Barion Pixel

- Hirdetés -

3D szkenneléssel a minőség szolgálatában

Manapság a méréstechnikában egyre nagyobb teret hódítanak az optikai 3D mérőgépek, a kézi és telepített 3D szkennerek. Ezen műszerek ismétlőképessége már-már eléri a tapintófejjel felszerelt koordináta-mérőgépek pontosságát, segítségükkel azonban sokkal hatékonyabban mérhetőek a komplex geometriák is, játszi könnyedséggel, mintha csak egy videofelvételt készítenénk a telefonunkkal.

A piacon a korábbi néhány népszerű márka mellett mára már több tucat szereplő jelent meg, a nagy múltú, európai gyártók professzionális termékei mellett megjelentek ezek elérhetőbb árú, távolkeleti változatai is, lehetővé ezzel a kisebb költségvetésű szervezetek számára is mérési, minőségellenőrzési vagy éppen visszamodellezési feladataik gyors és pontos, házon belüli elvégzését. A számos különböző technológia, eljárás és modell között ma már nem is olyan egyszerű a választás; az első 3D szkenner beszerzésénél különösen hasznos lehet a megfelelő szakmai támogatás és tanácsadás a döntés előkészítésében.

Az idén 10 éves FreeDee független szakértőként, szolgáltatóként, szervizként és forgalmazóként igyekszik partnerei számára megkeresni a leghatékonyabb megoldást, legyen szó néhány milliméteres apró alkatrészek automatizált gyártásközi minőségellenőrzéséről, öntvények, nagyobb gépészeti elemek tervezési célú 3D digitalizálásáról, vagy akár több tízméteres acélszerkezetek vizsgálatáról. Márkafüggetlen szakértőként nem csak 3D nyomtatók és 3D szkennerek forgalmazójaként és szervizeként segítik partnereiket, de szolgáltatóként bérmérésekkel, és akár több különböző műszer egyidejű, éles tesztjeivel is támogatják ügyfeleik 3D szkennelési feladatait. A kézi vagy telepített, lézeres vagy strukturáltfény-szkennerek beszállítása, szervizelése és kalibrációja mellett tréningekkel, továbbképzésekkel segítik a hatékony munkát annak érdekében, hogy a tervezési, gyártási vagy minőségellenőrzési feladatokban a legnagyobb hozzáadott értékkel jelenjen meg az új technológia, növelve ezzel az említett folyamatok hatékonyságát.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Különböző 3D szkennerek, különböző feladatokra

A lézeres, vagy strukturáltfény-elven működő, kézi vagy telepített 3D szkennerek ma már egyre szélesebb rétegek számára elérhetőek. Az oktatási, művészeti és hobbi célokra is alkalmas, a nagyfelbontású modellek létrehozása mellett színes, valósághű textúrát is rögzítő belépő szintű berendezések már néhány százezer forintos áron elérhetőek, az ipar számára már nagyobb pontossági igények vannak előírva. Ipari felhasználásra, visszamodellezési feladatokra, a kimenő, bejövő áruk és a termékek gyártásközi minőségellenőrzésére már metrológiai tanúsítvánnyal rendelkező professzionális berendezésekre van szükség, amelyek így kalibrált mérőeszköznek minősülnek, a velük készült ellenőrzések és mérések hitelesített adatoknak számítanak.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A kisebb pontosságú és felbontású, elérhető árú rendszerek a bittérképes textúrát használják a rögzített 3D pontfelhők illesztéséhez, a geometria letapogatására infravörös szenzorokat vagy egyszerű, fehér fénnyel vetített mintázatot használnak. A működtetésük rendkívül egyszerű, mindenfajta előképzettség nélkül elsajátítható néhány óra alatt mind a 3D szkenner, mind a szoftver használata. Ezen berendezések ismétlőképessége és pontossága azonban nem garantált, és lényegesen elmaradhat az ipari, professzionális berendezésekétől, még ha ez első látásra nem is látszik a modelleken.

Az iparban, főként az autóiparban a szigorú minőségügyi követelményeknek megfelelően jóval nagyobb pontosságra és ismétlőképességre van szükség; ezeken a területeken kiemelkedő szerepe van a megbízható mérési eredményeknek és a visszakövethetőségnek. A reverse engineering és a minőségellenőrzés területén a 3D szkenner szenzorok magas minőségén túl ugyanekkora hangsúly helyeződik a szoftverekre is, az optikai 3D mérőgépekkel gyűjtött adatok feldolgozása, a mérési eredmények dokumentációja és a jegyzőkönyvek automatikus generálása mind-mind megtalálható a 3D szkennerekhez fejlesztett mérnöki szoftverek eszköztárában. Sokkal többről van tehát szó, mint a szkennelt pontfelhők felületháló modellé (mesh) alakítása; a korszerű szoftverek a poligonhálós modellekből képesek natív, szerkeszthető (akár parametrikus) CAD modelleket előállítani, (például az Artec Studio 17 vagy a Zeiss Reverse Engineering), vagy a 3D szkennelés eredményét a gyártmánytervi CAD modellel összeigazítva különböző vizsgálatokat, felületösszehasonlítást, metszeteket, méretellenőrzéseket és sorozatmérések esetén akár trendvizsgálatokat is el tudnak végezni. A mérések és vizsgálatok eredményét automatikusan jegyzőkönyvezi is a szoftver, tizedére csökkentve a metrológiai és minőségügyi szakemberek munkájának adminisztratív részét.

Azt, hogy az adott feladatra egy kézi vagy telepített strukturáltfény-szkenner, vagy egy kézi lézerszkenner, esetleg egy LIDAR rendszer a legmegfelelőbb, általában nem lehet gyorsan eldönteni. A különböző berendezések között jelentős eltérések vannak pontosságban, felbontásban, szkennelési tartományban, szkennelési sebességben, és természetesen a bekerülési költségben is; emellett fontos szempont lehet a szoftveres háttér, a helyi szerviz és műszaki támogatás. A néhány milliméteres alkatrészek századmilliméter pontos automatizált mérését és ellenőrzését végző (Gom Atos Q) valamint jegyzőkönyvelését végző rendszerektől a mobil, vezetéknélküli metrológiai kéziszkennereken (pl. Zeiss T-Scan Hawk) át az építészeti léptékben (110m-es hatótávolság!) is használható Artec Ray térszkennerig minden típusú feladatra található megoldás a cég portfóliójában: a Zeiss/GOM felső kategóriás, ipari standardnak számító műszereitől kezdve az Artec professzionális kézi megoldásain át a Shining3D költséghatékony 3D szkenner modellekig a piac teljes spektrumát igyekeznek lefedni: legyen szó autóipari, robotkarra rögzített automatizált mobil mérőszobáról, nagyfelbontású, színes textúrát is rögzítő kézi eszközökről vagy építészeti felméréseket támogató térszkennerekről, esetleg művészeti, oktatási vagy marketing célú gyors és elérhető árú rendszerekről, az elmúlt évek alatt átadott száznál is több 3D szkenner és a megszerzett szakértői tudás a garancia arra, hogy az adott feladatra a legjobb 3D szkennelési megoldás kerül kiválasztásra.

Amennyiben Ön és kollégái is megvizsgálnák, mennyiben és hogyan segíthetik a professzionális 3D szkennerek a gyártási, tervezési, mérési és minőségbiztosítási folyamataikat, keressék bizalommal a piacvezető FreeDee Kft-t, akik ingyenes műszaki konzultációval és külső helyszíni, éles tesztekkel valamint oktatással, továbbképzési lehetőségekkel és szervizháttérrel segítik partnereiket a hatékony 3D szkennelésben. Legyen pontos, ami fontos!:)

FreeDee

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology