Barion Pixel

Az IT szegmensben is egyre nagyobb a munkaerőhiány

Az IT munkaerőhiányra világít rá az Oriana által a közelmúltban kiadott „Üzleti alkalmazásfejlesztés és üzleti folyamatok digitalizációjának helyzete 2022” című vezetői kutatása. Adásunkból kiderül, hogy a magyar vállalatok elsődlegesen az üzemeltetés területén érzik a munkaerőhiányt, azaz a megkérdezettek 64,7 százaléka vallotta ezt. Kevéssel a második a szoftverfejlesztés területe, ahol a cégek 61,7 százaléka keres IT szakembert, de sok informatikus hiányzik a biztonság területéről is, ami 47 százalékot jelent. Az akut fejlesztőhiány miatt pedig a vállalatok 44 százalékánál kellett üzleti projekteket elhalasztani vagy módosítani, ami az esetek többségében 50-100 millió forintos kiesést okozott.

Az Oriana kutatása rávilágított arra, hogy a cégek tartósan küzdenek az IT területen tapasztalható munkaerőhiánnyal, ugyanis egyharmaduk immár két éve nem tudja betölteni az üres pozíciókat. Adásunkban a jelenséget Basa Richárd, az Oriana vezérigazgatója mutatja be.

„Az informatikai szakma az elmúlt 20-30 évben számos alszakmát hozott létre” – mondja Basa Richárd. „Éppen ezért meg kell különböztetni egymástól a különböző területeket. A szegmensek szeparálódását figyelhetjük meg, azaz vannak olyan feladatok, amelyekhez alacsonyabb, illetve vannak, amelyekhez magasabb készségszint szükséges. A szoftverfejlesztéshez komoly háttértudás kell, ugyanis a fejlesztő megtervezi a teljes alkalmazás architektúráját, az adatbázis szerkezetét, biztonsági követelményeket és számos egyéb elméleti tudást hasznosít a munkája során.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A kutatás szerint a vállalatok minél tapasztaltabb kollégát keresnek, annál több időbe telik megtalálni a megfelelő szakembert, néha éveket vesz igénybe ez a folyamat. Ráadásul nem csak az időfaktor jelent komoly tényezőt a toborzás során. A válaszadók többsége azért nem tudta feltölteni az üres pozíciókat, mert egyáltalán nem talált megfelelő jelöltet (52,9 százalék), vagy nem tudtak megegyezni az együttműködés kereteit illetően (26,4 százalék).

A fejlesztők hiánya komoly versenyhátrányt is jelenthet azokban a szektorokban, ahol az Oriana felmérése szerint az egyedi szoftverek segítségével az általános üzleti és back office folyamatokat fejlesztenék. A munkabérek emelkedése ugyanis választás elé állítja a cégeket, mivel egy low-code, no-code automatizációs platform bevezetésének megtérülése hatványozottan felgyorsult az emberi erőforrás költségekkel szemben, valamint tovább tudná erősíteni a cégek hibrid munkavégzéssel és digitális transzformációval kapcsolatos törekvéseit is.

- Hirdetés -

„A fejlett országokban magas a digitalizációs igény, ami több összetevőből áll. Egyrészt az adat alapú döntések iránti kereslet megnövekedett. Másrészt az elmúlt két évben tapasztalható hibrid munkavégzés trendje diktál. Mindezek jelentős hatékonyságnövekedést jelenthetnek a vállalatok életében. Viszont az IT szektorban tapasztalható szakemberhiány miatt ezek megvalósítása akadályokba ütközhet” – foglalja össze Basa Richárd.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

NEW technology