Barion Pixel

- Hirdetés -

Röntgensugarakkal keresi az élet jeleit a NASA marsjárója

A NASA Mars 2020 Perseverance rovere előtt komoly feladat áll: át kell vészelnie a marsi légkörbe való belépést, majd 2021. február 18-án landol a vörös bolygón; ezután egy precíziós röntgenberendezéssel az élet mikroszkopikus jeleinek keresésére indul. A röntgensugarakat alkalmazó műszer (PIXL) MI technológiával működik – derül ki a NASA egyik legutóbbi blogbejegyzéséből.

A járművön elhelyezett röntgenkészülék neve PIXL, ami a „Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry” (planetáris litokémiai röntgeneszköz) rövidítése. A NASA blogbejegyzése szerint egy éthordó méretű PIXL műszert helyeznek a Perseverance két méter hosszú robotkarjának végére. A mintákat a karon lévő magfúró segítségével gyűjti össze az eszköz, majd fémcsövekbe teszi ezeket. A fémcsövek a Mars felszínén maradnak, és egy következő expedíció fogja majd a Földre szállítani őket.

- Hirdetés -

PIXL – a röntgensugaras kutatás hatékony eszköze

Szinte minden olyan küldetés során, amikor sikeres leszállást hajtottak végre a Marson – a Vikingtől a Curiosity roverig – a marsjárók röntgen fluoreszcencia spektrométerrel érkeztek a vörös bolygó felszínére. A PIXL hatékonyabb a korábbi röntgensugaras vizsgálóegységeknél – például erőteljes, speciálisan fókuszált röntgensugárral képes „beolvasni” a kőzeteket, hogy megtudja, hol milyen kémiai anyagok találhatók a marsi felszínen. Az adatgyűjtés során feljegyzést készít a mennyiségekről is.

- Hirdetés -

„A PIXL röntgensugara annyira keskeny, hogy még az olyan apró egységek tulajdonságait is meg tudja határozni, mint egy szem só. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy összekössük az észlelt vegyi anyagokat a sziklákon látható konkrét textúrákkal” – mondta a PIXL vezető kutatója, Abigail Allwood, a NASA dél-kaliforniai laboratóriumának Jet Propulsio részlegéről, a NASA blogbejegyzésében.

A kőzetek textúrájának elemzése kritikus fontosságú annak eldöntéséhez, hogy mely mintákat juttassák el a Földre. Bolygónkon találhatóak olyan, a többi kőzettől gyökeresen eltérő, egyedi mintázatú kövek – a sztromatolitok – melyek rétegeit baktériumok alakították ki. A marsjáró többek között ilyen jelek után kutat, de ez csak egy példa a sok közül.

Az MI-vel kombinált mechanika ereje

A célterület pontos meghatározásához a PIXL nemcsak a precíziós röntgensugarat használja, hanem az alapját képező hexapod – egy olyan eszköz, amely hat mechanikus lábbal rendelkezik – is segíti, ez összekapcsolja a PIXL-t a robotkarral. A szerkezetek működésének összehangolásához szükség volt egy MI vezérlőegységre is, amelynek  köszönhetően az eszköz magas precizitású vizsgálatokra képes.

Miután a rover karja elég közel kerül egy figyelemre méltó sziklához, a PIXL a legmodernebb lézerrel és kamerával számítja ki a távolságot, majd ezután a hat láb lassú, pontos mozgással – akár 100 mikron pontossággal (ami mindössze kétszer akkora táv, mint egy emberi hajszál vastagsága) – megáll a vizsgálandó terület előtt, hogy elemezze a rajta található kémiai anyagokat, egy postabélyegnyi területen.

„A hexapod önállóan ’találja ki’, hogyan kerülhet még közelebb a célpontjához” – írja Allwood a blogbejegyzésben. „Olyan, mintha egy külön robot költözött volna a rover robotkarjára.”

Ezt követően a PIXL rövid, 10 másodperces nyalábokkal méri a röntgensugarak visszaverődését a szikla egyetlen pontjáról, mielőtt 100 mikronnyit továbbhaladna. Az ilyen precíz munkához sok idő kell, a postabélyeg méretű „vegyianyag-térképek” egyetlen példányának előállításához az eszköznek több ezer alkalommal meg kell ismételnie ezt a folyamatot – ez nyolc vagy kilenc órát is igénybe vehet.

Ez a lassúság az egyik oka annak, hogy a PIXL önálló beállítási képességei döntő fontosságúak: a Mars felületi hőmérséklete több mint 38 Celsius fokot változik egy nap alatt, ami a Perseverance robotkarján lévő fém összehúzódását okozza, akár 13 milliméter különbséggel.

Az összehúzódások és tágulások hatásainak minimalizálása érdekében a műszer a Nap lenyugvása után tudományos munkát végez. „A PIXL egy éjszakai bagoly” – mondta Allwood. „A hőmérséklet stabilabb éjszaka, és ez lehetővé teszi számunkra, hogy olyan időben is dolgozzunk, amikor kevesebb az aktivitás a roveren.”

A röntgensugár alkalmazása a művészetben és tudományban

Már jóval azelőtt, hogy a röntgenfluoreszcencia a Marsra került volna, bevett vizsgálati eszköz volt a geológusok és kohászok körében. Manapság pedig alapvető múzeumi technika a festmények eredetének kiderítésében és a hamisítványok felismerésében.

„Ha tudod, hogy egy művész egy bizonyos titánium fehéret használt, amelynek egyedülálló kémiai összetétele van, az segíthet egy festmény hitelesítésében” – nyilatkozta Chris Heirwegh, a JPL (Jet Propulsion Laboratory) PIXL csapatának röntgenfluoreszcencia szakértője. „De azt is képesek vagyunk meghatározni ezzel az eszközzel, hogy egy adott festékfajta Olaszországból származik-e, nem pedig mondjuk Franciaországból, és összekapcsolhatjuk az adott időszak egy meghatározott művészi csoportjával.”

Forrás: NASA

Az asztrobiológusok számára a röntgenfluoreszcencia az ősi múlt által hagyott nyomok olvasását teszi lehetővé. Allwood annak megállapítására használta, hogy a szülőföldjén, Ausztráliában talált sztromatolit kőzeteket vizsgálja, melyek a Föld legrégebbi mikrobás kövületei, eredetük 3,5 milliárd évre nyúlik vissza. A kőzet textúrájának PIXL-lel történő feltérképezése segített abban, hogy a tudósok megállapítsák, pontosan melyik kőzet mintázatát alakították baktériumok, és melyiket más tényezők.

További információ a misszióról

A Perseverance Mars-küldetésének egyik legfontosabb célja az asztrobiológia, azon belül az ősi mikrobiális élet jeleinek felkutatása. A rover a bolygó éghajlatát és geológiáját is vizsgálja, előkészíti az utat a vörös bolygó emberek általi felfedezése számára. Emellett az első olyan bolygómisszió lesz, amely összegyűjti és tárolja a marsi kőzetet és regolitot (törött kőzet és por). Az ezt követő küldetés, amelyet a NASA jelenleg az Európai Űrügynökséggel együttműködve tervez, űrhajót küldene a Marsra, hogy felvegye az összegyűjtött mintákat a felszínről, és mélyelemzés céljából elhozza a Földre.

A Mars 2020 küldetés egy nagyobb program része, amely a Holdra irányuló missziókat is magába foglalja a megfelelő mértékű felkészülés érdekében. Ugyanis az Artemis holdkutatási terv keretében a NASA 2028-ig fenntartható emberi jelenlétet szeretne teremteni a Holdon és környékén.

Hegyi Heni, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology