Barion Pixel

- Hirdetés -

A Roszatom üzemet épít a Kalinyingrádi térségben lítium-ion cellák és akkumulátorok előállítására

Lítium-ion cellákat és energiatároló rendszereket gyártó üzem megépítéséről állapodott meg a Kalinyingrádi térség kormányzatával a TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalathoz tartozó RENERA cég, amely a Roszatom energiatároló berendezések üzletágának ágazati integrátora. Az új gyár a Kalinyingrádi exklávé keleti részén, a Balti Atomerőmű telephelyén épül fel.

Az Enertech International Inc. dél-koreai lítium-ion akkumulátorgyártó lesz a RENERA technológiai partnere. A dél-koreai vállalat szakértelme és fejlesztései lehetővé teszik a magas nemzetközi szabványoknak megfelelő termékek gyártását. A lítium-ion cellákat és akkumulátorokat gyártó orosz nagyüzem 2026-ban kezdi meg a termelést a Balti Atomerőmű telephelyén. A gyár építése hozzájárul a terület fejlesztéséhez. Az üzem termelése évente mintegy 3 GWh energiatároló kapacitás előállítását teszi lehetővé (a mérőszám a gyártott akkumulátorok által tárolni képes teljes energiamennyiség).

„Az akkumulátorok előállítására szolgáló nagyüzem felépítése fontos mérföldkő az új, nem nukleáris üzleti tevékenységek fejlesztését célzó stratégiánk megvalósításában, amely hozzájárul az orosz kormány elektromos közlekedési fejlesztési koncepciójának 2030-ra kitűzött megvalósításához is. Az üzemben előállított lítium-ion akkumulátorokat főleg az oroszországi  autógyártók fogják használni, ezért a vállalat jelentős mértékben hozzájárul az import helyettesítését célzó állami politika megvalósításához” – jelentette ki  Natalja Nyikipelova, a TVEL üzemanyaggyártó vállalat elnöke a megállapodás aláírása alkalmából.

- Hirdetés -

„Az orosz piacról érkező jelzések arra utalnak, hogy az egy évvel ezelőtt betervezett termelési volumen kevés lesz az igények kielégítéséhez. Az elektromos közlekedés fejlesztésére vonatkozó tervek teljesítése érdekében fontolóra vesszük, hogy akár 12 GWh-ra növeljük az üzem termelési kapacitását” – mondta Emin Aszkerov, a RENERA vezérigazgatója.

„A projekt megvalósítása ösztönözheti térségünk társadalmi-gazdasági fejlődését. Az új üzem előzetes létszámigényét kétezer főre becsülik, ami azt jelenti, hogy a térségünk keleti részén fekvő települések lakosságának növekedése, a lakásépítés felfutása és jelentős infrastruktúra-fejlesztés várható” – mondta Anton Alihanov, a Kalinyingrádi térség kormányzója.

Az energiatárolási üzletág a Roszatom új üzletágakat összefogó portfóliójában egy olyan terület, amely lehetővé teszi csúcstechnológiájú termékek létrehozását az energiaátmenet koncepciójával összhangban, amelyekre nagy a kereslet a technológiai átmenet során. Az orosz gyártmányú lítium-ion akkumulátorokat különösen elektromos járművekben, elektromos hálózatokban, szünetmentes tápegységrendszerekben és hálózati kiegyenlítő rendszerekben használják majd.

- Hirdetés -

RENERA

- Hirdetés -

NEW technology