Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

AI-modulokkal küzdötték le a chiphiányt, és ez életmentő lehet

A Global Telecom (GT) olyan testre szabható, AI-vezérelt modulokat mutatott be, amelyek képesek kapcsolatot teremteni műholdakkal, privát hálózatokkal, illetve wifin és bluetoothon is kommunikálnak. Az IoT-megoldásokkal foglalkozó cég Mercury névre keresztelt eszközeinek legnagyobb előnye, hogy megkerülik a chiphiány okozta problémákat – írja az eeNews.

„Az utóbbi 12 hónapban a beszállítás folyamatossága volt az egyik legnagyobb kihívásunk, de az utóbbi három évre visszatekintve is azt gondolom, hogy józan döntést hoztunk, amikor nem láncoltuk magunkat egyetlen szilíciumellátóhoz” – magyarázta Ahmad Malkawi vezérigazgató. Példaként hozzátette: nemrég volt egy nagy megrendelésük, amelyhez egyes komponenseket ötven hétig tartott volna beszerezni. A döbbenetesen hosszú teljesítési időt úgy küzdötték le, hogy átalakították a rendelkezésre álló nyomtatottáramkör-paneleket – ez mindössze három hetükbe telt, és utána szállíthatták is a modulokat.

Malkawi elárulta, hogy az ismert interfésszel, de megváltozott belsővel rendelkező moduljaik első megrendelője a világ egyik vezető IoT-célú műholdszolgáltatója, a Globalstar, ahol az elsődleges protokollba építették a GT új eszközét. A cég különböző műholdak és átjárók között biztosít automatikus váltást olyan IoT-ügyfelek számára, akiknek kiemelten fontos a szakadásmentes kommunikáció, még hegyek-völgyek-kanyonok között is.

- Hirdetés -

A Mercury mesterséges intelligenciát kapott, és ezt úgy konfigurálták, hogy idővel megtanulja egy link újracsatlakozásának leggyorsabb módját. Az eszköz időbeli trendeket figyel, és mostanra képessé vált arra, hogy ha kell, 1-45 másodpercenként váltson műholdról műholdra. A GT vezérigazgatója leegyszerűsítve elmondta: az alkalmazásvezérlő processzor elválik a modulban a protokollfolyamatokért felelős processzortól, ami prioritások mentén konfigurálható, és ez óriási előnyt jelent mind a kommunikáció hatékonyságát, mind pedig a kiadásokat tekintve. Van olyan ügyfelük, aki a moduloknak köszönhetően hetven százalékkal tudta csökkenteni a rendszerei működési költségeit, és ezzel egymilliárd dollárt spórolt – árulta el.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az új IoT-modul nagy sávszélességet igénylő alkalmazások és adatforgalom kiszolgálására készült. Remekül teszi a dolgát például megfigyelőrendszerek és biztonságtechnikai eszközök üzemeltetésénél, miközben ugyanilyen hasznos más, valós idejű visszacsatolást és kiváló hangot-képet igénylő szolgáltatások esetében, például okos gyógyászati implantátumok adattovábbításában (ha kell, épp a kezelőorvos vagy a mentők felé).

Hogy mekkora jelentősége lesz az életedben az IoT-nek, és ez hogyan alakíthatja át a globális ipart, azt a NEWtechtalkban is átbeszéltük a Siemens szakértőjével – hallgasd meg:

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology