Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Innováció és kihívások a fémmegmunkálás élvonalában: Interjú a Walter szakértőjével

Soós András, a Walter Hungária Kft. ügyvezetője

A Walter Hungária új technológiákkal és átfogó szerszámmegoldásokkal erősíti pozícióját a fémmegmunkálás piacán. A vállalat legújabb fejlesztéseiről, az iparági kihívásokról és a 2024-es évre vonatkozó tervekről a Tiger®-tec Gold bevonattól a Frezite integrációig Walter szakértője osztotta meg gondolatait. A beszélgetés rávilágít arra, hogyan reagál a cég a változó gazdasági környezetre és az autóipar átalakulására.

Milyen innovációkkal jelentetek meg az elmúlt időszakban, vagy mivel terveztek megjelenni a következőkben?

- Hirdetés -

A Tiger®-tec Gold névvel fémjelzett PVD bevonatú lapkaminőségek már a teljes keménység-szívóssági spektrumban elérhetők a beszúró szerszámainkhoz, így az összes be- és leszúró, valamint beszúró esztergáló művelethez elérhető a legmodernebb bevonattechnológiánk, amely egy kimondottan ezekre az alkalmazásokra fejlesztett TiSiN/TiAlN multilayer platformon alapul.

Tömör keményfém fúróink palettáján bővült a Krato-tec® technológiájú szerszámok családja, standardban 12xDc hosszig elérhetők a DC180 nagy teljesítményű univerzális fúrók.

Az esztergálás területén a svájci típusú száladagolós automaták irányába tettünk idén hatalmas lépést:

a SmartLock beszúrókések, offset nélküli belső hűtésű esztergakések és a WL másoló-esztergáló rendszer mellett a kimondottan ezekhez a géptípusokhoz fejlesztett WT26 szerszámaink első lépcsőben 8 féle lapkatípussal a tipikus esztergáló, be- és leszúró, valamint menetesztergáló műveletekhez rendelhetők, így már teljes szerszámozást tudunk kínálni kis alkatrészek tömeggyártásához. Ezzel a lépéssel nyitottunk egy olyan terület felé, ahol a Walter eddig csak korlátozottan volt jelen.

Milyen kihívásokkal kell szembenéznetek jelenleg?

Korunk egyik legnagyobb kihívása – mint a hozzánk hasonló cégek esetében – az autóiparban végbemenő igen jelentős változásokkal való szembenézés. Az elektromos hajtás terjedésével egyre jobban kiszorulnak a fosszilis energiával meghajtott gépjárművek és az ezekhez szükséges alkatrészek. Jelenleg még nem világos, hogy ez az új hajtásrendszer tekinthető-e a jövő megoldásának, ebben igencsak megoszlanak a vélemények. De tény, hogy jelenleg egyre kevesebb olyan alkatrész gyártására van szükség a személyautókban, melyek előállításában a Walter is meghatározó szerepet tölt be.

Pusztay Gábor
Hogyan értékeled az iparágad teljesítményét a jelen gazdasági helyzetben?

Az elmúlt évek eseményei meglehetősen turbulens viszonyokat eredményeztek a fémiparban. 4 évvel ezelőtt a covid volt komoly negatív hatással az igények alakulására, ami visszavetette a termelés volumenét. Szerencsére rövid volt ez az időszak, amit a fogyasztás gyors felfutása jellemzett. Ekkoriban több fontos alkatrész hiánya akadályozta a gyártást, valamint a kereskedelmet. 2022 elején az orosz-ukrán háború, majd az azt követő energiaválság és az ezekből eszkalálódott globális infláció a fogyasztások és vásárlások, beszerzések jelentős visszaesését eredményezték, melynek következtében jelenleg igen komoly volumenáris visszaesés tapasztalható a globális termelésben, ezzel párhuzamosan a szerszámigényben is.

Vannak-e a cégeteknek olyan tervei a 2024-es évre, amelyekről bővebben szeretnél beszélni?

Továbbra is azt gondolom, hogy a szolgáltatás minőségének a javítása és szakembereink tudásának a fejlesztése a legfontosabb céljaink. A Walter által nyújtott szolgáltatások között a komplex logisztikai-műszaki szolgáltatásaink iránt egyre nagyobb a kereslet, melynek a magyar leányvállalatot is érintő szervezeti átalakulással és fejlesztéssel igyekszünk megfelelni. Továbbá ebben az évben léptünk a 2022-es FMT Frezite felvásárlás leglátványosabb szakaszába. A portugál FMT vállalat évtizedek óta gyárt előbb a faipar, majd később a fémipar számára kiváló minőségű PKD szerszámokat. Idehaza sem ismeretlen a gyártók előtt a Frezite márkanév és a vállalat által biztosított magas minőség, precíz szolgáltatás. A cég immáron teljes mértékben integrálódott a Walter csoportba, és ez év április 15-től hivatalosan is létrejött a Walter legújabb brandje, a Walter FMT. Ezzel elsősorban az alumíniumgyártás területén kínálunk kiváló minőségű megoldásokat az ügyfeleink részére. Nem titkolt célunk tehát ennek a számunkra igen fontos akvizíciónak, pontosabban az abban rejlő lehetőségeknek a kiaknázása.

 Kérlek, mutasd be a céged fő profilját röviden!

A Walter Hungária a német Walter AG 100%-os tulajdonában lévő leányvállalata. Cégünk a világ egyik vezető fémforgácsoló szerszámokat gyártó és forgalmazó vállalata, mely komplett megoldások nyújtására fókuszál. Portfóliónkban megtalálhatóak mind a váltólapkás, mind a keményfém maró-, fúró és menetmegmunkálós szerszámok, valamint esztergaszerszámok. A mintegy 45.000 sztenderd termékünk mellett egyedi szerszámokkal is állunk ügyfeleink rendelkezésére.

Walter Hungária / NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology