Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Olcsó VR-vezérelt robotkart mutatott be az Extend Robotics

- Hirdetés -

Az angliai startup virtuális valóságban irányítható eszköze az egészségügyben, illetve a szolgáltató- és energiaiparban is használható lesz, de a pultosokat már most lepipálja.

Az Extend Robotics megfizethető robothardvereket készít, és a frissen bejelentett Robot Toolkit nevű eszköze teljesíti is az elvárásokat: az emberéhez mérhető kézügyességgel dolgozik, VR-irányítású és olcsó, írja a The Engineer. Az eszköz valós időben hajtja végre a VR-szemüveget és a hozzá tartozó kézi vezérlőt használó személy mozdulatait, nagyon magával ragadó és intuitív módon.

A kar képességeit hatásos és szellemes videóval illusztrálták: megmutatták, milyen könnyedséggel tud kitölteni egy korsó sört egy automatizált étteremben, a Milton Keynes-i Robotaziában. Ezzel azt is demonstrálták, hogy nem egy adott funkcióra készülő, hanem sokféle célra használható eszközökben gondolkodnak.

„Az Extend Robotics célja az, hogy kiterjessze az emberi képességeket a fizikai jelenléten túlra”, magyarázta a céget alapító vezérigazgató, Dr. Chang Liu. „Az a küldetésünk, hogy a következő három évben teljesen megreformáljuk az ügyes teleoperációt. Olyan költséghatékony robotkarokat tervezünk, amelyek felhőalapú szoftverek segítségével a világ bármely pontjáról képesek távvezérlésre”, fűzte hozzá.

Az iparban jelenleg is használt, emberi szintű kézügyességre képes robotok ára 500 ezer fontnál (kb. 200 millió forint) kezdődik, de nemcsak a költségek leszorítása okoz komoly nehézségeket, hanem az is, hogy a gépek a borsos bekerülési költségek ellenére sem elég ügyesek. Ezért lehet létjogosultsága az Extend Robotics robotkarjának, amit az ígéretek szerint csak be kell dugni a konnektorba, és máris működik, ráadásul egyszerűen használható, rendkívüli ügyességű és olcsó.

„A COVID-19 okozta krízis végéhez közeledve arra számítunk, hogy az iparágak számára a távvezérlésű munka lesz az új norma, mind egészségügyi és biztonsági, mind pedig környezetvédelmi okokból”, érvelt Dr. Liu. „A 2020-as kihívásokkal teli év az emberiség számára, és az Extended Roboticsnál abban bízunk, hogy a távműködtetésű robotok kutatás-fejlesztésének gyorsulása széles körű, biztonságos, megfizethető és ügyes robotmegoldásokat eredményez az iparágakban, világszerte.”

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology