Barion Pixel

3D PDF a CAD-adatok megosztásához

Napjaink gyártó vállalatai minden lehetőséget megragadnak, hogy a lehető legjobban felgyorsítsák a termékfejlesztés és a piacra jutás folyamatát. Ehhez elengedhetetlen, hogy a csapataik között hatékony együttműködés alakuljon ki, magyarán a CAD- és a PLM-dizájnok adatait mindannyiuk számára hozzáférhetővé kell tenni, lehetőleg könnyen megosztható formátumban. E nélkül komoly gondot okozhat, hogy nem mindenkinek van hozzáférése a CAD-állomáshoz, vagy nem mindenki rendelkezik megfelelő készségekkel az adatok értelmezéséhez.

A szervezetek új mechanizmusokat keresnek ahhoz, hogy gyorsan hozzanak létre interaktív dokumentációt a 3D CAD-adatokból, és ezeket – például prezentációkészítéshez – megoszthassák a CAD-hez nem értő, más vállalati szegmensben dolgozó kollégákkal, illetve az ügyfelekkel vagy az ellátási lánc szereplőivel. A leghatékonyabb válasz a 3D PDF.

Ezek a dokumentumok – ellentétben a tervezőasztalon született digitális munkamenetekkel – e-mailben küldhető méretű PDF-ek, amelyek interaktív 3D-adatokat hordoznak, és közvetlenül a CAD-alkalmazásból is lementhetők. A felhasználóknak elegendő egy Adobe Acrobat Reader ahhoz, hogy lássák a tartalmakat, és interakcióba lépjenek velük: például darabokra szedjenek, és úgy nézzenek át egy kész tervet. Ezek a 3D-adatok hasznosak lehetnek a mérnökök, a gyártók, a felvásárlók, sőt, a minőségbiztosítás és az értékesítés számára is.

A mérnöki teljesítmény fokozása

Amikor egyes komponensek modifikációjára van szükség, akkor a 3D-adatokkal nagyon jól lehet szemléltetni a változtatások részleteit. A mérnökök gyorsabban tudnak kommunikálni a szükséges információkról, majd a javasolt módosítások dokumentációját interaktív 3D-modellek formájában küldhetik el egymásnak. Minden információ egy helyen, egyetlen PDF-ben – ez rengeteg időt spórol a felhasználó számára, akinek speciális CAD-szoftver sem kell a megnyitáshoz és átláthatósághoz.

Az anyagköltségek megértése

Amikor a dizájnt készítő mérnök továbbítja a gyártást végző kollégák számára a tervet, utóbbiaknak gyakran okoz nehézséget a szükséges adatok kinyerése, holott nagyon fontos a könnyű olvashatóság, hiszen nekik kell eldönteni, hogy mennyi nyersanyag kell majd a termeléshez. Egy becsatolt 3D-modellt elemezve könnyebben számolhatnak releváns alkatrészekkel és részegységekkel, ami jelentősen megkönnyíti, illetve pontosabbá teszi a kommunikációt a vállalati részlegek között.

Hatékonyabb ajánlatkérés

Az ajánlatkéréshez csatolt 3D-adatok a beszerzők és a beszállítók számára is egyértelműbbé teszi, hogy a vállalat miből és mennyit akar vásárolni – ahelyett, hogy mindenki a hegyekben álló termékkódok között bogarászna. Az ajánlatkérés folyamata tehát sokkal gördülékenyebbé és érthetőbbé válik.

Összefoglalva

A 3D PDF-ek legnagyobb előnye az, hogy egyetlen adatcsomagban továbbíthatjuk a technikai részleteket: a CAD-fájlokat, a 2D-rajzokat és minden gyártáshoz szükséges specifikációt. Tömörítés helyett egyetlen, e-mailben továbbítható PDF, és még a túl nagy fájlméretek miatt sem kell aggódni. Ez a megoldás az értékesítési folyamatot is minden korábbinál jobban segíti: a prezentáció sokkal jobban megragadja az ügyfél figyelmét, mint a kétdimenziós képek halmaza. Ha egyelőre nem áll rendelkezésünkre ilyen dokumentum, érdemes ellátogatni a Theorem Solutions oldalára, ahonnan anyagköltségre és munkafolyamatokra vonatkozó mintákat lehet díjmentesen letölteni. Meggyőző lesz.

Gábor János, NEW technology

Forrás: Manufacturing Tomorrow

- Hirdetés -

NEW technology