Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hálózatba kapcsolták a világ legnagyobb tengeri szélturbináját

Képünk illusztráció

Hol máshol, mint Kínában? A 16 MW-os óriás önmagában képes ellátni évi 36 ezer háztartás villamosenergia-igényét, és ezzel 54 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátástól kíméli meg a légkört. A turbinát a Tajvani-szorosban, a Kína délkeleti részén fekvő Fucsien partjaitól 33 kilométerre telepítették.

A világ legnagyobb szélturbinájának telepítése nemrég fejeződött be az ország keleti partjainál – jelentette be a Xinhuanetnek nyilatkozva a China Three Gorges Corporation (CTGC). Kína, miközben igyekszik eltávolodni a karbonkibocsátással járó energiafogyasztástól, különböző technológiák kombinációját alkalmazza energiaigényének kielégítésére. Világelsők például új atomreaktorok építésében, de most már hagyományosan itt telepítik a legnagyobb léptékű nap- és vízenergia-termelő létesítményeket is. Most éppen egy újabb megújuló forrás rekordjával, a világ legnagyobb szélturbinájával hívták fel magukra a figyelmet.

A CTGC a Goldwind Science and Technology nevű vállalattal együttműködve építette meg a 16 MW-os turbinát, aminek a középpontja kb. 152 méteres magasságban található. Összehasonlításképpen: a MOL Campus „csak” 143 méter magas.

- Hirdetés -

A tengeri turbina lapátjai egy 252 méter átmérőjű kört írnak le, ami kb. 50 ezer négyzetméteres területnek, vagyis hét nemzetközi szintű futballpálya méretének felel meg. Most, hogy a turbina csatlakozik a hálózathoz, a lapátok egyetlen fordulatával 34,2 kWh energiát lehet a hálózatba táplálni. Sokat remélhetnek tőle, hiszen olyan területen állították, ahol 7-es, orkánnak megfelelő erősségű széllökések is uralkodnak, de az év legnagyobb részében is meghaladják az 51 km/h-s sebességet. A Tajvani-szoros tájfunokra is hajlamos terület, így a szélturbina a világ legerősebb szeleinek lesz kitéve, és be kell bizonyítania, hogy nemcsak nagy, hanem elég erős is ahhoz, hogy dacoljon velük.

Bármilyen hihetetlen számokat is produkál, nem ez a legnagyobb szélturbina, aminek beüzemelésére készülnek. Épül egy olyan is, ami már 18 MW villamos energia termelését, ezzel évente 40 ezer háztartás áramellátását célozza meg.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology