Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

765 millió dollár értékű digitális zöldkötvényt bocsát ki Hongkong

- Hirdetés -

A hongkongi kormány bejelentette, hogy mintegy 765 millió amerikai dollárnak megfelelő értékben bocsát ki digitális zöldkötvényt. Ez az első több pénznemben kibocsátott (HK és USA dollárban, valamint euróban denominált) digitális kötvény a világon – írta az ESGtoday portál.

A digitális, más néven tokenizált zöldkötvény egy blokklánc-hálózaton jelenik meg. A befektetők a blokkláncalapú tőzsdén kereskednek a kötvényekkel, a tőke és a kamatok kifizetése pedig a blokkláncon történik. A digitális kötvények előnyei között jegyzik a transzparenciát és a nyomon követhetőséget, a gyorsabb tranzakciók és elszámolások mellett.

Az aktuális kibocsátás Hongkong második digitális zöldkötvénye. Első ízben 2023 elején cselekedtek hasonlóképpen. Akkor 800 millió HK dollár értékű tokenizált zöldkötvényt bocsátottak ki.

„A digitális zöldkötvények második kibocsátása jól példázza, hogy kormányunk elkötelezett támogatója a kötvénykibocsátás innovatív formáinak és a zöld átalakulásnak. Bízunk abban, hogy ez a lépés tovább erősíti majd a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos társadalmi és pénzügyi tudatosságot, megszilárdítva Hongkong vezető zöld és fenntartható pénzügyi központként betöltött státuszát”, nyilatkozta Christopher Hui, a pénzügyi szolgáltatásokért és a kincstárért felelős miniszter.

A friss kibocsátás a hongkongi kormány zöldkötvény-programjának részeként valósult meg, a bevételek felhasználása a hongkongi zöldkötvény keretrendszerben meghatározottak szerint támogatható. Ide sorolhatók a megújuló energiával, energiatakarékossággal, környezetszennyezés csökkentésével, hulladék- és szennyvízkezeléssel, természetvédelemmel, zöld épületekkel, tiszta közlekedéssel és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos projektek.

„A kormány idén ismételt digitális zöldkötvény-kibocsátása, amelybe különböző technológiai innovációkat integrált, bizonyítja Hongkong erős, vezető pozícióját a kötvénypiac, a zöld és fenntartható finanszírozás, valamint a fintech (= pénzügyi technológiák) ötvözése terén. Továbbra is támogatni fogjuk az innovációt és a fintech alkalmazását, és elősegítjük a pénzügyi piac különböző ágazatainak fejlődését”, kommentálta a lépést Paul Chan, Hongkong pénzügyi államtitkára.

Vörös István, NEW techology

Érdemes elolvasni
NEW technology