Barion Pixel

A mesterséges intelligencia ránézésre szűri a rákot

A címben a legminimálisabb túlzás sincs, hiszen a Cardiffi Egyetem tudósainak már kész megoldása van arra, hogy a páciensekről készült röntgenfelvételek, illetve más fotók alapján minden korábbinál hatékonyabban észleljék a daganatra utaló elváltozásokat. A The Engineer a Neurocomputingban megjelent tanulmányra hivatkozva azt írja, hogy a módszer a robotika, a multimédiás kommunikáció, a kamerás megfigyelés és az automatikus képszerkesztés sajátos elegyéből született.

A szakorvosoknál is gyorsabban és pontosabban veheti észre a rákos sejtek burjánzását az a mesterséges intelligencia, amit a walesi egyetem multimédiás kutatócsoportja tett le az asztalra. A gyakorlati bizonyítás még előttük van, viszont tervezik az éles tesztelést, amivel a radiológusok keze alá dolgozhatnak. A szándékuk az, hogy felgyorsítsák, valamint érzékenyebbé és pontosabbá tegyék a diagnosztikát.

Az egész megoldás arra az emberi képességre alapoz, amivel a figyelmünket egy adott pontra fókuszáljuk, például egy kép nézegetése közben. Ez fontos képességünk, hiszen általa szelektálhatunk és következtethetünk bizonyos információkra, így nem véletlen, hogy oly sokan akarták már leutánozni – mindeddig sikertelenül.

A tanulmány szerint egy konvolúciós neurális hálózatként ismert mély tanulási algoritmust használtak (ami az emberi agy neuronjainak hálózatát imitálja), és különös figyelmet fordítottak a látásért felelős kéreg működésére. Az algoritmus feladata az, hogy képeket készítsen az elé tett felvételek egyes területeiről és ezeket különböző módon szelektálja is.

- Hirdetés -

Erre úgy tanították meg, hogy fogtak egy képadatbázist, amelynek fotóit korábban emberek tekintették át, és bejelöltek rajtuk figyelemre érdemes objektumokat. Az algoritmus mindezen információ birtokában elsajátította a legszembetűnőbb részletek kiszűrésének képességét. A tudósok eddig hét hasonló rendszer teljesítményével vetették össze az AI eredményeit, és arra jutottak, hogy a megoldásuk minden adat tekintetében kenterbe veri őket.

 „Azzal, hogy sikeresen előre jelezzük a természetes fotók emberi fókuszpontjait, egy csomó robotikai és automatizált célazonosító alkalmazás, valamint képfeldolgozó és gyógyászati applikáció előtt nyitottunk utat” – lelkendezett Dr. Hantao Liu, a tanulmány társszerzője. A kutató hozzátette: az algoritmusuk kódját teljesen ingyen hozzáférhetővé tették, hogy a téma szakértői szabadon elérhessék és felhasználhassák bárhol a világon a különböző problémák megoldására.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology