Barion Pixel

Ipari kémkedés: így szerzi meg Kína az amerikai technológiai titkokat

Képünk illusztráció

Egy ártalmatlannak tűnő fotó volt az, amely Zheng Xiaoqing, a General Electric Power energiakonglomerátum egykori alkalmazottjának vesztét okozta. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium (DOJ) vádirata szerint az Államok állampolgára egy naplementéről készült digitális fénykép bináris kódjában rejtette el a munkaadójától ellopott bizalmas fájlokat, amelyeket Zheng Xiaoqing aztán elküldött magának – írja cikkében a BBC.

Ez egy szteganográfiának nevezett technika volt, amely egy adatfájlt egy másik dokumentum kódjába rejt el. Zheng Xiaoqing több alkalommal is alkalmazta ezt a módszert, hogy bizalmas információkat továbbítson a GE-ről.

A Zheng Xiaoqing által ellopott információk a gáz- és gőzturbinák tervezésével és gyártásával kapcsolatosak, beleértve a turbinalapátokat és -tömítéseket. A milliós értékűnek tartott információkat Kínába küldte el bűntársának. Az információt végül a kínai kormány, valamint a Kínában működő vállalatok és egyetemek használták volna fel.

- Hirdetés -

Zheng Xiaoqingot a cselekedetéért két év börtönbüntetésre ítélték. Ez a legfrissebb ügy, amelyet az amerikai hatóságok lefüleltek. Korábban a kínai állampolgárságú Xu Yanjunt érték tetten, aki üzleti titkokat akart ellopni több amerikai légi- és űrkutatási vállalattól – köztük a GE-től –, tettéért 20 év börtönbüntetésre ítélték.

Ezek az ügyek egy jóval szélesebb körű küzdelem részei, mivel Kína igyekszik technológiai know-how-t szerezni gazdasága fellendítéséhez és a geopolitikai kihívásokkal szembeni érdekvédelméhez, miközben az USA mindent megtesz, hogy megakadályozza egy komoly versenytárs felemelkedését.

- Hirdetés -

Az üzleti titkok ellopása azért vonzó tevékenység, mert lehetővé teszi az országok számára, hogy „viszonylag gyorsan feljebb ugorjanak a globális értékláncok területén – és idő-, valamint pénzköltségek, a saját képességekre való támaszkodás nélkül érnek el komoly eredményeket” – hangsúlyozta Nick Marro, az Economist Intelligence Unit munkatársa.

Zheng Xiaoqing a turbinák tömítési technológiájára szakosodott mérnök volt, és a gőzturbina-technikában különböző szivárgásgátló koncepciókon dolgozott. Az ilyen tömítések optimalizálják a turbina teljesítményét – a hatékonyság növelésével vagy a motor élettartamának meghosszabbításával.

A repülőgépipar és a repüléstechnikai berendezések egyike azon tíz ágazatnak, amelyek gyors fejlesztését a kínai hatóságok célul tűzték ki, hogy csökkentsék az ország külföldi technológiától való függőségét.

Más ágazatok is célpontot jelentenek

Ray Wang, a Constellation Research szilícium-völgyi székhelyű tanácsadó cég alapítója és vezérigazgatója szerint további célpontot jelentenek a gyógyszerfejlesztési és a nanotechnológiai iparágak. Továbbá ide tartoznak a gyógyszerek, a biomérnöki tevékenység – a biológiai folyamatok utánzása olyan célokra, mint a biokompatibilis protézisek kifejlesztése és a regeneratív szövetnövekedés.

Ahogy a kínai cégek az elmúlt évtizedben egyre innovatívabbá váltak, ezzel párhuzamosan a hazai szellemi tulajdonjogok védelmének jelentős erősödése volt tapasztalható.

Továbbá Kína azzal is szaktudásra tett szert, hogy a külföldi cégek a kínai piacra való bejutásért cserébe vegyesvállalati megállapodások keretében átadták a technológiát. A panaszok ellenére a kínai kormány mindig is tagadta a kényszerítés vádját.

Megállapodás az üzleti titkok védelme érdekében

2015-ben az Egyesült Államok és Kína megállapodást kötött, amelyben mindkét fél vállalta, hogy nem követ el a szellemi tulajdon ellen – beleértve az üzleti titkokat és más bizalmas üzleti információkat is – kereskedelmi előnyök megszerzése céljából lopást.

A következő évben az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség már a megállapodás megsértésével vádolta a kínaiakat, bár elismerte, hogy a kormányzati és vállalati adatok feltörésére irányuló kísérletek mennyisége drasztikusan csökkent.

Megfigyelők szerint azonban a megállapodás általános hatása minimális volt. Ray Wang szerint a végrehajtás hiánya miatt kevésbé volt komolyan vehető a kontraktus. A kínai kiberkémkedés az Egyesült Államokban mindenhol jelen van, és kiterjed az akadémiai laboratóriumokra is.

Eközben az USA közvetlenül próbálja megakadályozni Kína fejlődését a kulcsfontosságú – az okostelefonoktól a hadifegyverekig mindenhez nélkülözhetetlen – félvezetőiparban, mondván, hogy a technológia nemzetbiztonsági fenyegetést jelenthet.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology