Barion Pixel

Önvezető autók a kapu előtt

A közösségi médiát meghódította egy videó, amely két önvezető járművet mutat be: a BMW Vision Next 100-at és a Mercedes-Benz F015 Luxury in Motiont. Ez a két autó annak köszönhetően jött létre, hogy a BMW Group és a Daimler AG hosszútávú fejlesztési együttműködést kötött az automatizált vezetés megvalósítása céljából. Azt szeretnék, ha 2024-re önállóan közlekedő autók kerülnének az autópályákra.

A két konkurens autógyártó közös munkája az év elején kezdődött meg. A legújabb modellek már 4-es szintű önjáró járműveknek számítanak, ami azt jelenti, hogy akár a vezető figyelme nélkül tudnak közlekedni, amennyiben elegendő információt kapnak önálló döntések meghozatalához.

Hangsúlyozzák, hogy gépjárművezetési rendszereket fejlesztenek, melyek tartalmazzák az érzékelőket, valamint az adatok tárolására, kezelésére és feldolgozására szolgáló eszközöket is. Tervezik egy közös adatközpont létrehozását is a szoftver fejlesztése érdekében.

- Hirdetés -

A BMW tervei szerint 2020-ig piacra dobják a 3. szintű önjáró autójukat – amely ellenőrzött környezetben, a vezető fokozott figyelmével közlekedhet. Mindeközben a Daimler egy városi önjáró autó tesztprogramján dolgozik. A két vállalat tárgyalásokat folytat egy városi robo-taxi kifejlesztéséről  –  ez teljesen sofőrmentes szolgáltatás lenne, az utazás során semmilyen emberi beavatkozásra nem lenne szükség.

Reális cél a 4. szint elérése öt éven belül az önvezető járművek terén – még akkor is, ha az elmúlt évben alig történt előrelépés. A jelenlegi mesterséges intelligencia által vezérelt rendszerek még nem képesek teljes mértékben helyettesíteni az emberi munkát. További fejlesztések és fejlődés szükséges ahhoz, hogy az önvezető járművek teljesen biztonságosan közlekedjenek a közutakon, a forgalomban.

Némethi Botond, NEW technology

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!