Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Új, multifunkciós luxusautó érkezik az EV világpiacra

A londoni plugin hibridtaxik mögött álló kínai LEVC bemutatta új, teljesen elektromos „luxus MPV” (multifunkciós jármű) modelljét, amellyel két éven belül szeretne megjelenni az Egyesült Királyság utcáin – számolt be a The Engineer. Az L380 az első olyan jármű, amelyet a LEVC anyavállalatának, a Geelynek az új EV-platformjára, a Space Oriented Architecture-re (SOA) építenek. Az Airbus A380-as repülőgép nevéből és stílusjegyeiből származó L380 három-, hat- és nyolcüléses konfigurációban készül, de ennél sokkal többet egyelőre nem árultak el róla.

Az L380 kínai bevezetését a LEVC Csöcsiang tartományban működő összeszerelő gyára fogja támogatni. A cég a következő hónapokban jóval több információt tesz közzé a kocsiról, de azt már most nyilvánvalóvá tették, hogy a modell „a LEVC jövőképének első demonstrációja”, és egy teljesen új ágazatba szeretnék bevezetni vele a vállalatot.

„Az innovatív SOA technológia – amelyet a Geely-vel közösen fejlesztettünk ki – az új stratégiáink zászlóshajója, ami a vállalat globális megközelítését és a lábnyomunk világszerte történő növelését célozza. Azt tervezzük, hogy a következő években több mint 40 országba jutunk el a SOA platformon alapuló modellekkel az élen” – foglalta össze Alex Nan vezérigazgató.

- Hirdetés -

Alex Nan az új modell bemutatóján. Fotó: LEVC

A kínai autóipari óriás Geely 2014 óta több mint 500 millió fontot (kb. 228,5 milliárd forintot) fektetett a LEVC-be, lehetővé téve a vállalatnak egy új gyártóüzem építését az angliai Coventry mellett, ahol a hibrid TX fekete taxi készül. Ez a modell 2017 óta kapható, az elektromos hatótávolsága 130 kilométer, ami a szintén benne lévő 1,5 literes benzinmotorral bő 600 kilométerre bővíthető. A LEVC 2022 áprilisára már több mint 5000 TX-et adott el, és ezzel gyakorlatilag leváltották a teljes londoni feketetaxi-flotta mintegy harmadát.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology