Barion Pixel

A kecskeméti cégek nemzetközi szinten is megállják a helyüket

A Nemzeti Exportvédelmi Program keretében a BIM Design Kft., a Kész Metaltech Kft. és az Univer-Product Termelő és Kereskedelmi Zrt. nyert el támogatást külpiaci tevékenységük megerősítésére, hogy az új világgazdasági korszak lehetőségeit kiaknázva versenyelőnyre tehessenek szert a nemzetközi piacokon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úr mindhárom vállalkozásnál egyeztetést folytatott, majd a Polgármesteri Hivatalban ünnepélyes keretek között történt meg a támogatásról szóló okiratok átadása, melyeket dr. Szabó Kristóf, a HEPA vezérigazgatója adott át a cégek vezetőinek.

Szijjártó Péter beszédében elmondta, hogy a kedvezményezett cégek külpiaci pozícióinak erősödésével busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi programban nyújtott kormányzati támogatások.

- Hirdetés -

A miniszter kiemelte: ezzel a támogatási formával olyan vállalkozásokat segít a magyar kormány, amelyek nemzetközi összehasonlításban is egyedit tudnak nyújtani.

Az erre szánt 2 milliárd forintos keretből 46 vállalat részesül, köztük három “bátor, a nemzetgazdaság lelkét adó magyar tulajdonú társaságok közé tartozó” kecskeméti cég is – mondta el.

A BIM Design Kft., a KÉSZ Metaltech Kft. és az Univer Product Zrt. külpiaci tevékenységét a kormány 102 millió forinttal támogatja – közölte, hozzátéve: az érintett vállalatok 2019-ben 8 milliárd forint exportbevételt értek el és a plusz forrás ennek megsokszorozását teszi lehetővé, azaz gazdasági értelemben is jó befektetés.

Szijjártó Péter emlékeztetett: a világjárvány felforgatta az életet, és nem csupán egészségügyi, de gazdasági kihívásokat is hozott, emberek tömegeinek munkahelyét veszélybe sodorva.

Mindez új korszakot nyitott a világgazdaságban, ahol “vérre menő verseny indult a nemzetközi piacok újrafelosztása miatt.” Globálisan szinte minden iparágban átalakulnak az erőviszonyok, vállalatok tömegei kényszerülnek megszorításokra. Ez Magyarországnak az új kihívásokkal együtt új lehetőségeket is jelent – mondta.

A magyar emberek kreativitása, szorgalma és szakmai teljesítménye nyomán Magyarország gazdasági súlya a méretén jóval túlmutat: míg a lakosságszámot figyelembe véve a 92., addig az export-teljesítményt tekintve a 34. helyen áll a világon – jegyezte meg. Hozzátette, hogy a magyar kivitel és a GDP egymáshoz mért aránya 83 százalék felett van, mely a 6. legmagasabb érték az Európai Unióban.

Ezek a számok mutatják a magyar gazdaság erejét és a fejlődés irányát – fogalmazott a miniszter, aki szerint a kormány egyik kiemelt feladata segíteni a hazai cégeket a világpiacon felmerülő lehetőségek kiaknázásában.

Rámutatott: a vállalkozások külpiaci pozíciójukat márkaépítéssel, digitális fejlesztéssel, marketinggel tudják erősíteni, a kormányzati támogatás pedig ezeken keresztül újabb megrendelésekhez és vevőkhöz juttatja a kedvezményezett cégeket, melyek saját bevételeiket ily módon gyarapítva a magyar gazdaság növekedéséhez és új munkahelyek létrehozásához is hozzájárulnak.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere az eseményen méltatta a támogatott cégek munkáját és együttműködésüket a várossal. Elmondta: az építőipart összetett és innovatív tervezéssel segítő BIM Design Kft., a speciális építészeti acélszerkezeteket, burkolatokat és lemeztermékeket gyártó KÉSZ Metaltech Kft. és a magyar élelmiszeriparban meghatározó Univer Product Zrt. a magyar és a nemzetközi piacon egyaránt világszínvonalon teljesít.

Ehhez a város modern, fejlődést ösztönző és biztonságos környezetet teremt, melyet a helyi cégek azzal is meghálálnak, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére előre láthatólag ezt az évet is pozitív mérleggel zárják – tájékoztatott.

A BIM Design Kft. 54 millió forintos projektjéhez a magyar állam 27 millió forinttal járul hozzá, az okiratot Kelemen Csaba, a BIM Design Kft. ügyvezető igazgatója vette át.

Ezt a magas színvonalú mérnöki munkát, a zökkenőmentes együttműködést szeretnénk megvalósítani más országokban önálló generál tervezőcégként, vagy akár más magyar cégekkel együttműködve közösen. Célunk, hogy a jövőben egyre több nemzetközi tapasztalatot szerezzünk a határokon túli építési projektekben, és sikert hozzunk az országnak – emelte ki beszédében ​Kelemen Csaba ügyvezető igazgató.

A KÉSZ Metaltech Kft. 100 milliós projektjéhez a magyar állam, 50 millió forinttal járult hozzá, az okiratot Barócsi Róbert ügyvezető igazgató vette át.

A kapott támogatást igyekszünk a lehető legjobb módon felhasználni, hasznosítani, hogy olyan külpiaci lehetőségetek tudjunk teremteni, aminek köszönhetően megerősíthetjük mind a Magyarországon belüli és a határon túli jelenlétünket kiemelten a DACH régióban és a skandináv országokban. Megvan bennünk a lehetőség, hogy akár 3 éven belül az egyik legmeghatározóbb acélszerkezet és homlokzatépítő céggé váljunk Közép-Kelet Európában – nyilatkozott a tervekről Barócsi Róbert.

Szabó Kristóf (b), a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója oklevelet ad át Molitórisz Károlynak, az Univer Product Zrt. vezérigazgatójának a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség támogatói oklevelének ünnepélyes átadásán a kecskeméti városházán 2020. október 26-án. Három kecskeméti székhelyű cég, az Univer Product Zrt., a KÉSZ Metaltech Kft. és a BIM Design Kft. vehette át az oklevelet. MTI/Ujvári Sándor

Harmadikként az Univer Product Zrt. vezérigazgatója, Molitorisz Károly kapta meg a támogatói okiratot, mely az 50 millió forintos projekt 24,9 millió forintos támogatásról szólt.

Ez a mostani, a saját erővel együtt, ez az 50 milliós kampány segíthet abban, hogy a kiskereskedelmi forgalomnövekedés valamelyest kompenzálja, amit a gasztronómiai vonalán elszenvedtünk Romániában. Ismert önök előtt, hogy sokkal drasztikusabb bezárás volt, sokkal hosszabb ideig voltak zárva azok az éttermek és egységek, amiket mi kiszolgálunk, nem is tudta a kiskereskedelem bepótolni, Magyarországon ezt többnyire sikerrel tettük – ismertette a tervezett projekt okát és célját Molitorisz Károly.

HEPA

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!