Barion Pixel

A Knorr-Bremse létrehozza az eCUBATOR®-t, egy új fejlesztő egységet

Forrás: Knorr-Bremse

A fékrendszerek körében globális piaci vezető szerepet betöltő és az egyéb vasúti és közúti haszonjármű rendszerek körében élenjáró beszállító, a Knorr-Bremse újabb lépést tett az elektromos mobilitás korszaka felé, a rendelkezésre álló szakértelem e-mobilitás terén történő hasznosításával, saját új fejlesztő agytrösztje, az eCUBATOR formájában. A tervek szerint 60 házon belüli és külső szakértő fog dolgozni innovatív, jövő-orientált megoldásokon a Knorr-Bremse müncheni és budapesti telephelyein.

A haszonjárművek villamosítása és a belsőégésű motorok ehhez társuló fokozatos felváltása változásokat követel meg a járművek felépítésében. Ennek eredményeként, az elektromos mobilitás térnyerésének célja a haszonjármű rendszerek-kel kapcsolatos követelmények alapvető átalakítása. A vontatástól, a fékezésig és kormányzásig és mindenben, ami a felfüggesztésben, lengéscsillapításban összefügg a rendszerek energiával történő ellátásában, az új szemlélet rengeteg lehetőséget nyit meg a hatékony és skálázható technológiák irányába. A Knorr-Bremse számára mindez különleges esélyt teremt a jövőbeli rendszerek kialakítására, a teljesen elektromos hajtású haszonjárművek körében. A Knorr-Bremse nem csak hogy rendelkezik az új technológiáknak az ügyfelek számára maximális előnyöket kínáló, legkorszerűbb rendsze-rekbe történő integrálásához szükséges szakértelemmel, hanem már ma is gyárt termékeket első generációs elektromos haszonjárművekhez és ez segít abban, hogy az ügyfelek is gyorsan piacra vihessék a saját termékeiket.

A Knorr-Bremse-nek az elektromos járművek (EV) következő generációjára történő felkészítéséhez az eCUBATOR, azaz egy, a jövőbeli EV-rendszerek integrálására szánt agilis kutatóközpont kezdi meg munkáját. Az újonnan kialakított fejlesz-tő egység jellemzői az agilis munkakörnyezet, a kereszt-funkcionális munkacsoportok és a lapos döntési hierarchia. Ösz-szefogja a társaságnál meglévő műszaki tapasztalatokat és interdiszciplináris szakértelmet és teret enged a megszokott gondolkodási keretekből történő kitekintésnek.

- Hirdetés -

Innovatív módszer az elektromos mobilitás kihívásainak kezeléséhez

“Számunkra a haszonjárművek villamosítása egyike a haszonjármű-ágazat fontos irányzatainak, melyben részt kívánunk venni ” – mondja Dr. Peter Laier, a Knorr-Bremse AG Haszonjármű Rendszerek divíziójáért felelős igazgatósági tagja. “Az előremutató megoldások e területen történő kialakításához a Knorr-Bremse létrehozta saját, a hagyományos fejlesztési tevékenységektől elkülönített fejlesztő egységét, az eCUBATOR-t, mintegy 60 belső és külső munkatárs bevonásával. Az eCUBATOR célja hozzáigazítani meglévő termék portfóliónkat az elektromos meghajtó rendszerek mobilitási követel-ményeihez és – ugyanakkor – megállapítani és létrehozni lehetőségeket a Knorr-Bremse számára az elektromos mobilitás tágabb területein is. Alapvető célunk segíteni ügyfeleinket haszonjárműveik villamosításában.”

A müncheni és budapesti telephelyeken, nemzetközi és interdiszciplináris módszerei révén az új fejlesztő egység olyan helyet teremt, amely a hagyományosaktól eltérő módokon a haszonjárművek céljaira innovatív és intelligens megoldáso-kat dolgoz ki és fejleszt tovább, szoros együttműködésben az ügyfelekkel, technológiai partnerekkel és start-up cégek-kel. A Knorr-Bremse már folytat megbeszéléseket lehetséges üzleti partnerekkel és dolgozik egy sor, különféle projek-ten, melyek befejezése a következő hónapokban várható, további ötleteket javasolva új termékekhez.

A Knorr-Bremse megerősíti az elektromos haszonjárművekkel kapcsolatos termékportfólióját

A Knorr-Bremse már kifejlesztett egy sor terméket az első generációs elektromos haszonjárművekhez és néhányat ezekből már be is vezetett a piacra. A portfólióba tartoznak például csavarkompresszorok, elsősorban elektromos bu-szokba és teherjárművekbe történő beépítésre. A Knorr-Bremse kitűnő helyzetben van a fékvezérlés terén is. A társaság felhasználja a fék-koordinációt, ahol az üzemi fék együttműködik a retarderrel és egy további motorfékkel, s ez fék-koordinációs megoldást jelent az EV-k számára. Ebben az esetben az elektromos motor fékhatását kombinálják az üzemi fékével, ami nem csak optimális lassulást eredményez, hanem maximális energia visszanyerést is. Ez a jármű hatásfoká-nak javulásához vezet, egyidejűleg maximális stabilitáshoz, még kedvezőtlen feltételek mellett is.

Tekintettel a várhatóan kb. 2025-tól kezdve piacra kerülő második generációs elektromos járművekre, a Knorr-Bremse megoldásokon dolgozik, ideértve olyanokat, mint a jövőbeni energia menedzsment rendszerek, elektromechanikus mű-ködtető szervek és fokozott hatású, a jármű stabilitásával és meghajtásával kapcsolatos funkciók.

Ezen túlmenően, az elektromos járművekre kidolgozott megoldásaival a Knorr-Bremse leányvállalata, a Kiepe Electric az emissziómentes közösségi közlekedés támogatásán dolgozik, komplett elektromos rendszerek kifejlesztésére és besze-relésére és ezek maximális teljesítményének és kitűnő minőségének biztosítására koncentrálva. A jelenleg rendelkezésre álló megoldások között említhető az úttörő jellegű Kiepe Traction Inverter (KTI), amely kombinálja a vontató rendszerek és akkumulátortöltő berendezések egységbe foglalt teljesítmény-elektronikáját. A KTI támogatja a Kiepe Fleet Manage-ment (KFM) rendszert és a Smart Fleet Charging Management (SFM) energia-menedzsment rendszert. A Knorr-Bremse által a rugalmas troli üzemeltetéshez folyamatosan fejlesztett In-Motion-Charging technology (IMC®) rendszer már jól ismert világszerte.

Az innovációk révén a Knorr-Bremse döntő mértékben járul hozzá az urbanizáció, fenntarthatóság, digitalizáció és mobili-tás társadalmi megatrendjeihez. A Haszonjármű Rendszerek divízió a kutatás-fejlesztési tevékenységeit elsősorban az ezen megatrendekből levezethető négy ágazati irányzatra fókuszálja, ezek a forgalombiztonság, összekapcsolhatóság, automatizált járművezetés és az emisszó csökkentéssel párosuló elektromos mobilitás. Az elektromos mobilitás a nem-zetközileg megállapodott emissziós célok elérésének egyik legfontosabb eszköze. A Knorr-Bremse azt is biztosítja, hogy saját jármű-komponenseinek a karbon-lábnyoma minimális maradjon a gyártás során és hogy az erőforrásokat a lehető legtakarékosabb módon használja fel, a fenntartható fejlődés érdekében.

Az eCUBATOR-ról további információk az emobility.knorr-bremse.comhonlapon olvashatók.

Knorr-Bremse

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!