Barion Pixel

NEWtechtalk podcast: az AI az emberiség jövője vagy a veszte? Indul a jogi szabályozása

Ebben az epizódban dr. Baracsi Katalin internetjogászt faggatjuk, a fókuszban a mesterséges intelligenciával, amelynek szabályozásával talán még épp időben kezdett el foglalkozni az Európai Unió. A történelemben először fordul elő az is, hogy a törvény dinamikusan idomul egy technológia gyors fejlődéséhez. A szakértő szerint remek fejlemény, hogy ezzel kapcsolatban egységes, letisztult és az egész államszövetség területén alkalmazható törvény születésének lehetünk szemtanúi.

A fejlődés megállíthatatlan, de senki nem is törekszik arra, hogy teljesen lefékezze. Csak – tanulva a korábbi, megkésett internetes szabályozásból – az unió nem hajlandó többé hagyni, hogy loholnia kelljen egy technológia után. A mesterséges intelligencia felhasználásának kockázatai tényleg magasak.

  • De biztos, hogy ki akarjuk hagyni a vele járó előnyöket?
  • Szakértőnk úgy véli, óriási segítségünkre lehet az AI, miközben előttünk lebeg annak az árnyéka is, hogy mi lesz, ha egyszer testet ölt, arcot kap, és megjelenik például a munkahelyeken – a raktáraktól az irodaházakig?
  • Ki dönti el, hogy a humán és a robot dolgozót mi illeti meg?
  • És milyen esélyeink vannak egy kollégával szemben, aki sosem alszik, sosem eszik, sosem lesz gyereke, akiért el kell menni az óvodába, és valószínűleg szabadságigényért sem veri majd a főnök asztalát.
  • Apropó: és a főnök asztala mögött ki fog ülni?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A NEWtechtalkban egy jó eséllyel időben elkapott uniós törvénytervezet és a nélkülözhetetlen jogi szabályozás szemszögéből vizsgáljuk meg az emberiség jövőjének kulcsát, egyben potenciális vesztét, a mesterséges intelligenciát.

- Hirdetés -

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology