Kezdőlap Robotika A Toyota továbbfejlesztette rehabilitációs támogató robotját

A Toyota továbbfejlesztette rehabilitációs támogató robotját

A világ leginnovatívabb autógyártójaként ismert Toyota a robotika területén is vezető fejlesztőnek számít, és már most is számos olyan segítő robotot kínál, amely segíti az idősek, mozgáskorlátozottak és rehabilitációra szorulók mindennapjait. A vállalat továbbfejlesztett, Welwalk elnevezésű rehabilitáció támogató robotja immáron kereskedelmi forgalomban is kapható, így még többek számára biztosítja a lehetőséget a járás örömének újrafelfedezésére.

A Toyota megkezdte az új Welwalk WW-2000-es robot forgalmazását, amely rehabilitációs támogatást biztosít az agyvérzés következtében vagy más okból kifolyólag alsóvégtag-bénulást szenvedett egyének számára. Az új modell már megrendelhető, a kiszállítások a tervek szerint 2020 februárjában veszik kezdetüket. A Welwalk WW-2000 esetében tökéletesítették az elődmodell (Welwalk WW-1000) számos funkcióját, így a motoros tanulás elméletére épülő rehabilitációs támogató funkciókat, valamint a klinikai környezetben való, egyszerű felhasználhatóságot.

Az új modell olyan funkciókkal egészült ki, amelyek a támogatási beállításokat valós időben jelenítik meg, így segítenek korrigálni a nem természetes járásmódot. A robotot emellett egy olyan játékfunkcióval is felvértezték, amely segít a pácienseknek megőrizni a motivációjukat és folytatni a rehabilitációs folyamatot. Az új funkciók bevezetése a korábbi modellhez képest nagyobb mértékben tehermentesíti a terapeutát, ugyanakkor hatékonyabb járástréningben részesíti a pácienseket.

Hirdetés

Az előző modellt egészségügyi intézmények bérelhették, ám az ezektől kapott visszajelzések, illetve a piac elemzése alapján úgy döntöttek, hogy a Welwalk WW-2000 megvásárolható lesz, ami a remények szerint az eddiginél is jobb szolgáltatási minőséget biztosít majd. A robot a Motomachi üzemben készül majd és a tervek szerint évente 50 darabot adnak el egészségügyi intézményeknek.

A Welwalk projekt

A „szabad mobilitás és az önellátás öröme mindenkinek” célkitűzés szellemében a Toyota 2007 vége óta fejleszt rehabilitációs célú támogató robotokat a Fujita orvostudományi egyetemmel (Toyotake City, Aichi prefektúra) együttműködésben. A robotok gondozási környezetben történő, előzetes tesztelése, illetve az egészségügyi intézményekben folytatott klinikai kutatások 2011 óta zajlanak. A Toyota első, egészségügyi segédeszközként elismert robotja, a Welwalk WW-1000 2017-től bérelhető. A Welwalk WW-1000 2018-ban elnyerte a 8. Robot Díjat* és a készüléket a mai napig mintegy 80 japán egészségügyi intézményben alkalmazták. A Toyota reményei szerint a Welwalk WW-2000 bevezetésével még több páciensnek adhatják vissza a „saját lábon járás örömét”, illetve részben tehermentesíthetik a terapeutákat.

A Welwalk WW-2000

Általános leírás
Nyújtó, hajlító és forgató mozgást végrehajtó, aktív berendezés.

Bejegyzett név
Welwalk WW-2000 (Egészségügyi segédeszköz regisztrációs szám: 301AFBZX00046000)

Ár (forgalmi adó nélkül)
Hardver: 23,5 millió japán jen (Okinawán 24,5 millió japán jen) (gyártó által javasolt kiskereskedelmi ár). Karbantartási szerződés: 50 000 jen / hónap × 60 hónap (a második évtől kezdve).

Komponensek
• Főegység: a termék főegysége tartalmazza a járópadot és a kijelzőt.
• Robotláb: az alsóvégtag-bénulást szenvedett egyénekre rögzítve segíti a térd hajlítását, illetve nyújtását.

Jellemzők
• A motoros tanulás orvostudományi elméletén alapuló, rehabilitációs támogató funkciók.
• A pácienshez alkalmazkodó, szabályozható mértékű rásegítés
• Az első lépéstől kezdve természetes járásmódot tesz lehetővé, és bizonyos szintű edzést biztosít, így tehermentesítve a terapeutát.
• Automatikusan felismeri a nem természetes járásmódot
• Számos érzékelő segítségével észleli a nem természetes járásmódot, lehetővé teszi a járás sikerességének vagy sikertelenségének valós idejű számszerűsítését. Automatikusan megjeleníti azokat a lehetséges beállítási módosításokat, amelyekkel jó eséllyel korrigálható a nem természetes járásmód.
• Visszajelzés és játékfunkció segíti a páciensek motiválását
• A berendezés a járástól és a lépésszámtól függően akusztikus, illetve – a kijelzőn keresztül – vizuális visszajelzést biztosít, míg a játékfunkció élvezetesebbé teszi a rehabilitációt, és ezzel fenntartja a páciens gyakorlásra vonatkozó motivációját.
• Egyszerű használhatóság klinikai környezetben
• Egyszerű szerkezet és funkciók: könnyű felszerelhetőség, központi érintésérzékeny vezérlőpanel
• Fejlett adatkezelés: a járás státusza valós időben ellenőrizhető, a berendezés képes rögzíteni és visszajátszani az objektív mennyiségi adatokat.

Méretek és tömeg
Külső méretek: 1200 mm (szélesség), 2570 mm (hosszúság), 2380 mm (magasság). Tömeg: kb. 700 kg (főegység) és kb. 6 kg (robotlábak)

A bérleti konstrukció részletei
A Toyota a Good Life Design Inc. vállalatot bízta meg az értékesítés tervezésével és kezelésével. A fogyasztók a Paramount Bed és a Pacific Supply vállalatokon keresztül vásárolhatják meg a robotot. A Toyota a Paratechno. vállalatot bízza meg a karbantartási és javítási feladatok ellátásával.

Gyártás
Motomachi Üzem, Toyota Motor Corporation

Toyota

Hirdetés