Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ipari forradalom újratöltve: kialakulóban az ipari metaverzum

Kialakulóban az ipari metaverzum. Az MIT Technology Review és a Siemens közös kutatásba kezdett ezen a területen annak érdekében, hogy feltárják a technológia fejlődését és a benne rejlő lehetőségeket.

A metaverzumot sokszor egyetlen, mindent átfogó digitális világként ábrázolják, holott három különböző ágazatra osztható: ipari, vállalati és fogyasztói szektorokra. Az elemzések alapján az ipari metaverzum, illetve az ezt támogató technológiák gyors növekedése prognosztizálható. E digitális tér a gépek, gyárak, logisztikai hálózatok és más összetett rendszerek virtuális világát jelentik, amelyek lehetővé teszik a valóságban fellelhető problémák megoldását.

A digitalizáció jelentheti a megoldást a jelenkor kihívásaira, ezen belül is az ipari metaverzum teremtheti meg az új világot. Peter Körte, a Siemens technológiai igazgatója szerint: „Ebben a virtuális térben gépek, gyárak, épületek, városok, járművek és teljes közlekedési rendszerek tükrözhetők és szimulálhatók, ami lehetővé teszi az erőforrásokat kímélő digitális tesztelést.”

- Hirdetés -

Az ipar tükre

Az ipari metaverzum olyan megoldás, amely elmossa a fizikai és a digitális világok közötti határokat, azaz a valóság rendszereit tükrözi és szimulálja, real-time, interaktív és tartós élményeket kínálva. Olyan fejlett technológiákat alkalmaz, mint például a digitális iker, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a kiterjesztett valóság, a blokklánc, a felhő- és az edge computing. Ezek elősegítik, hogy hatékony kapcsolat jöjjön létre a valós és a digitális világ között.

Az elemzők egyetértenek abban, hogy az ipari metaverzum alapkövének számító digitális ikertechnológia térnyerése a jövőben ugrásszerűen növekedni fog. Az Allied Market Research szerint ezen iparág értékét 2021-ben 6,5 milliárd dollárra becsülték, ám 2030-ra várhatóan eléri a 125,7 milliárd dollárt. A Gartner hasonló előrejelzés mellett megjegyzi, hogy a digitális ikerrel foglalkozó startupokba történő befektetések 2020 és 2021 között 20 százalékkal nőttek.

A szemünk előtt zajlik a gyártás forradalma

A metaverzum forradalmasíthatja a munkafolyamatokat, s jelentős értékeket szabadíthat fel a vállalatok és társadalmak életében. Mindezt a tervezési iterációk fizikai alapú környezetben történő modellezésének köszönhetően, amely elősegíti a prototipizálást és tesztelést. A valós problémákra először digitális megoldás születik, amely teljes mértékben átültethető a fizikális világba.

Az ipari metaverzum hatóköre messze túlmutat a termékfejlesztésen és a gépek karbantartásán, hiszen megkönnyíti a vállalatok közötti együttműködést, s új perspektívát nyit a gyártás számára. Az ipari szegmensben számos példa látható arra, hogy a virtuális világ miképpen támogatja a vállalatok működését.

Együttműködés. Az ipari metaverzumok segítségével a mérnöki munka az együttműködések leegyszerűsödése következtében demokratizálódik. A különböző részlegekből, helyszínekről vagy akár más iparágakból érkező szakemberek számára könnyebbé válik a közös munka, hiszen valós időben vehetnek részt többek között a terméktervezés folyamatában, anélkül, hogy idő-, költség- és erőforrásigényes fizikális prototípustesztelést végeznének.

Tesztelés és validálás. A realisztikus környezetnek köszönhetően az iparágak szereplői az adott termék számos tesztelését elvégezhetik, amelyben a mesterséges intelligencia is kulcsszerepet játszik.  Ennek eredményeként többek között a produktum fejlesztése gyorsabbá, vagy az új létesítmények tervezése hatékonyabbá válik.

Üzembe helyezés. A gyártósor virtuális modellje által rugalmasabbá tehető a rendszer, ugyanis elősegíti a tervezés során esetlegesen létrejött hibák felismerését és javítását. Mindezt anélkül, hogy a valóságban zajló termelést akadályozná, és fizikális erőforrást venne igénybe.

Műveletek továbbfejlesztése. Az ipari metaverzumot használók a szimulációk során adatokat gyűjtenek, amelyek a mesterséges intelligencia támogatásával felhasználhatók a virtuális gyártervezés, autonóm robotok, prediktív karbantartás és az adatelemzés területén. Emellett a valós idejű ábrázolások segítik a dolgozók munkáját és javítják a fizikális világban zajló műveletek hatékonyságát.

Edukáció. A munkaerőhiány kérdésére is választ adhat a metaverzum, ugyanis a képzések biztosítására egyedülálló lehetőséget biztosít. Az oktatás immár nem lokációalapú, hanem helytől függetlenül biztosítható a hozzáférés a munkavállalók számára, hogy fejlesszék készségeiket a virtuális világban.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology