gépeinket és berendezéseinket, és így a rendszer teljesen átláthatóvá válik. Az analitikai szoftverek pedig az energiaigényt és a ciklusidőt optimalizálják, ami végső soron a gyártás hatékonyságát növeli.

A hatékonyság minden esetben fontos részét képezi a gyártásnak, és több komponense is van: például a szakképzett munkaerő, a megfelelő alkalmazások stb. Az intelligens szerelőállomások, ahogy az ActiveAssist is, azonosítják a szerelési elemeket, lehívják a megfelelő munkaterveket, és végigvezetik a dolgozót az összeszerelési folyamaton. Mindemellett betanítják a munkavállalót, ellenőrzik és optimalizálják a munkalépéseket és a minőséget. A kezdő, még gyakorlatlan dolgozókat is végig tudják vezetni a változatos szerelési folyamaton, és mindezt könnyen értelmezhető utasításokkal teszik. Az ActiveAssist hozzájárul ahhoz, hogy mintegy 40 százalékkal csökkenjen a hibákból adódó költségünk.

A tudás hatalom

Jelenleg a 4.0 ipari forradalom kezdetét éljük, még csupán az előszelét érezhetjük. De az már látszik, hogy a munkaerőpiacot át fogja alakítani a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a fejlett analitika, a kiterjesztett és virtuális valóság, valamint a kollaboratív robotok.

Az viszont már most is világosan kirajzolódik, hogy a magasan képzett munkaerő a jövő kulcsa. Azt nehéz lenne megmondani, milyen új foglalkozások keletkeznek majd, ezeket még nem ismerjük biztosan. De tény az, hogy gyökeres változás fog bekövetkezni. Egyes előrejelzések szerint a 2030-ban létező állások 85 százalékát jelenleg még fel sem találták.

A Bosch Rexroth kiemelten kezeli az oktatás kérdését, folyamatosan keresi az egyetemekkel való együttműködés lehetőségét, és törekszik a minél intenzívebb kapcsolattartásra. A trendek követése, a haladás a fejlesztésekkel lehetővé teszik, hogy felkészüljünk az újdonságokra, és ne érjen minket meglepetés.

Perpetuum mobile

A Bosch Rexroth új szlogenje, a WE MOVE – YOU WIN azt sugallja, hogy a vállalatot a mozgás és a mozgatás hajtja. Ez a folyamatos dinamizmus biztosítja a nyerő pozíciót az ügyfelei számára a negyedik ipari forradalomban. A permanens fejlődés és a jövőbe mutató tervek képezik a jövő kulcsát, ami a tulajdonosa számára biztosítja a sikert.

Némethi Botond, NEW technology magazin