Barion Pixel

Az SMC Hungary innovációi a fenntartható jövőért

Halmos Gábor az SMC Hungary Kft. ügyvezető igazgatója

Az SMC Hungary bemutatta legújabb AMS termékcsaládját, amely forradalmasítja a pneumatikus automatizálási rendszereket az energiahatékonyság és az Ipar 4.0 kompatibilitás jegyében. Az új megoldások révén a vállalat célja, hogy globálisan versenyképes maradjon a zöldebb gazdaság felé vezető úton.

A témában Halmos Gábort az SMC Hungary Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1. Milyen innovációkkal jelentetek meg az elmúlt időszakban vagy mivel terveztek megjelenni a következőkben?

Az előző időszakokban is rengeteg innovatív, új megoldással álltunk elő. A világ, fenntarthatósági szempontból a zöldebb gazdaság felé orientálódik, ezért az SMC mindent megtesz, hogy optimalizálja megoldásainak működését és energiateljesítményét. Az SMC termékkínálatában már régóta elérhető olyan megoldás, amelyek energiahatékony működést tesznek lehetővé. Így jött létre az AMS termékcsalád, hogy a fejlesztéssel tovább haladjunk ezen irányelvek mentén a pneumatikusan működtetett gépek esetében is. A felesleges levegő felhasználás vagy szivárgás jelentős veszteségeket okoz. Az AMS egység használatával ezen költségek jelentősen csökkenthetőek. Az AMS egységeink a hagyományos pneumatikus automatizálási rendszereket hatékony, fejlett, optimalizálható, Ipar 4.0-nak megfelelő gyártóüzemekké alakítják át, ami elengedhetetlenül szükségessé válik azok számára, akik globálisan versenyképesek szeretnének maradni. Az AMS egység beépített OPC UA adatkommunikációs képességgel rendelkezik, amely az Ipar 4.0 ajánlott kommunikációs protokollja. Profinet és Ethernet I/P csatlakozással is elérhető, így az SMC új sorozata használható az adatok feltöltésére, IIoT elemzés és trendkövetés céljára. A mai modern világban az adat a legfontosabb, így minél több információval rendelkezünk a rendszerünkről, annál könnyebbé válik annak energiateljesítményének optimalizálása.

- Hirdetés -

2. Milyen kihívásokkal kell szembenéznetek jelenleg?

A 2023-ban kezdődött recesszióból még nem tért magához a gazdaság, ez főként a beruházások visszatartásában, elhalasztásában érzékelhető.

Egy másik – bár kellemes – kihívás a manapság Magyarországra települő ázsiai cégek. Az SMC piaci részesedése Ázsiában rendkívül magas, így az onnan Magyarországra kerülő gépekben nagyon nagy arányban SMC alkatrészek találhatók. Ezek karbantartási igényként fognak majd megjelenni. A kihívást ebben most az jelenti, hogy nyomon kövessük ezen cégek megjelenését, és a külföldi kollégáinkkal együtt lekövessük és segítsük azok magyarországi megtelepedését.

3. Hogyan értékeled az iparágad teljesítményét a jelen gazdasági helyzetben?

A recesszió általában a kisebb cégeket tépázza meg jobban. Így van ez az ipari automatizálás területén is. Az SMC Hungary Kft. – amely idén immáron 30. éve van jelen a magyar piacon – a méretének és beágyazottságának köszönhetően nem annyira érzi meg a visszaesést. Így az a célunk, hogy világelsők legyünk a szakterületünkön, továbbra is elérhetőnek tűnik. Ázsiában már régóta így van, Európában pedig egyre közelebb kerülünk hozzá.

Forrás: SMC
4. Vannak-e a cégeteknek olyan tervei a 2024-es évre, amelyekről bővebben szeretnél beszélni?

Szeretnénk az energiahatékonyságra nagyobb hangsúlyt fektetni, hogy ezzel is támogassuk a partnereink sikerességét. Ezzel kapcsolatban több tevékenységet is folytatunk, hogy ez minél hatékonyabban történjen meg. Nem csak eszközök, hanem programok keretein belül. Az SMC törődik a műszaki tudományok jövőjével. Cégünk hisz abban, hogy a jövőnk kulcsa a fiatal generációk és az oktatás kezében van. Az SMC-nél támogatjuk és elkötelezzük magunkat a jövőbe tekintő szemlélet mellett. Számos versenyen támogatjuk a jövő generációit. A magyarországi TechTogether verseny szponzorálása az egyik legjobb lehetőség, hogy lássuk, hogyan teljesítenének a mérnök hallgatók valós élethelyzetben. A Csernyánszky Imre Országos Középiskolai Pneumatika Versenyt az SMC hosszú évek óta támogatja mind díjazással mind hibadiagnosztikai feladattal és van saját középiskolai versenyünk is a Simulation of Mechatronics Challenge. Ilyen módon is szeretnénk a magyarországi szakképzést támogatni. Vannak bejelentéskötelezett oktatásaink, engedélyezett felnőttképzéseink, oktatói továbbképzéseink, valamint számos workshopunk különféle ipari automatizálási témában (Ipar 4.0, AI).

5. Kérlek, mutasd be a céged fő profilját röviden!

Az SMC területei közül a legerősebb, tradicionális termékcsoportunk a pneumatikus munkahengerek, szelepek, valamint azok tartozékai. Az ipari folyadékszabályozás termékköreiben szelepek, membránszivattyúk ipari szűrők, pozícionálók és ezek tartozékai találhatók. Az elektromos hajtások a pneumatikus terület kistestvérének tekinthető; ahol nem kívánnak sűrített levegőt használni, ott ezek a termékek jelenthetik a megoldást. A manapság egyre gyakoribbá váló robotos alkalmazásokhoz mechanikus és vákuumos megfogókat kínálunk. A temperálókat pedig olyan alkalmazásokhoz használatosak, ahol állandó hőmérsékletet kell biztosítani egy technológiai folyamathoz.

SMC

- Hirdetés -

NEW technology