Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Japán 33 milliárd dollárt fektet hidrogén utasszállító repülőgép fejlesztésébe

A következő generációs, saját fejlesztésű utasszállító repülőgép kifejlesztésére irányuló törekvés arra irányul, hogy a szigetország fél évszázad után újra vezető szerepet töltsön be az utasszállító repülőgépek gyártásában. Élvonalbeli jármű építését tervezik, olyan új környezetvédelmi technológia megvalósításával, mint a hidrogén üzemanyag vagy a hibrid-elektromos meghajtórendszer.

A helyi Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium hivatalos nyilatkozatát idéző The Japan Times szerint a távol-keleti ország elkötelezett a légi közlekedési ágazat szén-dioxid-mentesítésében. Az állami képviselők iparági szakértőkkel folytatott megbeszélésein a minisztérium egyik tisztviselője 2035 utáni céldátumot vázolt fel a vadonatúj utasszállító kifejlesztésére. Az ambiciózus cél elérése érdekében a következő évtizedben jelentős, ötbillió jen (33 milliárd dollár) értékű beruházást irányoznak elő, ami az új utasszállító repülőgép kutatás-fejlesztését támogatja.

„Ahhoz, hogy a japán repülőgépipar fenntartható növekedést érjen el, nem elégedhetünk meg az alkatrész-beszállítói pozícióval” – szögezte le Kazuchika Iwata gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter. A szén-dioxid-semleges technológiai kezdeményezésekben, például a hidrogénhajtásban való vezető szerepvállalás kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy Japán más globális szereplőkkel együttműködve kiemelkedő pozíciót biztosítson magának – fűzte hozzá.

- Hirdetés -

A hidrogén üzemanyag ígéretes alternatíva, mivel nem bocsát ki szén-dioxidot, és zökkenőmentesen illeszkedik Japán 2050-re vonatkozó nettó nulla vállalásához. A kritikusok azonban megkérdőjelezik a zöld hidrogén mint repülőgép-üzemanyag megvalósíthatóságát – legalábbis megújuló energiaforrásokból származó, megbízható ellátási lánc nélkül. Edward Bourlet, a CLSA Japan elemzője úgy véli, bár a konzorciumi megközelítés csökkenti az egyéni kockázatot, koordinációs kihívásokat ugyanúgy tartogat.

A lehetséges akadályok ellenére a hidrogénhajtású repülőgép víziója hatalmas ígéretet hordoz magában. Sikeres projekt esetén Japán jelentősen hozzájárul a környezeti fenntarthatósághoz, és egy gyorsan fejlődő ágazat élére kerül.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

NEW technology