Fillérekbe kerülő gyorsteszt mutatja ki, van-e mikroműanyag az élelmiszerben
A mikroműanyagok kimutatása eddig drága eszközöket és magasan képzett szakembereket igényelt, de egy új, olcsó, hordozható eszköz forradalmasíthatja a területet. A kanadai Brit Columbia Egyetem kutatói azt állítják: az általuk kifejlesztett teszt percek alatt képes detektálni a nanoméretű műanyag részecskéket az élelmiszerekben, ami komoly előrelépést jelenthet az élelmiszerbiztonság és az emberi egészség védelmében.
A nagyobb műanyag tárgyak lebomlásából keletkező mikroműanyagok egyre komolyabb fenyegetést jelentenek az ökoszisztémákra és az emberi egészségre. Ezek az apró, gyakran szabad szemmel nem is látható részecskék toxinokat szívhatnak magukba, majd juttathatnak az emberi test biológiai rendszereibe. Az olyan mindennapi tárgyak, mint az eldobható poharak és műanyag palackok is hozzájárulnak az ilyen részecskéknek a kialakulásához.
A kutatók által kifejlesztett új eszköz egyszerű, mégis hatékony: egy kis, 3D nyomtatott dobozban lesz kapható, benne egy vezeték nélküli digitális mikroszkóppal, zöld LED-fénnyel és egy szűrővel. Az eszköz működése egy okostelefonnal vagy más mobileszközzel is összekapcsolható, így a felhasználó azonnal megtekintheti és mérheti a mintában található műanyag részecskéket.
A rendszer fluoreszcens címkézéssel működik: a műanyag részecskék a zöld LED-fény hatására felragyognak, így láthatóvá és mérhetővé válnak a mikroszkóp alatt. A mérések eredményei egyszerűen értelmezhetők, függetlenül attól, hogy egy élelmiszer-feldolgozó laboratórium technikusáról vagy egy kíváncsi hétköznapi felhasználóról van szó, aki szeretné megtudni, mi van a reggeli kávéjában.
Nagyon olcsó és széleskörűen alkalmazható mikroműanyag kimutatására
A tanulmány társszerzője, Haoming (Peter) Yang, az egyetem élelmiszer- és földtudományi karának hallgatója elmondta, hogy az eszköz mindössze egy apró (csepp víznél kevesebb) folyadékmintát igényel, és egy tesztelés költsége alig másfél cent, vagyis kb. öt forint. Az eszközt egyelőre polisztirol érzékelésére kalibrálták, de egy gépi tanulási algoritmus finomításával képes lesz más műanyagtípusok, például polietilén vagy polipropilén kimutatására is.
Dr. Tianxi Yang, az eszköz fejlesztésében részt vevő professzor hangsúlyozta: az embereknek fontos odafigyelniük a műanyagok használatának minimalizálására, például üveg vagy rozsdamentes acél élelmiszer-tárolók használatával. Emellett a lebomló csomagolóanyagok fejlesztése is kulcsfontosságú, hogy egy fenntarthatóbb világ felé haladjunk. Az ételekkel, italokkal és akár a levegőből is bejutó műanyagok hosszú távú hatásai még vizsgálat alatt állnak, de az eddigi eredmények már most is aggodalomra adnak okot. Az új eszköz segítségével azonban a mikroműanyagok kimutatása gyorsabbá, olcsóbbá és hozzáférhetőbbé válik, illetve széles körben is elterjedhet.
Gábor János, NEW technology