Barion Pixel

Rehák Bálint: „A klasszikus automatizálási eszközökkel már nem növelhető tovább a hatékonyság.”

A Bosch Rexroth Jövő Gyára koncepciója a hálózatba kapcsoltságon alapszik. Az eszközök folyamatosan kommunikálnak egymással, s ennek köszönhetően a teljes folyamat, valamint az egyes gépek működése is optimalizálható. A Bosch Rexroth az idei, digitálisan megrendezésre kerülő Hannover Messe konferencián és kiállításon kiemelkedő megoldásaival és újdonságaival jelenik meg.

A bemutatott portfóliónk szellemisége túlmutat a klasszikus automatizáláson, a hálózatba kapcsoltság mozgatja – mondja Rehák Bálint, a Bosch Rexroth Ipar 4.0-ért felelős vezetője. A hatékonyságnövekedést úgy érhetjük el, hogy a gépeink egy internet alapú platformon kommunikálnak egymással. Így a folyamat teljesen transzparens, vagyis teljes képpel rendelkezünk a gyárról és a benne működő gépekről. A monitorozás segítségével pedig optimalizálhatjuk a termelést. A döntéshozatalunk alapját az adatok fogják képezni, s ezzel a hatékonyságot új szintre emelhetjük. Mindezt csupán a klasszikus automatizálási eszközökkel nem érhetnénk el.

Ipari digitalizáció a Rexroth olvasatában

- Hirdetés -

Az ipari digitalizációban betöltött szerepünk felelősségvállalást jelent, hiszen mi alakítjuk a technológia fejlődésének jövőjét. Ez egyfajta misszió, melynek során a felhasználók számára megmutathatjuk, milyen gyártáskapacitás érhető el, milyen növekedés realizálható esetükben. A fejlesztéseink jövőbiztosak, komoly tesztelésen mennek keresztül, a mindennapi munka során pedig mind a 240 Bosch gyárban alkalmazzák ezeket – magyarázza Rehák Bálint.

A jövő gyárában csupán a mennyezet és a falak rögzítettek, minden más mobilis. Az összes megoldásunk ennek szellemében készült. Képzeljünk el egy induktív padlót, ahová nem kell csatlakoztatni semmilyen kábelt, hanem onnan, vezeték nélkül nyerik az eszközök a szükséges energiát, továbbá mindegyik össze van kapcsolva egy felhő alapú szoftveres megoldással, melynek segítségével monitorozhatjuk a működésüket. Ma világszerte nyolcmilliárd fogyasztó egyedi igényeinek kielégítésére törekszenek a vállalatok. Tulajdonképpen egyedi tömeggyártás zajlik. A gyáraknak sokszor gyors átállásra van szüksége, vagy komplex termékek kerülnek a tömeggyártás középpontjába. Mindkét igény az átlátható üzemeltetést vetíti előre. A transzparencia következtében gyorsabban reagálhatnak a piaci igényekre, hiszen pontosan tudják, melyik gép hogyan, miként üzemel, hol találhatók hibák, hogyan optimalizálható a folyamat. Ez kizárólag az adatok segítségével látható át. A jövő gyárában minden mozdítható, nem kell új gyártósort betenni, ha egy másik komplex termék előállítására szeretnénk átállni. Több módon konfigurálható egy-egy megoldásunk, sok mindenre képesek, és egyedileg kialakíthatók az extrák, valamint a további funkciók.

Tévhitek az ipari digitalizáció kapcsán

Több tévhittel is találkoztunk már ebben a témakörben. „Csak a multinacionális vállalatoknak éri meg, nagy beruházások árán tudunk belépni, nem éri meg kicsiben elkezdeni” – sorolja Rehák Bálint a hibás megközelítéseket. Mindezt a Rexroth tudja a legjobban megcáfolni. Magyarországon az állam határozottan törekszik arra, hogy a hazai ipari szektor a digitalizációs úton kiemelkedő pozíciót szerezzen. Léteznek egyszerű, könnyen implementálható, szinte plug and play megoldások, amelyekkel az ügyfél elindíthatja digitalizációs törekvéseit, akár nagyon kicsiben is.

A szenzorokkal ellátott gépeknek köszönhetően vizualizálhatók az adatok, ez leginkább egy autó műszerfalához hasonlítható. Azáltal, hogy látjuk az információkat, tudatosabban hozunk döntéseket. Több adatgyűjtő szoftverrel és berendezéssel dolgozunk, mint például a Connectivity Kit vagy az IoT Gateway. Olyan megoldást kell elképzelni, amelyben a szoftver még nem hoz döntéseket, de a különböző határértékektől való eltérést már kimutatja. Ennek alapján mérlegelhetjük, hogy valós hibáról vagy más jellegű problémáról van szó. Egy autó műszerfalához hasonlítottam ezt a megoldásunkat, mert folyamatos visszajelzést biztosít, így mindig rendelkezünk a szükséges információkkal a megfelelő döntés meghozatalához.

Egy szinttel magasabban a szoftver már képes döntést hozni, vagyis teljes mértékben adat alapon üzemel. Ez energiahatékony működést, állásidő- és selejtszámcsökkenést eredményez. Tervezhetővé válik a karbantartás. Financiálisan gyors megtérülést, emellett környezeti fenntarthatóságot generál.

135 éves felokosított Bosch esztergapad

A gépek felokosításának nincsen határa. Alapvetően lehetnek bármilyen régiek vagy bármely gyártó termékei. Szemléletes megoldást láthattunk, amikor egy 135 éves Bosch esztergapadot szenzoroztunk fel. Az IoT Gateway segítségével kinyert adatokat könnyedén vizualizálhattuk. Ügyelünk arra, hogy kommunikációs protokollok és kompatibilitás tekintetében úgy alakítsuk ki a megoldásainkat, hogy azok ne csak Rexroth környezetben, hanem akár más gyártók eszközeivel is együtt tudjanak dolgozni.

Határokat lebontó ctrlX AUTOMATION

Az automatizálási platformunk újradefiniálja a teljes körű hálózatba kapcsoltság, az IoT megvalósíthatóságának lehetőségeit a gyártásban. Az okostelefonok személyre szabhatóságát, – a tudás bővítése új applikációk által – szoftveres bővíthetőségét és hozzáférhetőségét hozza magával az ipari automatizálás területére, mindeközben az IT biztonságot is szem előtt tartja. Az ipari PC-ket úgy terveztük, hogy jövőbiztosak legyenek, s hosszú távon kiszolgálják a felhasználókat. Ezeknek a frissítése applikációkkal valósítható meg, nem kell mindig új eszközbe befektetni. A vezérlésen található a fejlesztői környezet, így azt nem kell külön eszközre telepíteni. Mindemellett valós idejű Linux alapú programozói felülettel rendelkezik.

Hálózatba kapcsolt szereléstechnika és logisztika

Hogyan optimalizáljuk a teljes raktármenedzsment működését? – teszi fel a kérdést Rehák Bálint. Onnantól, hogy beérkezik az alapanyaggal a kamion, az IAS (Industrial Applications System) szoftver vezérli a működést. Ez nemcsak az AGV útvonalkeresésének hatékonyságát segíti elő, hanem a teljes raktármenedzsmentét is. A Nexeed szoftveres megoldásai a Bosch gyáraiban és KKV szinten is tökéletesen működnek. A fejlesztés a gépi állapotfigyelést és az intralogisztikai folyamatok optimalizálását jelenti.

Holisztikus szemlélet a karbantartásban

Az ODiN (Online Diagnostics Network) az üzemi állapot felügyeletéért és a karbantartási tevékenységek előrejelzéséért felel. A big data analízis, a deep learning szoftver elemzi az adathalmazokat, és olyan korrelációkat képes megtalálni látszólag egymástól független paraméterek között, amelyeket még a szakértői szem sem vesz észre. Ha mintázatot vél felfedezni, javaslatokat tesz, hogy szerinte mi okozhatta a hibát. A deep learning fázisban a gép megtalálja az összefüggést, majd az ember validálja vagy elveti ezeket, így segítve a tanulást. Erre építve néhány hónap leforgása alatt olyan tudásra tesz szert, ami túlmutat az ott dolgozókén.

A folyamatot leginkább a kínai orvosláshoz tudnám hasonlítani, ami holisztikus szemléletet nyújt – magyarázza Rehák Bálint. Az ODiN teljes rendszerében vizsgálja a gyártást, és nem csupán tüneti kezelést nyújt a problémákra. Olyan hibákat fedez fel, amelyeket nem mutat ki semmi, mégis észlelhető például a selejtszám növekedése által. Az egymásra hatást, az összefüggéseket vizsgálja a mesterséges intelligencián alapuló szoftver. Még mielőtt a tünet kialakulna, mélyebben vizsgálja és feltárja a problémákat.

A munkaerő hatékonyságának növelése

A kollaboratív robotokkal nem a munkaerő kiváltása, hanem a munkaerő hatékonyságának növelése a cél. Az APAS asszisztensnek mobil és gyártósorba integrált kivitelezése is létezik. Attól unikális, hogy nem a forgatónyomaték változásának hatására áll meg. Ez azt jelenti, hogy nem akkor fejezi be a mozgást, ha beleütközik valakibe, hanem egy kapacitásváltozást mérő szenzorfelület van rajta, melynek segítségével képes érzékelni az emberi testet, így öt centiméteres sávon belül, ütközés nélkül megáll. A maximális sebesség (>3 m/s) kihasználása érdekében felszerelhető lézerszkennerrel is, amely figyeli, hogy két-három méteres körzetben tartózkodik-e ember, és ha igen, akkor olyan mértékben lassít le, hogy később könnyedén meg tudjon állni.

Szűk térben, ahol nincs hely körbekeríteni a robotot, valamint jelentős forgalom van körülötte, rendkívül hasznos munkatárs válhat belőle. Akár az ActiveShuttle termékünkkel is együtt dolgozhat, ily módon a teljes anyagmozgatási láncot lefedhetjük.

Az APAS kollaboratív robotokat már a csavarozástechnika területén is elkezdtük alkalmazni. A berendezés feje variálható, többféle eszközt helyezhetünk rá. Csavarozásra főleg az autóiparban használják, több gyártónál is van már referenciánk.

Anyagmozgatás több tengelyen

A Smart Function Kit for Handling egy többtengelyes, pozicionálási és anyagmozgatási feladatokhoz tervezett megoldás. Könnyű konfigurálhatósága mellett az egyik legnagyobb előnye, hogy gyorsan beüzemelhető az intuitív, előre installált szoftvernek köszönhetően. A konfiguráció során akár 60 százalékkal, míg a beüzemelésnél 80 százalékkal több idő takarítható meg a hagyományos rendszerekhez képest. Logisztikai, összeszerelési vagy csomagolástechnikai feladatokat tökéletesen elvégez.

Az ipari digitalizációs megoldásaink univerzálisak, hiszen a gyógyszeripartól kezdve az FMCG iparig bárhol alkalmazhatók. Egyedi, igényekre szabott rendszermegoldásokat szállítunk. Ehhez partnereinkkel egy konzultációs folyamatot végzünk el, melynek során felmérjük, hogy aktuálisan milyen szinten vannak, és hová szeretnének eljutni a mi segítségünkkel.

Csatlakozzon a Bosch Rexrothhoz a digitális, hálózatba kapcsolt és nyílt ipari megoldások felé vezető úton. Ismerkedjen meg a legújabb iparági trendekkel hét különböző live stream formájában.

Regisztráció

Némethi Botond, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology