Barion Pixel

- Hirdetés -

A szén-dioxidból és hidrogénből készülő takarmány forradalmasíthatja az élelmiszer-előállítást

Egy új kísérleti üzem szén-dioxidból és hidrogénből állít elő állati takarmányt, amivel merőben megváltoztathatja az élelmiszer-termelést és az ellátási láncokat. Ezt állítja legalábbis a holland Aerbio, amely a REACT-FIRST kezdeményezés keretében egy fenntartható akvakultúrára szakosodott innovációs központtal (SAIC) és más partnerekkel együttműködve dolgozik a projekten.

A cég közleménye szerint a forradalmi takarmány-előállítás kulcsa egy Proton nevű, új típusú egysejtű fehérje, ami lazac és csirke takarmányozására használható. Az ezt előállító kísérleti üzem megnyitásával lehetőség nyílik nagyobb mennyiségű takarmány tesztelésére – kezdetben havi 200 kg Proton előállításával. Már zajlanak ugyanakkor az előkészületek a „Market Launch Facility” nevű új létesítmény megépítésére is, ami évi 250 tonna Proton előállítására lesz alkalmas. A távlati tervek szerint a későbbi kereskedelmi létesítmények százezer tonnára növelnék a termelés mennyiségét.

Az energetikai átállás folyamata révén számos nagyszabású projekt teszi elérhetővé a hidrogént és a szén-dioxidot. Az elektrolizáló projektek megújuló energia segítségével bontanak vizet hidrogénre és oxigénre, míg a szén-dioxid-leválasztási projektek nagy mennyiségű élelmiszeripari minőségű szén-dioxidot juttatnak a piacra.

- Hirdetés -

Az Aerbio fermentációs rendszerével történő gázátalakítás során a Proton előállításához nincs szükség művelhető földre, és az üzemek ott létesíthetők, ahol ipari folyamatok során élelmiszeripari minőségű szén-dioxid és hidrogén keletkezik. Ez lehetővé teszi, hogy azok az országok, amelyek jelenleg fehérjében gazdag alapanyagokat importálnak, saját termelési kapacitást hozzanak létre.

- Hirdetés -

A Protonhoz kapcsolódó szénlábnyom akár 90 százalékkal is alacsonyabb lehet, mint a hal- vagy szójaliszt esetében. Az eddigi kis léptékű kísérletek eredményei azt is jelzik, hogy táplálkozási szempontból a Proton legalább olyan előnyös, mint a hagyományos, állati vagy növényi eredetű takarmányok. Az Aerbio a következő hónapokban viszi ki az első szállítmányokat, míg a csirke- és haltakarmány kísérletek eredménye 2025 elejére várható.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology