Barion Pixel

A Polestar autói 2030-ra szén-dioxid-semlegesek lehetnek

Ennek érdekében újragondolják a teljes gyártási folyamatot

A Volvo elektromos hajtásláncáért felelős leányvállalata, a Polestar a hírek szerint komoly lépéseket tesz annak érdekében, hogy globális szinten minden autógyártónál zöldebbé váljon.  A vállalat éves elemzése és fenntarthatósági jelentése első kiadásának részeként a Polestar április 7-én bejelentette, hogy 2030-ig kizárólag szén-dioxid-semleges járművek gyártását tervezik – írja összefoglalójában az Engadget.

Ahelyett, hogy fákat ültetnének a termelési lánc szén-dioxid-kibocsátásának ellensúlyozása érdekében, komoly intézkedéseket tesznek a fenntarthatóságért. Thomas Ingenlath, a Polestar vezérigazgatója szerint a gyakorlatuk a felelősség elöli megfutamodás stratégiája helyett az emisszió csökkentését, a gépjárművek gyártási módjának megváltoztatását tűzte ki célul. Ez magába foglalja a Polestar teljes gyártási folyamatát, a beszállítóktól egészen a kiskereskedőkig.

„A voksunkat az elektromos hajtáslánc mellett tettük le, ezért nem kell attól félnünk, hogy a belső égésű motorjaink mérgező károsanyag-kibocsátást produkálnak. De ez még nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk a jól elvégzett munka után” – jegyezte meg Fredrika Klarén, a Polestar fenntarthatósági vezetője az április 7-i sajtótájékoztatón. „Azon fogunk dolgozni, hogy felszámoljuk a járművek gyártásából származó emissziót. Ez egy izgalmas történelmi időszak az összes autógyártó számára, s alkalmat nyújt arra, hogy megragadják a pillanatot, és merjék megalkotni a klíma-semleges autóikat.”

- Hirdetés -

Ez a lépés akkor válik eredményessé, ha az autóipar világszerte megküzd a gyártás tisztába tételével, s létrehozzák a villamosított, ezzel együtt a fenntartható jövőt. Az elmúlt években számos környezetvédelmi kihívással kerültek szembe az autógyártók, mint például a Volkswagen 2015-ös Dieselgate-botránya, amelyben a vállalat szoftveres csalással játszotta ki az ipari dízelkibocsátási normákat; vagy gondoljunk csak a Trump-adminisztrációnak arra a törekvésére, hogy megsemmisítse az Obama-éra emissziós szabályait.

Arról viszont kevés információval rendelkezünk, hogy milyen kézzelfogható lépéseket szándékozik megtenni a Polestar annak érdekében, hogy az emissziós céljait megvalósítsa az évtized végére.

Némethi Botond, NEW technology

NEW technology