Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Schneider Electric innovációjával zöldít a Renault

Forrás: Schneider Electric

A Schneider Electric forradalmi újítását, az SF6 gáz helyett tisztított levegőt használó SM AirSeT középfeszültségű kapcsolóberendezéseket alkalmazza a franciaországi Flins-ben található Refactory üzemében a Renault Group. A megoldás nem csupán a környezetbarát működést támogatja, hanem egyszerűbb telepítést, szétszerelést és újrahasznosítást is lehetővé tesz alacsonyabb költségek mellett.

A Renault Csoport célja, hogy 2030-ra a Refactory gyárban negatív szén-dioxid mérleget érjen el, 2040-re pedig egész Európában szén-dioxid semlegessé váljon a működése. Ennek érdekében a vállalat a Schneider Electric újszerű, az üvegházhatású SF6 gáz helyett tiszta levegőt használó SM AirSeTÔ középfeszültségű kapcsolóberendezéseit alkalmazza a Flins-i üzemben.

- Hirdetés -

A kapcsolóberendezésekben általános szigetelésre, valamint a kapcsolásoknál keletkező villamos ív oltására szolgál elsősorban az SF6. Jelenleg globálisan mintegy 30 ezer tonna ilyen gáz van ezekben a készülékekben. Ez azért probléma, mert az SF6 egyike az üvegházhatás szempontjából legkárosabb vegyületeknek: az ezt kifejező GWP (global warming potential) értéke 23.500-szor haladja meg a szén-dioxidét, vagyis egy kilogramm SF6 gáz ugyanannyi kárt tud tenni a környezetben, mint 23,5 tonna szén-dioxid. Ez nagyjából akkora mennyiség, amekkorát egy átlagos személyautó 200 ezer kilométer megtétele során juttat a környezetbe.

A problémát tovább nehezíti, hogy a világnak egyre több villamos energiára lesz szüksége, ami az elkövetkezendő években maga után vonja a középfeszültségű berendezések számának drasztikus emelkedését is. A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat a probléma kezelésére fejlesztette ki a nagynyomású, tisztított levegővel töltött kapcsolóberendezést.

Zöld és digitális szempontok

Az SM AirSeT a fenntarthatóság mellett a digitális képességei révén a kiberbiztonság, a megbízható energiaellátás és a karbantartás területén is komoly előnyöket kínál. A középfeszültségű kapcsolóberendezés integrált, intelligens érzékelőkkel rendelkezik, amelyek 24/7-es csatlakoztathatóságot biztosítanak. Ez lehetővé teszi a Renault Csoport számára, hogy távolról felügyelje a Refactory középfeszültségű kapcsolóberendezésének működését az állapotalapú karbantartás és a fokozott biztonság érdekében. Az érzékelők adatait a Refactory helyi eszközeibe/alkalmazásaiba és olyan kifinomult elemzőeszközökbe továbbítják, mint amilyeneket a Schneider Electric robusztus EcoStruxure architektúrája és platformja kínál.

A tiszta levegő használata egyszerűsíti a berendezések telepítését, szétszerelését és újrahasznosítását is, miközben csökkenti a költségeket. A körforgásos gazdaság szempontjai alapján tervezett SM AirSeT megerősített kialakítása a digitális funkciókkal kombinálva több mint 30 százalékkal meghosszabbítja a kapcsolóberendezések élettartamát.

A Schneider Electric elkötelezett amellett, hogy fokozatosan kivonja termékeiből az SF6-ot, ennek érdekében szisztematikusan fejleszti az ilyen gázt használó középfeszültségű berendezéseinek zöld alternatíváit. A vállalat ezzel a lépéssel évente mintegy 4 millió tonna CO2-nek megfelelő üvegházhatású-gáz kibocsátását tudja megelőzni.

Schneider Electric

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology