Barion Pixel

A Kaspersky szerint az autóipari vezetők nem értik a kiberbiztonságot

Zavarba ejtő problémára világított rá a világ egyik legelismertebb kiberbiztonsági cége. A Kaspersky friss riportja rámutat: az autóipari felsővezetők több mint egyharmada számára komoly akadályt jelent a kibervédelemmel kapcsolatos szakzsargon. A nehezen értelmezhető kifejezések miatt alig tudják meghatározni az intézkedések prioritásait, így a kibervédelemre fordított befektetések megtérülését sem érzékelik – írja a cégre hivatkozva az eeNews.

A kiberbiztonság terminológiájával kapcsolatos zavar miatt a felsővezetők csak nehézkesen képesek összekapcsolni az üzleti műveleteket és a fenyegetések valós következményeit. A kutatás résztvevőinek közel egyharmada (29,5%) nem látja a kibernetikai intelligenciával kapcsolatos befektetéseik értékét. Ez még kritikusabbá válik a szoftveresen definiált járműarchitektúrák megjelenésével.

„Eredményeink alapján ahhoz, hogy az autóipari vállalkozások valódi értéket lássanak a fenyegetéselhárításra fordított befektetéseikből, holisztikusabban kell szemlélniük a témát” – mondta Clara Wood, a Kaspersky autóipari kutatási vezetője. „Az üzleti műveletek védelme a kiberbiztonsági fenyegetésekkel szemben radikálisan megváltozott, az alapvető informatikai konfigurációktól a vírusirtók telepítésén és a legjobb gyakorlatok követésén át a komplex kódolás, az ismeretlen fenyegetések és a folyamatos kibertámadások teljesen új szintjéig. Az időben történő figyelmeztetések kritikusan fontosak az autóipari vállalatok számára az egész ellátási láncban, mivel a kiberbűnözők egyre nagyobb figyelmet fordítanak az autóiparra.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az autóipari kiberincidensek száma évről évre nő, és a Kaspersky szerint a támadások elleni védekezés kihívását csak súlyosbítják a kiberbiztonsági szakzsargon értelmezésével és megértésével kapcsolatos problémák. Mivel a csatlakoztathatóság és a szoftvervezérelt folyamatok mindenütt jelen vannak az iparágban, egyértelmű és közvetlen veszélyt jelent, hogy ha nem foglalkoznak a kérdéssel, akkor az adatok folyamatos veszélynek vannak kitéve.

Az ISO26262 funkcionális biztonsági szabványt ugyanolyan bonyolult értelmezni, mégis, a felsővezetők támogatásával az egész iparágban sikerült hatékonyan elfogadtatni. Ugyanezt a megközelítést kell alkalmazni a kiberbiztonság kapcsán is – vélekedik a Kaspersky szakértője.

- Hirdetés -

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology