Barion Pixel

Az angolok kitakarítanának az űrben

Annyira beszennyeztük a Föld körüli pályát, hogy az lassan globális katasztrófával fenyeget. A Fujitsu brit ága nagy lépést tett a probléma kezelése felé: több partnerrel szövetkezve kombinálta a kvantum alapú optimalizálást és a mesterséges intelligencia megoldásokat, hogy hatékonyabbá tegyék a Föld körül keringő űrszemét megsemmisítésére irányuló küldetéseket. A programban résztvevő szereplők – a Fujitsu mellett az Amazon Web Services (AWS), az Astroscale UK és a Glasgow-i Egyetem – azt tervezik meg, hogy egyetlen űreszköz hogyan tudna egyszerre nagyobb mennyiségű hulladékot begyűjteni és a légkörbe lökve elégetni, ráadásul sokkal gyorsabban, mint ahogy az napjainkban lehetségesnek tűnik.

Talán Te sem gondolnád, de az első műhold 1957-es fellövése óta az emberiség hihetetlen mennyiségű, több mint nyolcezer tonnányi hulladékot hagyott orbitális pályán. A becslések szerint 2350 üzemképtelen műhold, 28 ezer darab tíz centiméternél és 900 ezer darab egy centiméternél nagyobb objektum kering a bolygó körül, és utóbbiak akár egyetlen töredéke is elég lenne ahhoz, hogy elpusztítson egy használatban lévő űreszközt. Ez az irdatlan mennyiség komolyan fenyegetni kezdte azokat a szolgáltatásokat, amelyektől mind függünk, a kommunikációs eszközöktől a műholdas navigációig. Egyre közelebb jutunk az ún. Kessler-szindróma vörös vonalához, vagyis ahhoz, hogy elérjünk egy kritikus űrszemétsűrűséget, ami láncreakciószerű ütközéseket generálva mindent megsemmisít a Föld körül. Ez évtizedekre ellehetetlenítené az űrhajózást és a műholdak használatát, magyarán kommunikációs sötétségbe borítaná az emberiséget.

Majdnem bekövetkezett: idén áprilisban egy működésképtelen műhold éppen csak elkerülte egy űrrakéta maradványait. Számítások szerint az ütközésük minimum négymillió darab űrtörmeléket robbantott volna szét, ami akár elég is lenne ahhoz, hogy megvalósítsa a fent leírtakat. Bármennyire fenyegető a probléma, ott tartunk, hogy ennyi objektumot emberi számításokkal már nem lehet kezelni. Itt jön a képbe a Fujitsu kvantum alapú projektje, amely egy emberi szakértőnél kb. 15 ezerszer gyorsabban számolta ki egy űrszemétbefogó misszió lehetséges kimeneteleit. A gép ráadásul kevesebb üzemanyaggal és rövidebb küldetési idővel hozta ki ugyanazt a végeredményt.

- Hirdetés -

Jacob Geer, az Angol Űrügynökség szakértője kijelentette: a most útjára indított projekt az első, ami a probléma megoldása érdekében összeboronálja a kvantumtechnológiát a mesterséges intelligenciával. A brit központú fejlesztéstől azt várja, hogy tovább növeli a szigetország tekintélyét a kereskedelmi űrversenyben, és végül az űrszemét megsemmisítésére szakosodott Astroscale UK lesz a terület nagy úttörője. A cég most az első, demonstrációs jellegű küldetés megtervezésén dolgozik.

Gábor János, NEW technology

Forrás: The Engineer, Bloomberg, Fujitsu

NEW technology