Barion Pixel

Érdemes beruházni egy ilyen modern gépbe

A HSG legújabb fiberlézervágójának célcsoportja kifejezetten a kis- és közepes méretű fémipari vállalkozások. Számukra fejlesztették ki azt a technológiát, amely a leginkább a javukat szolgálja ár-érték viszonylatában. A modern technológia megfizethető áron érhető el mindazon cégek számára, amelyek korszerű berendezéssel kívánnak síklemezeket vágni.

A HSG gyár két újabb lézervágógép-sorozatot fejlesztett ki a 2019-es évben, amelyeket 2020-ban már értékesíteni is kezdtek. A GT és az X széria a kis- és közepes teljesítményt (1-4 kW) célozza meg, ennek megfelelően a kis- és közepes méretű vállalkozások számára ideális választás.

Profi gép a kis- és közepes méretű vállalkozásoknak is

- Hirdetés -

Kiemelkedő a GT-sorozat legfrissebb gépe, az új Xlase G3015T fiberlézervágó, ami a G3015A modell továbbfejlesztett verziója. Az innovációnak köszönhetően javult a pontossága, ami 0,05 mm/1000 mm-ről 0,03mm/1000 mm-re módosult, emellett pedig a vezérlőszoftver is még korszerűbbé vált. Remote  control lehetőséget kapott, valamint számos új funkcióval bővült, mint például a zéró hibalehetőség az asztal és origó rögzítésénél, a továbbfejlesztett elszívás, vagy az X3015 / X1510 típusoknál a motorikus asztalmozgatás, ami egyedülálló a fix asztallal rendelkező gépeknél. A gép felépítésénél a minőségre törekedett a gyártó, a fogasléchajtás fődarabjai német (Wittenstein Alpha), a szervomotorok japán gyártmányok (Panasonic). Emellett a gép gyártási ideje 45 nap, ami egyedülálló ezen a területen.

Páratlan paraméterek

A szokványos munkaasztalok egyetlen darabból készültek, a salakanyag eltávolítása vagy a teljes csere esetén a gyártást le kellett állítani. A moduláris kialakítás előnye viszont, hogy az asztal több darabból épül fel, azok külön-külön kiemelhetők, így nem szükséges megállni a munkával, amikor egyes műveleteket végrehajtunk ezeken.

Másik fontos tényező, hogy a hatékonyabb megmunkálás elősegítése érdekében megnövelt asztalváltás-sebességgel bír. Az eddigi HSG gépeknél szintén törekedtek az asztalcsere idejének csökkentésére, ami típustól függően elérte a 15 és 12 másodpercet – ami egyébként szintén jó időnek minősíthető. Ezzel szemben az új, G3015T berendezés esetében 8 másodperces váltásidőről beszélhetünk. A különbség a két szám között nem nevezhető jelentősnek első ránézésre, de több műszakos gyártás esetén, hosszú távon előnnyel kecsegtet.

Emellett a berendezés külsején is változtatott a gyártó, teljesen zárt ipari burkolatot kapott, amellyel a gép a vonatkozó EU-szabványokat mechanikai, elektronikai és lézergyártmány vonatkozásában is teljesíti. A munkavédelem továbbra is kiemelt figyelmet kap a HSG részéről, a kedvező ár mellett biztonságos berendezéssel gazdagodhatnak a használói.

Ilyen egy felhasználóbarát gép

A gyártó nem feledkezett el a gépek kezelőiről sem: az új XLASE G3015T berendezést motorikusan kivitelezett, magasságállító kezelőpanellel szerelték fel. Ez nemcsak az ergonomikus kezelést teszi lehetővé, hanem a telepítéskor, mozgatás esetében igencsak hasznos szerepet tölt be. Az előző szériához képest a GT sorozat rendelkezik egy, a gép két oldalán elvezetett elszívó csatornával, melynek köszönhetően vágáskor nem áramlik bele más anyag. Az elszívó üzemeltetése ezáltal hosszú távon válik biztonságosabbá, hatékonyabbá és nem mellesleg tisztábbá.

A GT széria három asztalméretben rendelhető: 3000 × 1500 mm, 4000 × 2000 mm és 6000 × 2500 mm. A vékony és vastag anyagok vágási munkáira a legjobb választás a precíz pontosságú fiberlézer-technológia, ami gyors sebességgel képes ellátni feladatát, a választott teljesítménytől függően 30 mm-ig. A GT sorozat IPG lézerforrással érkezik, és 2 kW-tól 6 kW-ig terjedő teljesítménnyel rendelhető.

A cikk eredetileg a NEW technology 5. számában jelent meg. Ha tetszett, fizess elő és tájékozódj okosan, velünk!

Némethi Botond, NEW technology magazin

NEW technology